Депутатите слизат от лимузините си за вота

Ще разчитат на партиен транспорт за предизборните обиколки
27 мар 2015 07:00,
17
Депутатите слизат от лимузините си за вота

На депутатите ще бъде забранено да използват служебните автомобили на НС по време на кампанията за предстоящите местни избори през есента.

Очаква се парламентарната шефка Цецка Цачева да издаде заповед за това в синхрон с приетия през 2014 година Изборен кодекс. Мярката вече е прилагана преди вота "2 в 1" за местна власт и президент през 2011 година, когато Цачева оглавяваше 41-вото НС.

Тогава освен използването на парламентарните лимузини, на депутатите бяха резнати и парите за бензин за личните им автомобили, както и командировъчните за дните, посветени на предизборни обиколки.

В изборния закон пише: "Във връзка с предизборната кампания се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс, бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи - държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, и държавните и общинските предприятия”.” За нарушителите даже са предвидени санкции, вариращи от 1000 лв. до 10 000 лв."

Освен че служебните коли ще бъдат прибрани в парламентарния гараж, обмисля се още както в предишни случаи законотворците да си дадат почивка за седмица-две и да се посветят изцяло на агитация, вместо да се чудят как да скрепят крехкия по традиция преди избори кворум, докато мнозина са по избирателните си райони.

В подкрепа на тази идея се обявиха както управляващите, така и представители на опозицията. Лятната ваканция на депутатите, която по правилник е през целия август, да се измести с месец-два заради местните избори. Такава идея дори лансира пред "Монитор" шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов.

По думите му конкретно решение по въпроса засега нямало, но подобна стъпка щяла да е най-логичната. Така народните представители ще коват ударно закони цял август, а точно в кампанията за вота НС няма да става поле за агитация и предизборни битки, коментира депутатът от ГЕРБ.

Според Кирилов друг вариант, върху който може да се помисли, бил лятната почивка да се разцепи. Така депутатите все пак ще могат да излязат 15 дни във ваканция за августко море, а останалите 15-да бъдат ползвани в рамките на кампанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
Трябва автопарка на депутатските лимузини да се смени,защото старите коли са морално остарели и нямат кожен салон.Трябва да се мисли и вдигане на депутатските заплати.
8
0
 
10
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Най добре въобще да нямат служебни автомобили.Все пак взимат добри заплати и мисля че няма да е проблем да си карат техните коли.Също така има метро и градски транспорт.
7
0
 
9
 
! Отговори
dd преди 9 години
Депутатите да патуват с обществения транспорт. Лимузинините да се продадат.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВИП охранителните звена в Европа имат от 2 до 9 пъти по-малко гардове в сравнение с българската Национална служба за охрана, която държи 1200 души на щат. Почти никъде в Европейския съюз няма самостоятелна военизирана структура извън изпълнителната власт за охрана на държавниците. Навсякъде тя е подчинена на вътрешния министър и е само отдел в полицейски институции.
5
0
 
7
 
! Отговори
internrtlumpen преди 9 години
Лицемерие!
4
1
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Наскоро се запознах с бесарабски българин от Молдова.Същата Молдова, която много пъти се цитира като най-бедната държава в Еропа.Там минималната работна заплата е 190 лева. В България е 380 лева.В Молдова обаче един хляб струва 20 стотинки, а у нас 1 лев.Така един молдовец може да си купи 900 хляба с мин. заплата, а един българин 380 хляба.Кои са по-бедни тогава ?И друго. Въпросният бесарабски българин е чакал цели 2 ГОДИНИ за български паспорт !!!СРАМ И ПОЗОР ЗА ВЛАСТИМАЩИТЕ У НАС !!!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен никой не ми плаща транспорта било за работа, било да ходя където и да е. Да получават това, което минимално са осигурили за хората, да ги видя дали щд се натискат да са депутати.Заолащането чак в края на мандата. Колкото процента от обещаното са изпълнили, толкова процента от минималната заплата за тях. Като искаш да оправяш държавните дела, значи си оправил личните, и нямат нужда да им се плаща много, хеле пък и транспорт до родните места.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чист популизъм!партиният им транспорт пак е платен от данъкоплатците тоест нас чрез огромната партийна субсидия!!!
1
1
 
20
 
! Отговори
a преди 9 години
Кога Бостан ще отговори на следните въпроси ?Лицето Доган ли 'самоуби' Ахмед Емин ?Лицето Доган ли 'поръча' щофьора на Ася Петрова, докато тя беше окръжен прокурор в Шумен и работеше по делото 'Килърите' ?Лицето Доган ли 'поръча' Илия Павлов , с когото бяха заедно в Мултигруп ?Лицето Доган възлагал ли е 'мокри' поръчки на Пешо сумиста ?Лицата Доган и Камен Пенков ли са покровителите на Брендо ?Лицата Доган и Камен Пенков ли са покровителите на Златко баретата ?Лицата Доган и Д. Пеевски ли са покровителите на Пешо сумиста и Маргините ?Лицето Доган ортак ли е с Йосич чрез Хр. К