Руските и украински туристи ще взимат по-лесно български визи

Министерството на туризма с мерки срещу спада на летовници
Обновена: 29 мар 2015 19:13 | 29 мар 2015 19:08, Елена Кирилова
74
Руските и украински туристи ще взимат по-лесно български визи

Предприети са всички мерки за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи в България и за компенсирането му от други пазари, твърдят от Министерството на туризма.

В началото на февруари тази година беше договорено с Министерството на външните работи облекчаването на процедурите за издаване на визи за руските граждани. Те важат и за Украйна, Беларус, Казахстан, Грузия и Армения.

Освен това се издават краткосрочни двукратни или многократни визи с цел организиран туризъм. Техният срок на валидност е до една година за гражданите, които са използвали при предишни години български визи.

Собствениците на недвижими имоти, които не са посещавали България, пък имат право на краткосрочни двукратни или многократни визи с цел частно посещение. Документите са с едногодишен срок. За онези, които са ползвали вече български визи, валидността е до три години.

До 5 години пък е валидността на визите за непълнолетните и малолетните граждани на посочените държави. Лицата с увреждания получават едногодишни двукратни или многократни туристически визи, допълват от министерството.

Освен това са проведени и допълнителни срещи с Министерството на външните работи с искане повече служители да бъдат съсредоточени в консулските служби на България на територията на Руската федерация. От МВнР са декларирали готовност, че визите ще се издават в тридневен срок заради очаквания интерес към почивките, резервирани в последния момент.

Същевременно се проучва възможността за допълнителни облекчения за издаване на визи за трети страни. Въпросът е поставен пред министър Николина Ангелкова и пред комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството на Европейската комисия (ЕК) Димитрис Аврамопулос по време на среща, проведена по нейна инициатива в Брюксел.

Създаването на чартърна програма, която да се прилага в крилата на сезоните (за летния сезон в месеците март-април-май, а за зимния: октомври – ноември) също се обсъжда. Предложението е посрещнато позитивно от заместник-генералния директор “Политики за държавна помощ” в ГД “Конкуренция” Герт-Ян Кумпан. Предстои да се предоставят всички необходими детайли на ЕК.

От Министерството на туризма посочват, че използват всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаването на потока от туристи между България и Русия. Едно от доказателствата за това е приемането на официалното представителство на България в Русия за асоцииран член на Асоциацията на руските туроператори.

Освен това България има активно участие на големи туристически изложения. По четирите паневропейски телевизии - Eurosport, Discovery Channel, Euronews и National Geographic Channel вече стартира и рекламна кампания на страната. Тя е на обща стойност от около 2,5 млн. евро без ДДС и е финансирана по ОП “Регионално развитие”.

От Министерството на туризма очакват взетите мерки да доведат до увеличение на броя на туристите от други пазари, така че да се компенсира спада от Русия. Прогнозира се ръст от около 5 на сто от Германия. Засилен ръст ще има от Австрия, като очакванията са за около 40 на сто.

Прогнозите за Литва, Латвия и Молдова са за увеличение от над 40%. Данните на туроператорите показват очакван ръст на туристи от Полша (6-7%), Чехия (5-6%), Турция (15%), Гърция (15%), Сърбия (2-3%) и Македония (4-5%).

Положителни са прогнозите и за пазарите Франция (ръст от около 4-5%), Израел (над 10% ръст), Белгия и Словакия (около 20% ръст),Скандинавски страни (ръст от около 3%).

Подобни са резултатите и от вече приключващия зимен сезон, където въпреки спада от около 15 хил. руски туристи, общо се отчита ръст от над 9% или 80 000 туристи повече в сравнение със същия период на миналата година. 

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
1
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Те Руснаците искат, ама Путин иска да спести валута и не ги пуща. Както навремето Тодор Живков. За да не дава валута за памук /защото няма/ преследваше тези дето ходят с дънки. Щотовидите ли този на Американез ли ще ми се прави. Сега Путин се опасява че с евтиния петрол и скъпия долар мое да излезе на червено и отклонява въпроса. Освен това Руските курорти първо трябва да се напълнят и после може да се отпусне ремъка.
47
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Чудя се, с колко са се увеличили американските туристи в България; или с колко ще се увеличат, че туризма ни да почне да разчита на тях? ...Само да не са с военни униформи...
46
8
 
2
 
! Отговори
Варна Клуб Планета преди 9 години
По-малко Руски туристи - по-качествен туристически продукт. А пък тези дето не знаят как Руски туристи нападат Бъргарски момичета - нищо не знаят.
45
4
 
6
 
! Отговори
со-ва преди 9 години
Не разбрахте ли че руснаците не ги бърка визите? бърка ги и ги отвращава отношението на нашата държава към Русия. И без визи пак ще си е същата.Те идваха тук при един братски славянски народ с които можеха да се разбират и без преводач.Да помните някои руснак да е нападнал българин? ама ония от Англия например пиянстват даже и убиват.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Турис пиниздо това положение се докарахме сами с липсата ни на възпитание в ценности, морал, и политиците- мутри, които не Русия ни наложи!
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименААА сетихте ли се? Не може да плюеш по някой, че ти е виновен, че ТИ не можеш да си пази интереса и да си оправиш сам държавата, пък после, елате че ще фалираме! РЕвете сега на Росица в плевнята
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой българин не е ходил на почивка в Гърция,куцо кьораво и сакато пълни гръцките курорти.А за качествен хотел в турски курорт трябва да се запишеш през март за юли и август.Италия,Испания,Хърватия,вече са достъпни за хората.А по заможните ходят на Малдивите,Мавриции,Хавай,Бали и прочие екзотични дестинации.
41
0
 
7
 
! Отговори
Турис пиниз преди 9 години
От много години по българското черномрие основният контингент са руските и украински туристи.Другият контингент са скандинавски и британски младежи,дошли на алкохолен туризъм.Същите се довеждат всяка вечер до състояние на будна кома.По германска телевизия показваха клип как млади поданнички на кралицата се чукат в дискотеките пред всички за бутилка водка.И разбира се да не забравяме родните мутри и селските пръчки с тях.До това положение ни доведоха алчните мутри от туристическият бизнес.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми хареса вчера тоя автопоход. Като ни подритват още известно време тия колонизатори, ще опреме пак до Русия.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И мен ме е срам, ако това е истина, а не някой скалъпен пропаганден материал!
38
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре стига с тая руска напаст бе!
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ха ха. Късно е либе, за китка!
36
7
 
10
 
! Отговори
Burgazliq преди 9 години
Не само теб приятелю всички ни е срам,че се навеждаме за щяло и нещяло!Путин им забранил да идват,а ние им целуваме гъзовете.
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е толкова долно и жалко у нас. Значи има бойкот на Русия, но има наколенки и жалки молби за туристи от Русия. Все повече ме е срам, че съм българин.
34
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствените, които страдат от липсата на ушанките, са нашите чалгар-бизнесмени.
33
20
 
12
 
! Отговори
ВВ преди 9 години
Какво толкова сте заплакали за ушанките!? Не са желани и толкова.
32
6
 
26
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
РУСКИТЕ ТУРИСТИ МОГАТ С РУБЛИ ДА ТЪРГУВАТ ПО МАГАЗИНИТЕ НА ЕГИПЕТ.ОТ ТАЗИ ГОДИНА.А НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ОТКАЗА ДА ОТИВА В МОСКВА ПОСЛУЧАЙ 70 ГОД.ПОБЕДА НАД ФАШИЗМА.НАЩО СПАСЕНИЕ ОТ ГЛАДА Е РУСИЯ.УКРАИНЦИТЕ ЩЕ ПЛАКАТ ОТ ГЛАД И ЩЕ СЕ МОЛЯТ НА КОЛЕНЕ ПРЕД РУСИЯ НО ЩЕ Е КЪСНО. КАКТО И ЗА НАС.Е КЪСНО.ЧЕ СМЕ В НАТО .НАТО НИКОГА НЯМА ДА НИ ПУСНЕ КЪМ РУСИЯ ДАНО НАЩО ПРАВИТЕЛСТВО ДА РАЗБЕРЕ ДА НЕ РАЗРЕШАТ ВОЕНИ БАЗИ НА НАТО В БГ.ВСЕ ПАК РУСНАЦИТЕ НИ ОБИЧАТ
31
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава Украина! Героям слава! За украинците не трябва да има визи!!!
30
1
 
10
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Бежанците ,вместо в лагери да ги пращат при лакомите хотелиери по черноморието!!! Престоят им да е платен разбира се ! Да заповядат ! Така и Джихадистите доволни и родните ни *** също !
29
7
 
16
 
! Отговори
42 преди 9 години
ТОВА ПРЕДПОЛАГАМ СЕ ВРЪЗВА ИДЕАЛНО С ЕМБАРГОТО. ЕС ЩЕ ЗАТЯГА САНКЦИИТЕ, БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГИ ОТХЛАБВА. ЕЙ, ЧЕ СМЕ *** И АЛЧНИ ***. НЕ ЗНАЕМ КАКВО ПРАВИМ В ТОЗИ ЕС, ОСВЕН ЕДНА ШЕПА КРАДЦИ, КОИТО ПРИБИРАТ ФОНДОВЕТЕ. А СЕГА ПОНЕЖЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СИ НАСТРОИХА ХОТЕЛИ, СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ГИ НАПЪЛНЯТ И ВЕЧЕ В ИМЕТО НА АЛЧНОСТТА СА ГОТОВИ НА ВСЯКАКВИ РАБОТИ. НИЕ СМЕ ДВУЛИЧНИЦИ, ЗАТОВА НИКОЙ ВЕЧЕ НЯМА ДА Е С НАС, ИЗГУБИХМЕ И НАЙ- ТЪРПЕЛИВИЯ СИ И НЕПРЕТЕНЦИОЗЕН ДРУГАР- РУСНАЦИТЕ, КОИТО НИ ТЪРПЯХА ГЛУПОСТИТЕ.