Сърбия готова да печата учебници на български

Само малцинството ни там трябвало да поиска
Обновена: 30 мар 2015 16:02 | 30 мар 2015 14:34,
6
Сърбия готова да печата учебници на български
Снимка: архив Ройтерс

Сърбия е готова да отпечата учебници на български език стига българското малцинство да направи предложение за това. Това стана ясно от думите на сръбската депутатка Весна Маркович. Тя е част от сръбска делегация, която е на посещение в Народното събрание.

"Българският език в Сърбия се използва в две единици за местно управление и в една локална общност. Никакъв проблем не представлява държавата да отпечатва учебници на български език", каза Маркович по време на среща с комисията по евроинтеграция на парламента.

Според депутатката обаче въпросът не зависи от управляващите, а от предложенията, които българското малцинство прави.

"Предполагам, че в бъдещ период ще направят такова предложение. Останалите малцинства са си направили предложенията и са им отпечатани учебници на техните езици", уточни Маркович, цитирана от "Фокус".

По време на срещата депутатката обясни, че в Сърбия са наясно с трудностите, които предстоят по пътя на евроинтеграцията.

"Бяхме принудени да намалим заплатите и пенсиите. Не намалихме най-ниските пенсии и социалните помощи“, обясни Маркович. Тя допълни, че въпреки мерките подкрепата за евроинтегацията на страната не била намаляла и в момента е около 50 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BALGARIA SASHTO STE PECATA TURSKI UCEBNIZI NEOBHODIMI ZA BALGARSKI GRAGDANI,KOITO OBICAT TURSKI EZIK
1
6
 
4
 
! Отговори
що преди 9 години
Какъв български.Ние нямаме турци,и те нямат българи