Депутатите готови да чуят и видят Цветан Василев

ДПС видя дружества - бушони в управлението на КТБ
31 мар 2015 18:14, Надежда Бочева
20
Депутатите готови да чуят и видят Цветан Василев
Десислава Атанасова. Снимка: архив Булфото

Депутатите от временната комисия, която разследва скандала „КТБ”, са готови да изслушат Цветан Василев, ако той се върне в България.

Това стана ясно от думите на шефката на комисията Десислава Атанасова. По време на днешното заседание тя обяви, че е получила писмо от адвоката на Цветан Василев, в което се изказва готовност да се отговаря на депутатски въпроси. В отговор Атанасова каза, че може да покани Василев на заседание на комисията, ако банкерът реши да се върне в България.

Още по темата
Трябва да се изясни бизнес моделът, по който е управлявана КТБ. Това коментираха депутатите от временната комисия днес. На заседанието си те се опитаха да намерят отговор на въпроса дали надзорът на БНБ е можел да предотврати кризата с КТБ и дали е имало данни за „пирамидалната структура там“, както се изразиха народните представители.

Управителят на БНБ Иван Искров разясни за пореден път какви стъпки е предприела централната банка след искането от КТБ за специален надзор. Той заяви, че не се е стигнало до увеличаване на капитала на КТБ или разделянето на банката на добра и лоша заради липсата на консенсус между политиците, причината за което са първоначалните констатации на одиторите.

По повод въпрос от депутати за сделката с компании с участието на Цветан Василев, купени от LIC33, одиторите казаха, са проверявали кредитния портфейл на КТБ, а не конкретни дружества.

Депутатът Йордан Цонев от ДПС коментира, че е важно да се изясни моделът, по който е управлявана КТБ, и защо там не присъстват активите на предприятията, купени от LIC33. По думите му при работата на банката е използвана схемата на „дружества бушони“: едно дружество получава кредит, дава го на друга компания, накрая по думите му „на трети или четвърти ред се появява това, което се представя като инвестиционен процес“.

На въпроси на депутати квесторът Станислав Лютов разясни, че никой не е правил статистика каква част от лихвите и главниците са върнати чрез рефинансиране. „Масовият случай е кредитите да са добри, чрез постоянно осигуряване на рефинансиране. Имало е случаи 24 – 25 пъти да се предоговаря един кредит“, обясни той. Така ставало ясно защо при влизането на одиторите в банката е нямало лоши кредити.

Като цяло народните представители не останаха удовлетворени от отговорите на Иван Искров и представителите на БНБ. Снежана Дукова от ГЕРБ обвини банкерите, че са „проспали“ случилото в КТБ.

Всичко за заседанието на комисията КТБ четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Кон преди 9 години
Този "банкер" не се ли издирва от полицията и прокуратурата на България, като заподозрян за измами и кражби? Не се ли крие в Сърбия от българското правосъдие? Но явно е значително по-умен от въпросните народни избранници.
9
1
 
9
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
депутатни/ците и /чките са готови да чуят и слушат само собствените си гласове, които най-много отговарят на интересите на собствените им ***. каза ви го мустака бре. той няма да дойде. може да ви даде конференция по видео, но никой човек с акъла си няма да влезе в блатото, което сами създадохте - десе мекерета и други джуджета на служба при сатаната. водете си държавата и народа, който така добре успахте и в който нееднократно се клехте - към погибел. па ние ще ви гледкаме сеира... това е.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нама смисъл Цецо да идва тук да говори.като я види тая змия и ще загуби ума и дума
7
2
 
10
 
! Отговори
ПЪРВАН преди 9 години
ТАЯ *** ,НАИСТИНА РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО -ТУРЕНА Е ТАМ ПРОСТО ,ЗА ДА НЕ ПРАВИ НИЩО ! ИНАЧЕ ,ТРЯБВА ДА АРЕСТУВА НАЧАЛНИКА СИ !
6
4
 
8
 
! Отговори
бг мравка преди 9 години
честито на избиреателите на деси *** и менторът и тиква както го карате много бързо ще ви оправят скоро и в мозъците ще ви бъркат като неврохирурзи скриите се бе
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що им требе да чуят и видят Цветан Василев ,ето ще чуят и видят "тежката артилерия" Деси Атанасова.То *** от всичко разбира,от психично болни , от здравеопазване , абе дялан камък от ГЕРБ къде и да го сложиш всичко ще се размаже. "Калинка" на квадрат.
4
1
 
18
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Като не идва той, да иде комисията при него. Да ги качат на Фалконя и ей къде е Белград. Щом е въпрос от,който се тресе цялата държава, и щом горят от желание истината да блесне. Пък няма да е голяма щета от един полет. Все едно, че са на гости по покана на някое дружество за приятелство и взаимопомощ. Там ходят цели делегации нали. Вярно, че няма кетъринг, ама от лафката на парламента ще им увият по две кюфтета и две филии хляб. Председателката на комисията да си зададе въпросите и го разнищи.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тва Деси *** разби здравеопазването. Сега ще смота всичко за КТБ не защото иска а защото толкова може.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да дойде в България!Питайте, каквото ще го питате, с писмо.
1
5
 
16
 
! Отговори
честит преди 9 години
Деса Фаса няма нещо, от което да не разбира