Най-после почит към таланта: Държавата награди звезди!

Рашидов отличи Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров
Обновена: 31 мар 2015 13:59 | 31 мар 2015 12:15,
22
Най-после почит към таланта: Държавата награди звезди!
Гуджунов и Грънчаров на бенефис преди 6 години. Снимка: БулФото, архив

До месец държавата ще започне да връчва награди на големите български творци. Те ще са за заслуги, а призьорите ще бъдат селектирани от специална комисия към Министерството на културата. Неин председател ще е Иван Попйорданов, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов.

Още по темата
Връчването на награди за заслуги на българските творци е залегнало в специален закон, приет по време на първия мандат на Рашидов като министър. Наредбата за него и задействането му обаче става възможно едва сега.

Министърът обясни, че е трудно отсега да се каже кои ще са призьорите. Той все пак попита дали има спор какво са направили за културата ни Стоянка Мутафова и Татяна Лолова. "Или някой голям певец като Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова или някоя оперна певица", каза той.

Като първа крачка, която ще предшества връчването на големите награди за заслуга от страна на държавата, днес Рашидов отличи с приз и парична награда две от звездите на музиката у нас – Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров. Двамата са част от легендарното трио Бо Бо Бо, в което навремето пееха с покойния Боян Иванов.

Гуджунов не успя да пристигне в Министерството на културата, за да вземе наградата си. От месеци той е тежко болен и мизерства с инвалидна пенсия. Заради незавидното му положение много от неговите колеги направиха благотворителен концерт, а някои дори му дариха средства. Днес наградата от негово име взе синът му Християн Гуджунов. Баща му е изпълнител на хитовете "Хора и улици" и "Надежда".

Борислав Грънчаров, който също се бори с коварна болест, сам взе наградата си, придружен от дъщеря си Мария Грънчарова. Отличието и на двамата се дава за изключителния им принос в музикалното изпълнителско изкуство. Грънчаров е имал турнета в чужбина, живял е дълго в ГДР и е направил много популярни песни в българската естрада.

"Нагледахме се на тежки старини на наши приятели и любимци", каза министърът. Според него, ако една държава не може да обърне внимание на хората, които са дали много повече, отколкото са получили, не е държава.

"Това са били кумирите на това общество, те са били мъката и радостта му", каза преди връчването на наградата Рашидов.

Грънчаров пък отвърна с благодарност за жеста към неговото поколение, което колегите му чакали 25 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
И АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСНА.ВЕЖДИТО ДА ГИ ДАДЕ ОТ ЗАПЛАТАТА СИ.АКО СА БОЛНИ И ИМАТ НУЖДА ОТ ПОМОЩ-СЪЮЗЪТ ИМ ДА Я ОСИГУРИ.ТОВА СА МНОГО ПАРИ ДО 700 ЛВ.НА МЕСЕЦ...БЕЗОБРАЗИЕ!ДОБРЕ СА СИ ВЪРШИЛИ РАБОТАТА.Е А КАТО ПИЯТ ДО НЕСВЯСТ....АЗ КАТО СЪМ РАБОТИЛА СЪВЕСТНО И СЪМ ИНЖЕНЕР КАКВО?МОЯТА ПЕНСИЯ Е 172ЛВ.ХОРАТА НА ИЗКУСТВО ПО ВРЕМЕ НА ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА ИМАХА ГОЛЕМИ ПРИВИЛЕГИИ.ВСИЧКИ ИМАТ ИМОТИ И КАКВО ЛИ НЕ....СЕГА КАТО ОСТАРЯХА И СА ОЩЕ ЖИВИ НЕ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ С МАЛКО.АМИ ДЕЦАТА ИМ ДА ГИ ИЗДЪРЖАТ!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Това са били кумирите на това общество, те са били мъката и радостта му", каза преди връчването на наградата Рашидов.Само дето тогава мъка нямаше или поне,не като сегашната,бай Веждьо!Истинската мъка дойде,когато набедените политици,кръвопийци и народни изедници започнаха да се правят на демократи!
19
0
 
5
 
! Отговори
и каква стана тя, преди 9 години
тези,които са спазвали законите и са се осигурявали-150,200 лева пенсии.Тези търтеи,лапачи и тунеядци-по 700 лева.Добре,ама да ги дават от джоба си министрите,а не от нас.Грехота е,селяните умират с 100 лева пенссии,и са си спазвали законите.
18
1
 
3
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Тия взеха заем (който ние сме поръчителите) и почнаха да го раздават на некадърни певци рециклирани от соца. Ако бяха кадърни българите щяха да ги слушат и да са богати.....
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отиде си куклената актриса Лина Бояджиева. Поколения българи ще запомнят песничката на Сънчо с нейния глас.vbox7/play:9a289e3f Също и песента https://youtube/watch?v=D5837UDViPY от "На всеки километър" с Митко Бомбата в ГръцкоВежди тва за наградите хубаво но не пропускаш ли нещо (в днешното бездуховно време).опс от vesti.bg
16
1
 
4
 
! Отговори
Ние преди 9 години
Да,талантливи са,но това не е привилегия,ако неса си внасяли осигуровки--несправедпиво е!Кога земаха чувалите с парите се смеяха,а га доди ред за пенсия-заплакаха/че не получава тпенсия/!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отиде си куклената актриса Лина Бояджиева. Поколения българи ще запомнят песничката на Сънчо с нейния глас.vbox7/play:9a289e3f Също и песента https://youtube/watch?v=D5837UDViPY от "На всеки километър" с Митко Бомбата в ГръцкоВежди тва за наградите хубаво но не пропускаш ли нещо (в днешното бездуховно време).
14
0
 
19
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
Имам комшия музикант който свири и пее по пиано-барове и клубове и дори в момента е за няколко месеца по договор в Германия във техни клубове.Печели много добри пари и живее добре-напълно заслужено.Един път като ми беше на гости го попитах дали се осигурява а той отговори,че си плаща само здравните осигуровки а пенсионни-не На въпроса какво ще прави като дойде време за пенсия се усмихна и каза-Да сме живи и здрави,като дойде ще му мислим.Е,така са разсъждавали и тези певци а сега се оплакват...
13
1
 
16
 
! Отговори
Против преди 9 години
Това не е справедливо. Доста от артистите сами казват за себе си, че са бохеми. Ами като са такива, кой е виновен, че нямат пари. Нали уж казваме, че няма срамна работа. С това решение показваме точно обратното. Това, че са прекрасни артисти, певци и т.н. не прави трудът им по-достоен от трудът например на една чистачка.
12
1
 
20
 
! Отговори
1111 преди 9 години
Какъвто и принос да имат за културата, все пак си мисля че въпреки , че държавата не се е била погрижила за тях,те самите е можело да се погрижат за себе си.Имали са доста добри за времето си доходи, можело е да спестяват,да инвестират после примерно в имот,който да отдават под наем на старини.Не са мислели, ден за ден са живели.С техните контакти, пътувания и опит,грехота е че не са подсигурили.Знам че има такива като В.Найденов, Ритон, Лили Иванова които са били далновидни, т.е. до човек си е.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо тези са работи без да се внасят осигуровки за пенсия по време на комунизма
10
4
 
12
 
! Отговори
Петър преди 9 години
До льжатаИ на децата и на внуците също пожизнена пенсия.Горките те!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това няма да важи за чалгаджите нали. освен че нищо полезно не са допринесли са пряко отговорни за западака на котурата и деградасията на младеща. надявам се това да е нещо наистина направено за творците не просто някой политици да пишат закони за да изхранват любовниците си.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунизма в България за някои хора не е свършил и подаръците продължават
7
1
 
15
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Дайте разбира се на Васил Найденов, че милиона му изгоря в КТБ, на Баба Лили за още една къща на "Оборище" и на Стоянка , да гледа детето Муки (60+).А милион и повече, работили,но пенсионирали се при по стари условия да живеят с до 286 лв.
6
2
 
10
 
! Отговори
Е - Ник преди 9 години
До АнонименДо 1: Ами тогава си беше комунизъм, така или иначе! И тогава, ако щеш вярвай, Борето Гуджунов пееше песните на Том Джоунс (респ. капиталистически поданик, награден от Кралицата), ама ти сигурно не си бил плануван за зачеване още...
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е все едно след 20 г. мара отварачката, да получи държавна награда за заслуги към културата
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
който не си внася осигуровки, не получава пенсия
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nali sa izvestni, prodavani, vsichki v Bulgaria gi znaqt. pulnili sa zali I stadioni, sega chakat milostinq or durjavata. Vse edno Madonna da chaka prezidenta da I dade pensia
2
6
 
15
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Най-после.Наистина всички заслужават достойни старини,а не мизертята в която живеят.Дьлбок поклон пред всички които ни веселиха ,радваха и разсмиваха.Благодаря Ви