Внасят законови промени за ограничаване на казуси като КТБ

Има обаче спор за кои случаи да важат
5
Внасят законови промени за ограничаване на казуси като КТБ
Снимка: Reuters, архив

Амбицията на депутатите е до края на деня да внесат в деловодството на парламента промените в Гражданския процесуален кодекс и Наказателно процесуалния кодекс, с които главният прокурор или определен от него заместник ще може да атакува в съда сделки между частни фирми в защита на обществения и държавен интерес.

Измененията са провокирани от казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) и продажбите на нейни активи, които преди това са били закупени с кредити от самата банка. В тази хипотеза попада и придобиването от LIC33 на най-големия телеком в България БТК, военните заводи „Дунарит" и „Авионамс", „НУРТС България", пийпълметричната агенция „Гарб" и вторият мултиплекс „Фърст диджитал".

Според депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов, който е сред авторите на промените, измененията в кодексите ще важат само за в бъдеще.

Той увери, че това правомощие ще се отнася само до изключителни случаи и ще има възможност за съдебен контрол и ревизия.

Правосъдният министър Христо Иванов обаче се противопостави на предложението на ГЕРБ. Според него такова правомощие не е добра идея.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък коментира, че това е нож с две остриета и поиска правомощието да важи само за въпроси, свързани с националната сигурност.

Според него трябва да подлежи на съдебен контрол дори и актът на главния прокурор, за да се избегне всякакъв риск, че ще се превърне прокуратурата в участник в гражданския оборот, който едва ли не се намесва в сделките между частно правни субекти, защото това би било голяма опасност за бизнеса.

Цацаров призна, че не знае кой е авторът на тази идея и откъде идва, защото и в правителството има сериозен разнобой по въпроса.

"Премиерът и финансовият министър силно я подкрепят, но правосъдният обяви, че не би одобрил такава инициатива в дългосрочно бъдеще и според него трябва да се намалят правомощията на прокуратурата, а не да се разширяват", посочи главният прокурор.

Цацаров настоя, че предложението на ГЕРБ е изключително силно правомощие, но то трябва да бъде дефинирано много внимателно и не бива да се дава много широка рамка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ГЕРБпромениНПКГПК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Змей преди 9 години
Лелеее голям натиск ще да е настанал! НАП, па съд, па прокуратура, па партии всички наскачаха... защо тези бързи реакции не стават и по други особено важни казуси? Защото не е от такъв висок партиен интересе е за тва!
3
0
 
2
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Имам чувството, че в България законите се измислят според случая и никога не на място.
2
0
 
2
 
! Отговори
Diko преди 9 години
Кой плаща екскурзията на ВСС в Щатите - planbe.bg/до-вашингтон-и-назад /
1
0
 
1
 
! Отговори
Lina преди 9 години
То, след дъжд- качулка. Сетиха се кога да внасят.