Депутатска секира: 200 лв. глоба, паркираш ли на тротоара

Сега ниските глоби се плащали и пак се газели правилата
1 апр 2015 20:47,
103
Депутатска секира: 200 лв. глоба, паркираш ли на тротоара
Снимка: архив Булфото

Глобата за неправилно паркиране е на път да стане 200 лева. Такава поправка вече мина през комисията по транспорт в парламента, съобщи „Дарик”. В момента глобата е десет пъти по-малка.

Още по темата
Мотивите за шоковото увеличение е, че в момента тя е прекалено ниска и няма дисциплиниращ ефект. Според депутатите нарушителите плащали наказанието и продължавали да паркират неправилно по паркове, градинки и тротоари.

„Предлагаме промяна на глобите при паркиране в паркове, градини, тротоари и детски площадки. 20-30 лева, предвидени в закона, нямат необходимото въздействие върху водачите и тези нарушения продължават да бъдат ежедневие. Предлагаме глобата за всички тези нарушения да бъде 200 лева”, обясни Христов.

Според депутата Георги Свиленски обаче 200 лева е прекалено висока сума. „Мисля, че ще е по-добре ако сложим диапазон на тази глоба и запишем, че тя се определя с решение на местните общински съвети. Защото 200 лева за София може би е резонна глоба, но 200 лева за Ихтиман сигурно няма да е глоба, която може да бъде платена и която отговаря на нарушението, което ще бъде извършено”, коментира Свиленски. 

Депутатите от транспортната комисия отхвърлиха друго предложение за промени в Закона за движението по пътищата, а именно да се разреши завой на дясно при червен сигнал на светофара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Жорко преди 9 години
до Мони, проблема не е в изолираните случаи, както във вашия. Става дума за масовостта на наглото тротоарно окупиране, на което всички сме свидетели и потърпевши. Защо в Лондон никой не паркира по тротоарите? Защото има комбинация от култура, санкции и инфраструктура. Тук, дори да не си ***, си принуден да заобикаляш "закона", защото той съществува за да може да се открадне, а приходите от санкциите не се инвестират в инфраструктура и/или повишаване на културата на водачите.
80
0
 
4
 
! Отговори
Мони преди 9 години
Живота не е само в черно и бяло, има и нюанси.Аз имам дете с аутизъм което всеки ден водя на терапии с колата,но някой път трябва да я оставя на тротоара като оставям място, общината не е подсигурила инфраструктура за това в моя квартал.Е това прави ли ме най-големия престъпник и "тарикат" ? или може би да си нося детето на ръце ? Просто трябва да има диференциация за различните случаи ,ако има места , добре нека глоба и от 500 лева, но ако няма .... ? В Швейцария има достатъчно място за паркир
79
1
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Има един принцип в наказателното и административното правораздаване, че наказанието трябва да съответства на нарушението. По логиката на депутатите понеже все пак има престъпност, трябва за всички престъпления да се въведе наказание доживотен затвор, което ще реши проблема. Примерно намираш 10 лв. на улицата, но не ги предаваш в общината - прас - доживотен кауш.
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чета коментарите и не вярвам на очите си! Защо повечето си мислят, че всичко трябва да е безплатно? Паркинги има! Гаражи има! Но всички са платени. В центъра на София, има паркинги с месечен абонамент от по 100 лева (което 2 пъти по-малко от новата глоба), но *** иска да паркира навсякъде безплатно! Ако си направите сметката, излиза доста на далавера да инвестирате дори в гараж. Като се замисли човек излиза, че ще си спести по този начин много главоболия!
77
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите са интелигентни и спазват закона ако е справедлив. Иначе му теглят една майна...
76
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато глобят депутат, властимащ или техен човек, тогава съм с две ръце ЗА закона. Иначе...
75
3
 
9
 
! Отговори
художника преди 9 години
Така а а, значи 200лв. глоба за неправилно паркиране... съгласен съм, Но нали улиците м-у блокове, къщи и вили са държавни? Тогава ДЪРЖАВАТА, като изисква от мен да паркирам ПРАВИЛНО, да се потруди и да РАЗЧЕРТАЕ местата са паркиране, за да няма недоразумения.Ако не се случи, то тази глоба си е жив държавен РЕКЕТ.
74
0
 
4
 
! Отговори
? преди 9 години
И за какво ще се използват глобите за инфраструктура и нови паркоместа ?
73
0
 
15
 
! Отговори
tuzarya преди 9 години
Не е важно дали ще сложиш 100, 200 или 1000 лв. глоба за някакво нарушение. Важно е дали се извъшват проверки спазва ли се законодателството!
72
4
 
7
 
! Отговори
Адам Смит преди 9 години
По един или друг начин татарската *** ще влезе в правия път,
71
0
 
10
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 9 години
200 ЛЕВА ГЛОБА, АМА И ДА МУ ВДИГАТ КОЛАТА, ДА ПЛАЩА И ЗА ПАЯКА, НЕ ТОЙ ДА СИ ПОДМИНАВА И ДА ВДИГА ИЗБИРАТЕЛНО.
70
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
За сведение на депутата Свиленски, глобите са да предотвратяват - респектират нарушения.Депутата Свиленски дали е пробвал да паркира на трототар в Германия примерно, държава пак в ЕС ако незнае? Може пък в Швеция да е пробвал.... Със сигурност не е пробвал в Швейцария защото изобщо нямаша да повдига тоз въпрос.Още щяха да му пищят ущите от глобите....
69
11
 
8
 
! Отговори
Прости комунисти преди 9 години
Добре бе господа умници, ние какво сме виновни, че тъпите комунисти са построили всички градчета така, че да няма къде да се завъртиш?Толкова са си и вярвали *** прости, че ще се развиват комунистическите държави.Нещастниците не са си и представяли, че обикновените хора ще имат толкова автомобили някога.Я погледнете в големите градове какво е - теснотия.На тия *** ще им сърбаме попарата още 100години най-малко.
68
3
 
7
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Само с глоби няма да стане.Да помислят къде може да направят повече места за паркиране.
67
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
64, защо трябва и един път да паркираш неправилно в месеца! Аман от Андрешковци, които постоянно се опитват да заобиколят правилата!
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен, какво значение има колко са заплатите. Ако спазваш правилата не трябва да плащаш никакви глоби! Аз съм шофьор от 15 години и до сега нямам нито едно нарушение и глоба!
65
3
 
13
 
! Отговори
@ преди 9 години
До АнонименСамо висока глоба ще накара шофьорите да не паркират по тротоарите. Пред очите ми една госпожа се опитваше да извади колче от тротоара, защото и пречи да си качи колата там. По-голяма простотия ако види някой - да сподели!
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 64ами паркирай правилно, за да не те глобяват 2 пъти, или ползвай градски транпорт
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой ще проверява и налага глоби. Вчера пак по околовръстното масово караха с над 100, но контрол никакъв. И 5000 лв да е глобата, ако няма кой да следи за нарушители и да налага тези глоби....
62
4
 
14
 
! Отговори
БОКЛУЦИ преди 9 години
Тези крадци вместо да гласуват закони за банките и частните съдебни крадци и изнудвачи се занимават с това,как да откраднат още от обикновените хора!Няма алтернатива за паркиране,те глоби си измислят,крадците с имунитет!