АБВ внесе промени в НС за референдумите

Идея: Допитванията да са легитимни при 40% плюс 1 глас
Обновена: 2 апр 2015 11:58 | 2 апр 2015 11:57, Камелия Цветанова
6
АБВ внесе промени в НС за референдумите
Снимка: архив Булфото

Няколко месеца преди местните избори, заедно с които президентът Росен Плевнелиев се готви да инициира референдум за изборното законодателство, депутатите от АБВ внесоха промени в Закона за допитването до народа, с които целят да увеличат възможностите за признаването на легитимността му.

Според сега действащото законодателство, за легитимен се смята референдум, в който са участвали толкова избиратели, колкото и на парламентарните избори, предхождащи допитването.

Още по темата

От АВБ обаче искат референдумът да е легитимен, ако в него са участвали 40% плюс 1 глас от хората в избирателните списъци.

По този начин ще отпадне обвързването с избирателната активност, мотивира предложението на съпартийците си Мариана Тодорова от АБВ.

Предложението на депутатите на Георги Първанов идва от европейската практика и според тях процентът не е нисък. Отделно АБВ настоява да се намали и броят на подписите за искане за провеждане на допитване.

Сега са нужни половин милион подписа, за да могат гражданите с подписка до Народното събрание да предизвикат национален референдум. При такава бройка парламентът е задължен да свика допитването, а при събрана 250 хилядна подписка той ще може по свое усмотрение да казва "да” или "не” на референдума.

150 хиляди подписа на граждани са достатъчни, за да накарат Народното събрание да вземе решение, а 300 хиляди стигат, за да наложат хората да се проведе допитване, смятат от АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Kolqak преди 9 години
До Анонимен 3Всъщност си прав наистина!
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представете си ситуацията, с активност от 40% и необходими 50% от тях за признаване на гласуването, излиза, че 20% от населението може да приеме безумията на политиците, като се има предвид, че всяка партия противоположна коалиция има около 15% твърдо подкрепящо ядро, то излиза, че с купуването на 5% от гласовете ще си прокарат, каквото искат! Хора, опомнете се!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен е много по-правилно за референдум да са необходими 2/3 от гласовете, просто, защото това е народно допитване и е необходимо много по-голямо съгласие, а не както сега се предлага, че то с 40% активност за каква представителност ще си говорим! Накарайте хората да гласуват с добри политики, а не с административни и *** мерки!
1
9
 
3
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Гледайте ги само,тези нещастници с какво се занимават....А народа гладува и ги псува!....