Реформата: Независим съд и ефективна прокуратура

Ще се реформира моделът на ВСС, обясни Христо Иванов
Обновена: 17 апр 2015 22:34 | 17 апр 2015 22:33, Елка Василева
33
Реформата: Независим съд и ефективна прокуратура
Христо Иванов. Снимка: архив, Булфото

Независим съд и ефективна прокуратура – така накратко определи съдебната реформа министърът на правосъдието Христо Иванов в предаването “Панорама” на БНТ.

Независим съд е, когато всеки гражданин се изправи пред съдията, съдията да мисли само за две неща – закона и фактите по делото, ефективна прокуратура означава прокуратура, която е модернизирана и се бори с всички видове престъпност – не само дребната, а и тази, която е по високите етажи, поясни министър Иванов.

Той категорично заяви, че се опитват да реформират модела на Висшия съдебен съвет (ВСС). “За да имаме независим съд, трябва да имаме една отделна колегия, която наистина да бъде доминирана от съдии, които са избрани пряко от всички съдии в страната”, каза правосъдният министър.

Още по темата

Той защити и създаването на прокурорска колегия, с която ще има колективен публичен процес на взимане на решения на прокуратурата, където сега има привидност или реалност за единоначалие, за първи път ще се взимат колективно решения в прокуратурата.

Съдебната система е една трета от държавната власт – най-консервативната, най-сложно устроената, припомни министър Иванов и поясни, че с еднократни действия, колкото и мащабни да са те, бързи резултати не могат да се постигнат.

“Тази промяна, която предлагаме ние, е фундаментална, тя дава условия за друг вид управление, целта не е да сменим персоналния състав на ВСС, нека да не се занимаваме със сегашния персонален състав на ВСС”, призова правосъдният министър. Той отново повтори, че темата е как да имаме различен по функционирането си и устройството си съвет, който да дава други резултати.

Христо Иванов категорично отхвърли всякакви твърдения да е правил някакви тайни договорки, включително и с главния прокурор. “Трябва да изоставим това конспиративно мислене”, каза той.

Правосъдният министър подчерта, че сега имаме възможност да предоговорим обществения договор, що се отнася до устройството на съдебната ни система – и то в следващото десетилетие, а не в следващия мандат.

В този парламент е абсолютно възможно да се постигне конституционно мнозинство за промени, убедено заяви Христо Иванов. Важно е сега да стигнем до промени в Конституцията, каза той.

По случая “Румяна Ченалова” той призова да не се прибързва с коментарите и каза, че трябва да се види имало ли е систематична корупция, организирана в Софийски градски съд, имало ли е систематични злоупотреби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
14
 
! Отговори
24h administracia преди 8 години
o, gorkichkia ...pusnali sa go da zabavliava plebsa, dokato tomcho i megi troshat kraka v expres eu shopping slips zaedno s irinka, kristalka, bibi
15
0
 
17
 
! Отговори
извънземен преди 8 години
В България всички са невинни особено съдии , прокурори , следователи , полицаи , митничари , доктори , кметове и др. Няма осъдени и няма да има . Така, че т.н. справедливост се отлага за светлото бъдеще , което БКП-БСП ни обещават от над 50 години . Браво и ура за единствената държава в която всички са честни и почтени .
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zvetanov Gymnastika koga schte e v Satvora Nikoga boiko mu e sad garba s zAzarov go e strah ot zz i bB. Sadaljen im e nali go napraviha gl Prok.kade is4esna Aleksei petrov toi mnogo snae sa bB i zz
13
0
 
14
 
! Отговори
Mili преди 8 години
ZAzarov e 4ovek na bB i zz te go dovedoha ot plovdiv i go napraviha gr Prok.parvo nego go Smenete pipalata na gerb da se Mahnat ot sadebnata sistema dostata4ni pipalata imat gerb v mvr rumania Ministerka s ne komprtentnost nama obrasovanie sa Minis vatreschno raboti no v Parij Raikov kakvo pravi v Parij abe vse edni i saschti dezata na komunagite agenti 4ebgeta ili jenite na tosi i onsi kakvo stava s zvetelina borislavova zeza seksa kade se skri s milionite Monika stsnischeva kak e
12
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
остава и да повярваме,никога съда и прокуратурата не са били независими и няма да бъдът,това са поредните заблуди.
11
0
 
16
 
! Отговори
vib преди 8 години
na 2 august ste ima national bg referendum za majoritarni izbori v bg i izhvarliane na bg partii. da stopirame bg administrativen partien razvrat i pornografia. :-) ne se strahuvaite, samo viarvaite.:-)
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SIROMAH COVEK NIAMA PARI DA SE OBRASNE.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V BALGARIA SADEBNATA SISTEMA E MNOGO KORUMPIRANA.99% PROZENTA OT DELATA SA RESHENI S PODKUPI.NADEGDATA NI E V ARMENSKIAT POP.
8
1
 
19
 
! Отговори
роро преди 8 години
Е, как ще стане това. Кой ще различи качеството от ***, след като и двете са с дипломи по "право". И обикновено *** е по-адаптивен.
7
2
 
23
 
! Отговори
да бе да преди 8 години
Дойдат ли "демократи" на власт, само за "рИформи" говорят...А тя страната така е "рИформирана" от тях че се вижда и с просто око.То не беше, здравна, военна, съдебна, и каквато искате се сетете "рИформа"....Стига, докога...???!!! Българина като чуе тази дума, и се сеща само за едно -КРАЖБА и има основание...!!! Значи има още какво да се "рИформира"...останало е нещо....
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 5 - много ги обичам тия приказки за гражданския контрол над съда. По какво ще разбереш дали някой съдия е корумпиран, дали си върши работата? ама така казали.... понякога има морална страна и законова страна, съдията се съобразява с фактите. Вие искате да стане като в Пловдив - да се съберат 50-60 човека и да оказват натиск на съдият за имотите на джамията. тогава няма смисъл от съд, просто ще печели този с по-голяма агитка. Толкова за граждан. контрол - съдията трябва да се избира от магис
5
1
 
23
 
! Отговори
Антон Генов преди 8 години
За това ли викаше 'Оставка', Христо? За да се прегърнеш явно с Цецо и тайничко с Доган?
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече не е фешън да се плюе всичко в държавата. Само троловете го правят.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kolkoto nezavisimi sa i Gerb nali...pravat kakvoto kagat ot USA samite amerikanci go kazvat
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Независим съд и ефективна(зависима) прокуратура..... Прокурарурата е част от съдебната система и тя трябва да е независима. Всички магистрати трябва да се избират от гражданите. В окръжен съд да се гласува от областните градове в районен от хората в общината. Министъра има организационни функции и трябва да изпълнява волята на депутатите. Депутатите трябва да правят реформи не министъра. Може да се консултират с него.
1
2
 
17
 
! Отговори
Така преди 8 години
Ясно е как трябва да изглежда съдебната реформа... Въпросът в да бъде направена СЕГА, ВЕДНАГА. Крайно нужна е!