Държавата дала 85 жилища на политици и чиновници

За 18 години 16 политици си купили държавни апартаменти
20 апр 2015 07:00,
17
Държавата дала 85 жилища на политици и чиновници
Снимка: Архив Булфото

В периода 1997-2015 г. българската държава е отдала под наем 69 жилища от държавния жилищен фонд на наши политици и висши чиновници. Отделно от това 16 жилища са били продадени на лица, попадащи в тези категории през същия период. Това сочи справка, изготвена от Министерството на регионалното развитие в отговор на питане  на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов към министър Лиляна Павлова, пише вестник "Сега".

По собственото му признание въпросът му е провокиран от скандала около кадъра на ДПС и бивш зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева и желанието му да отклони упреците от ДПС. Сапунджиева дълго време отказваше да напусне ползваното от нея държавно жилище, дори след като беше загубила поста, който й даваше въпросната привилегия.

В самата справка не са посочени имена, за което от МРРБ се позовават на Закона за защита на личните данни. От самото регионално министерство в списъка присъстват един министър, който по датата на заемане на поста се разпознава като Валентин Церовски от кабинета "Сакскобургготски", трима зам.-министри, петима шефове на дирекции и др. Всичките са ползвали жилища на основание "доказана жилищна нужда и право за настаняване в държавно ведомствено жилище съгласно разпоредбите на Закона за държавната собственост и ППЗДС".

Като наематели по периода на престоя си във властта се разпознават бившият здравен министър в първото правителство на Бойко Борисов Стефан Константинов и колегата му социален министър Тотю Младенов, земеделският министър на Симеон Сакскобургготски Мехмед Дикме, здравният министър в кабинета "Станишев" Евгений Желев, бившият шеф на ДКЕВР Боян Боев, пише изданието.

В страната от възможността са се възползвали областни управители, техни заместници, прокурори, съдии, висши военни. Посочени са дори директор на Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе и районен мюфтия. В справката не се съдържат данни, че някой е ползвал жилище неправомерно подобно на Сабрие Сапунджиева.

Информацията е събрана чрез областните управи и наличната документация в регионалното министерство. Губернаторите на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Разград, Смолян, София-област и Хасково са заявили, че не са предоставяли за ползване или продавали имоти от държавния жилищен фонд на споменатите категории лица. В списъка не влизат и депутати, тъй като парламентът има свои 179 ведомствени жилища, които се предоставят на народни представители от провинцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Мдааааааа преди 8 години
За Цветан Цветанов знаем само ШЕСТ.А за колко ли не знаем?
15
0
 
3
 
! Отговори
хамерика преди 8 години
да го духат хамериканците. ние живеем в кутии, но голяма част от тях въобще нямат собствена кутийка. повечето плащат цял живот наем на евре*** банки. Има и такива с каравани.Да го духат и *** извън София. Оказа се, че софиянци прозряха предстоящата измама на Хилъри Кл****. Точно така, санирането на панелките е таен план и няма нито една софийска сграда, която да е санирана.Жалък народ да го оплачеш. Това е българина. Революцията за него става вечер пред тв с ръка в гащурите.
14
1
 
4
 
! Отговори
12% преди 8 години
От тези 85 на брой апартаменти, 12% се падат на Ухото.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а приватизацията какво беше .... подаръци подаръци за лоялна политическа подкрепа ;)
12
0
 
10
 
! Отговори
до Брайко преди 8 години
Много позната история!И аз имам подобни примери.Като почине единия от съпрузите и изкарваха принудително другия като принуждаваха роднините да си го гледат или го пренасочваха към старчески дом а в квартирата настаняваха свои хора които в последствие я закупуваха.Така много се уредиха със жилища на от Жилфонд които станаха техни.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
85 жилища!??!! Това са апартаментите на 14-15 Цветан Цветановци!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
свършиха всички проблеми на политиците, че за панелки са се хванали да се плюят, ами застрахователите или чуждестранните фирми, колко жилища си поделиха
9
1
 
24
 
! Отговори
Брайко преди 8 години
Майка ми и баща ми живееха в малка общинска боксониера.През 2000г баща ми почина и майка ми веднага получи писмо да освободи боксониерата.Искахме да закупим боксониерата,но чиновниците бяха непреклонни и казаха,че общински жилища не се продават.Аз със семейството ми живеехме в малък апартамент с две поотраснали разнородни деца,но въпреки теснотията прибрах майка си и спях на походно легло.След време тя почина,но четейки сега за тези чиновници закупили общински жилища гневът ми нанапира отново...
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОГАТА ДЪРЖАВА като брашнен чувал ...Бият народа и той плаща ...САМО РЕПРЕСИИ КОЛКО СА *** // ГЕЙОВЕТИ // В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ???????
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата не им ги дава, те си ги вземат.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BalakovМного си прав. За разлика от английските и немски къщищки на два етажа, панелните зайчарници един ден ще трябва да се БУТАТ и това ще струва по-скъпо от построяването им.
5
2
 
11
 
! Отговори
Не спорете преди 8 години
Та нали ВСИЧКИ сегашни политици произхождат от БКП.Маята и тестото..............!А с какъв оцветител ще се оцветяват, се тая!ПОТВЪРЖДЕНИЕ:Бяха ли високите етажи на БКП ПРАВОИМАЩИ?БЯХААААААА!Сега управляващите ПРАВОИМАЩИ ли са?ДААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!Е, защо спорите?
4
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Орешарски за една година раздаде половината от тази цифра на хора от БСП и АТАКА.
3
1
 
9
 
! Отговори
dominici преди 8 години
До 25 ГОДИНИ СТИГАТ !Благодаря ти анонимен другарьо. Радвам се, че не съм само аз! Трябва да се срещнем някъде и да се гушкаме.
2
6
 
10
 
! Отговори
ами преди 8 години
Да,ако панелното жилище може да се нарече такова....
1
6
 
30
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 8 години
Майната им на политиците. Важното е, че благодарение на годините на социализма в България почти всички хора имат собствени жилища.В Германия и Великобритания и до днес огромна част от обществото живее под наем.