Новият сезон на депутатите: Спирачки, а може и оставки

Гореща ли ще е политиката – довечера по Bulgaria On Air
20 апр 2015 17:11,
5
Новият сезон на депутатите: Спирачки, а може и оставки
Снимка: архив Bulgaria On Air

Ще изпълнят ли политиците обещанията си през новата сесия на парламента? Какви конституционни промени ще има и кога? Какви са плюсовете и минусите на задаващите се реформи? Това са част от въпросите, чиито отговори ще търси водещата Клара Маринова в предаването "Q&A" днес от 21 часа по телевизия Bulgaria On Air.

Нейни гости ще бъдат политолозите Димитър Ганев и Слави Василев, икономистът Георги Ангелов, журналистите Красимир Лаков и Теодора Георгиева. Те ще обсъдят и "малките големи" шансове на България в "Плана Юнкер", отношенията между САЩ и Европа и острото навлизане на Русия в социалните мрежи.

Новият политически сезон в парламента ще мине под знака на местните избори, а това ще е силна спирачка за реформите, прогнозира Димитър Ганев пред Dnes.bg. Според него не е изключено през лятната сесия на депутатите да се стигне и до министерски оставки.

Какво трябва да свършат депутатите?

"Новата сесия предвещава огромни предизвикателства за управляващото мнозинство, тъй като в рамките на първата сесия от формирането на тази правителствена конфигурация не виждаме много сериозни реформаторски инициативи", смята Ганев. Той открои единствено промените в закона за МВР, с които ГДБОП бе преместен отново от ДАНС в МВР. 

Според политолога обаче е твърде рано да се дават оценки в сектора заради кадровите промени, които бяха извършени наскоро. 

"В рамките на лятната сесия, която предстои, трябва да се покаже дали наистина правителството има реални намерения да прави реформи", смята още Ганев. Той открои и двете важни реформи, които мнозинството лансира – съдебната и социалната.

Задават ли се смени на министри?

"Едно сигурно нещо има в България и то е, че няма нищо сигурно", е коментарът на политолога. Той призна, че е трудно отсега да се каже дали се затяга обръчът около някой министър. "Но въобще не изключвам такъв тип ад хок смени, каквато наблюдавахме с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков", допусна Ганев.

Ще се водят ли местните избори в парламента?

"Местните избори ще отекнат много силно в парламента", смята политологът. Той анализира, че от няколко седмици хоризонтът на всички партии вече е кметският вот наесен. За основните политически формации вотът ще е много важен, убеден е Ганев. Според него за ГЕРБ това ще са избори за утвърждаване и увеличаване на влиянието в местната власт. Същото важи и за по-малки формации, които все още нямат свои представители в местната власт, като АБВ и РБ например.

"По-притеснителното е, че местните избори могат да бъдат силна спирачка за реформите, защото голяма част от тях са свързани с непопулярни действия, а основните партии няма да искат да рискуват обществената си подкрепа предвид предстоящите местни избори", каза още Димитър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Ще има само козметични реформи, защото "гарван гарвану око не вади"! Всички политици са заинтересовани от запазване на статуквото , а една сериозна реформа ще разтърси политическата атмосфера! За съжаление и съдебната система ще остане същата ,защото всички съдии си знаят "мръсните ризи"!