Само 14 неизвинени за месец. А залата... пак празна

100 депутати на ден отсъстват по уважителни причини от НС
20 апр 2015 18:57,
31
Само 14 неизвинени за месец. А залата... пак празна
Снимка: архив Булфото

Само 14 депутати са отсъствали без причина от парламента през март, сочи официалната справка на Народното събрание.

Броят им е завидно малък в сравнение със статистики от предишни години. През 2014 г. и 2013 г., когато депутатите на Бойко Борисов умишлено бойкотираха кворума, се случваше неизвинените само за ден да бъдат над 100.

Още по темата

Дори и без тези акции обаче неизвинените отсъствия на депутатите през годините често са били повече, десетки на ден.

Това може да се види с просто око и сега. Въпреки впечатляващо ниския брой на официално отсъствалите без причина депутати, пленарната зала отново е... наполовина празна. Това може да го каже всеки парламентарен репортер, който ежедневно брои празните банки в залата. Доказват го обаче и цифрите.

На 4 март, първото заседание за месеца, нито един депутат не е отсъствал без причина според данните на Народното събрание. Още при регистрацията с електронните карти обаче излиза, че в залата няма 77 депутати. Това показва детайлната справка на парламента.

Още първото гласуване пък – това за седмичната програма, което е минути след началото на работния ден, отчита 146 гласували депутати. Това показва стенограма от заседанието. Всички знаем, че броят на депутатите е 240. Излиза, че стотина депутати отсъстват по уважителни причини.

Какви ли могат да са те?

Последно гласуване за деня. Извадка от стенограмата: "Гласували 121 народни представители: за 115, против 1, въздържали се 5". Вече липсват почти 120 депутати... по уважителни причини.

Работен ден №2 за месеца – 5 март. Според справката за неизвинените отсъствия от парламента липсват петима депутати – Венцислав Каймаканов, Камен Костадинов и Рушен Риза от ДПС, Методи Андреев от ГЕРБ и Чавдар Георгиев от БСП. В началото на заседанието регистрацията обаче показва, че 80 депутати не са отишли на работа.

Първото гласуване е малко преди почивката, която е в 11.30 часа гласуват 134 депутати. Липсват малко над 100. Стотина отново отсъстват по уважителни причини от работа.

Петък, 6 март – традиционен ден за парламентарен контрол. Справката за отсъствията е написала две неизвинени – на Каймаканов от ДПС и на Стефан Кенов от БДЦ. Регистрацията показва обаче, че 86 депутати не са дошли на работа. При първото гласуване в пленарната зала пък има 159 депутати.

Всеки може да засече цифрите след малко по-упорито търсене в сайта на Народното събрание. За тези, които се чудят защо са нужни толкова усилия и сметки, ще припомним, че според правилника на парламента при неизвинени отсъствия от залата на депутатите се реже заплатата със сума, равна на дневното му възнаграждение. Ако депутатът отсъства три поредни пъти в месеца без причина, трябва да остане без две трети от месечната си заплата.

Всеки може да си направи сметката...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
25г. преди 8 години
Взимат си бележки от личния лекар, всичките са хронично болни :D Хайде радвайте ние си ги избрахме с гласуване и без гласуване, сега нямаме право да се оплакваме.
18
0
 
3
 
! Отговори
nipiland преди 9 години
Нли са големи лобисти , лобирането не било нещо лошо,та по този повод се чудя за какво ли са им и заплати.Някои кръгове за които въпросните работят явно им поддържат доста над нормалния живот за страната.Аз мисля да забележим въпросните депутати кои са и на следващите избори да ги накажем.Само мъничко доживот да не видят парламент. :)
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали те ще управляват зависи от нас ,след като ги търпим ще управляват никой не ние виновен ние сме си виновни
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тези, които са там решават кръстословици, играят игри на таблетите и телефоните си, четат вестници... изобщо "работят" много упорито в полза на хората!
15
0
 
12
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Нямаме нужда от токова търтей в кошера, съкратете ги наполовина и здрави глоби за неявяване и всичко ще си дойде на мястото. Ама няма как те сами да си гласуват този закон веднъж докопали се до кокала.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Депутат-това звучи грозно!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме тези които трябва да пазим БГ,но се оказахме слаби,немощни и алчни за власт
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ги съдете те са изгубени души ,които са се продали на злото за няколко сребърника. БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.
11
0
 
12
 
! Отговори
33 преди 9 години
ПОРНОГРАФИЯ БГ-ДОКАТО ТЕЗИ ГЛЕЗОЧИ НИ УПРАВЛЯВАТ ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕМ ПОСЛЕДНИ НА ВСЯКА НЕГАТИВНА КЛАСАЦИЯ
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да, да... едни и същи помии всеки ден, всяка година... сега българската интернет армия ще кажат колко са безполезни политиците ни, как ги търпим, вдигаме се на протест, революция, ядрени бомби...и в крайна сметка ставаме до хладилника и пак на компа
9
0
 
9
 
! Отговори
РЕЛТИХ ФЛОДА преди 9 години
Колкото и да се въртят , докато не се изметат или обесят няма да се научат да работят...Но това се отнася за всички българи, чакащи друг да им свърши работата!!!
8
0
 
10
 
! Отговори
всяка седмица преди 9 години
Почиват :петък,събота и неделя....отделно ваканциите по-големи от ученическите...И искат задължително гласуване та ептен да не се стараят.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги съм мислил, че Народното събрание е място, където се работи. Ако е така, би трябвало и за депутатите да важи Кодекса на труда. Нали те са го създавали, независимо кога и от кого. А там е регламентирано работно време, работни часове на месец, платени отпуски, самоотлъчки и санкции. Споменавам само тези, които тотално не важат за законотворците. Законите са за другите,те си имат други правела (гласувани от тях самите. раззбира се). Докато има двоен аршин, законите и законотворците ще са ,,
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как не ви е срам алчни крадливи ***.Гласувахме,за да ни предадете в устата на ламята и да ни унищожи.
5
0
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
"100 депутати на ден отсъстват по уважителни причини от НС"и позволяваме това!?
4
0
 
13
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
Гърч и ниски доходи за българския народ,беден и неук народ лесно се управлява.Статиската покщазва че средната заплата в българия е 2 бондака,тя се определя по следния начин 240 смирен депутати вземчат 3 бондака без бонусите , а вие мизерници. 360 брутно или 300 лв чисто.Така срудната заплата в България е цели 2 бона.
3
0
 
27
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Хаха... не се ли чувствате малко тъпо, плащайки тлъсти заплати на тези тунеядци? :)))
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази информация показва,че по-вече от 120 депутати не трябва да има, както и сериозно намаляна на субсидиите на партиите! Но как ще се хранят тези излишни политици ,като авантата им се спре?
1
1
 
42
 
! Отговори
Отвратен българин преди 9 години
Време е да ги накараме да отсъстват завинаги.