Борисов се опълчи на НАТО: Няма пари за войската!

"По-важно е да дадеш жива сила, отколкото фрегати"
Обновена: 27 апр 2015 15:37 | 27 апр 2015 13:56,
232
Борисов се опълчи на НАТО: Няма пари за войската!
Снимка: архив Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов обяви, че тази година няма да се отпуснат повече пари за модернизиране на армията, както настоява НАТО. „Имаме по-големи приоритети в момента“, каза министър-председателят след среща при президента, посветена на състоянието на войската.

На нея военният министър Николай Ненчев предложи план за модернизиране, който изисква още 2,5 млрд. лв. за отбрана. Позицията, с която излезе Консултативният съвет по национална сигурност обаче, не включваше точка в подкрепа на това.

Още по темата
Борисов обясни, че няма как да се дадат пари за армията без да се вземе от здравеопазването или от средствата за социални дейности. „Парите са общи“, отсече той.

Премиерът разкритикува предишните управления на отбраната. „Години наред са купували безумни неща - „Кугъри“ и „Пантери“ - най-скъпите вертолети в света без нито един пистолет“, каза Борисов и допълни:  „Все едно са купували риболовни траулери или вертолети, които нямат никакво въоръжение".

Той се обърна към българските военни и ги увери, че държавата ще направи всичко възможно, за да имат достойни условия на труд.

„На колегите в НАТО ще кажа – най важно е като дадеш живата сила. Това е много повече от това да дадеш фрегати“, обърна се и към Алианса Борисов, припомняйки, че страна ни не е изтеглила войниците си от Афганистан, докато много други са го направили.

„Много велики сили изнесоха контингентите си от Афганистан, България остана там и показа, че е много по-лоялен член на НАТО. Това е важно и трябва да носи гордост на България, не само да ни говорят купи това, купи онова. Искам да ги купя, но сега няма пари”, каза още Борисов.

Министър-председателят беше категоричен, че решението да не се отпускат още пари за армията тази година, не противоречи на ангажиментите, поети от президента Росен Плевнелиев. През септември миналата година държавният глава потвърди на среща на върха на НАТО ангажимента ни през 2015 година да отделим 1,5% от брутния вътрешен продукт за отбраната. В момента обаче средствата са в размер на 1,16 на сто и няма да бъдат увеличени.

 „За 2016 година, с парите, които събират НАП и „Митници” и мерките, които сме взели за борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществим и реформата в армията”, обеща днес Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: армияНАТОборисовКСНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
1
 
! Отговори
SW. преди 8 години
До И КОЙ ТИБРАВО!!БРАВО!БРАВО!! един буден човек!!дано се отворят очите на хората,за истинските неща,и да тазличават,Живеем във време разделно!!!
163
0
 
2
 
! Отговори
извън темата, вметка преди 8 години
до 213Изобразяват България като тоалетна чиния, макар да си е направа клозет, що ли? В БГ има срамна работа, а синекурната длъжност е престижно!
162
0
 
3
 
! Отговори
до 210 преди 8 години
нарече Господари на ефира простаци------------------------------А обидиха ли се?пп. Станишко е ревлив политикант целуващ се на моста с Местан! Дай друг за политик, щот примерът ти нестава! Опитът ти да намериш в БГ държавник-политик е неуспешен до сега!
161
0
 
1
 
! Отговори
до аноним келеша преди 8 години
Аре легай бе ..Да не си монах ?
160
2
 
2
 
! Отговори
до кой..? преди 8 години
*** мноу си зле..''от.до до кой'' ,май са обърка вече а?Айде лягай си че утре занайш ли колко дерета има за чистене,треа си свеж.такива отворковци кат тебе са ми ясни.
159
0
 
3
 
! Отговори
ну погоди..! преди 8 години
Ля,ля,ля,ля ля ...сладури.
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от 202смешник
157
2
 
1
 
! Отговори
от 202 преди 8 години
Абе я си съчетай мислите и не са излагай чи ми заприличваш на един Станишавко,който нарече Господари на ефира простаци.Разбира се че чиновниците и другите там полиции и митничари са на БСП.И всяко правителство различно от БСП ще бъде подлагано на тормоз от тези учреждения до доказване на противното.
156
0
 
3
 
! Отговори
пенсионер-комуне. преди 8 години
НЕ ПОЗДРАВЯВАМ КЛЮКАРИТЕ ПРЕД БЛОКОВЕТЕ.И ВИЙ ТАКА СТОРЕТЕ.
155
1
 
1
 
! Отговори
до 202 преди 8 години
Вие останалите партиини сте измамниците, така ли? Държавници в БГ няма, поне в публичното пространство! В БГ политика без политика се мотает се единствено някакви неставащи за нищо профани и *** - тесноскроени изначале същества без никаква подготовка за държавници- мафиоти, далавераджии, ...!
154
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
НАТО и ЕС ДГД!
153
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе на кой пък Борисов е спрял кранчето,корупция,некомпетентност и безхаберие повсеместно
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vanga ne kazala tova kato si otvoren cheti prorochestvoto na Sl Sevrukova...ta govori tochno za dnite v koito giveem sega i kazva che doide vreme i dargavnost nama da ima i ne BB che ni upravi...a zatvorite che se napalnat s politici..BB ni prodade na USA, samite amerikanci go kazvat...cheti poveche i posle se izkazvai BB che go sadi istoriata...sas zabvenie
151
0
 
5
 
! Отговори
до Ванга преди 8 години
Първо няма как да знаеш дали съм *** и с кого разговаряш, нали така? Второ, ако се аргументираш с Ванга за Борисов, значи имаш известни психически проблеми приятелю. Трето, "Апа защо не си лягам" не е пример за добър български език. Четвърто, за кой се мисля и дали съм чорбар дори няма и да го коментирам. По скоро съм за Лудогорец, че поне играха добре в Шампионската лига :-) И пето, не помня да съм те обидил. Казах просто, че премиерът ни не е особено интелигентен, което се вижда от космоса.
150
0
 
2
 
! Отговори
баджанака преди 8 години
Назад моме Калино..ихааа...обраха банката и ся ииииХХХАААаааааа....то и баба знай тъй!
149
6
 
1
 
! Отговори
до 200 преди 8 години
Системата е гнила щот всички са там навряни от БСП И ДПС.Тех треа да махнат и ше тръгне България.Винаги когато Борисов идва на власт ,мошениците почват стачки.И що стачкуват,щот не моат да КРАДЪТ ..нали.?
148
1
 
2
 
! Отговори
Маг Светлина преди 8 години
Утри ши пичели или ше е ПИПИЛЯВОУУУ...ииихаа.ПИУУУ...ъхааайй...
147
0
 
0
 
! Отговори
до 194 преди 8 години
Върши си работата и не придавай цвят на мошенниците! Системата явно е гнила, а ти мислиш на парче! Не си бяло комай!!!
146
7
 
1
 
! Отговори
от Ванга преди 8 години
*** ,точно Ванга е казала че Борисов ше не измъкне от батака където ни навряха БСП И ДПС-то.Апа ти що не си лягаш?И не сме като тебе.Ти ако си мислиш че България това си ти ...значи си болен чорбар.
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toi i Gerb sa politicite,koito predavat naroda si...pod maskata na zagrigenostta si za badecheto ni...kolkoto i minusi da slagate..svastnata chast ot naroda ni se e sabudila..Bog da vazdade na predatelite..samo se chudat kak da "iztraskat" naroda oche povehe..i vsichkite im dumi sa demagogia.. a te smatat sebe si tolkova veliki, che samo te si varvat