БСП: Свършиха парите, пациенти чакат в листи

"Бъдете здрави, за да не се сблъскате с реформата на Москов"
27 апр 2015 17:03, Анисия Иванова
45
БСП: Свършиха парите, пациенти чакат в листи
Снимка: БСП-Варна

Заради наложените на болниците твърди лимити за финансиране, вече се формират листи на чакащи пациенти, каза днес във Варна зам.-председателят на парламентарната група по здравеопазване депутатът от БСП д-р Емил Райнов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той посочи, че хаосът в системата се увеличава, хората са принудени да пътуват, за да намерят болница, която не е свършила лимита си, за да получат лечение. Ще стане още по-лошо, ако бъдат приети промените в закона, които ще наложат и някои от здравноосигурените българи да си доплащат за медицинска помощ, каза Райнов.

"Миналата седмица стана известен скандалният начин, по който надзора на здравната каса е взел решението за определянето на  тези помесечни бюджети на болниците. Решението е взето с четири на три гласа, при изрично записано в Закона за здравното осигуряване, че решенията се взимат с минимум пет гласа. Затова в БСП обсъждаме да сезираме Върховния административен съд“, каза още Райнов.

Това, което се случва в момента в сферата на здравеопазването, може да бъде променено единствено с обществен натиск, заяви от своя страна варненският народният представител  от БСП Красимир Янков. Той допълни, че шумно прокламираният рейтинг на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов не кореспондира с решенията, които той взима.

Народните представители д-р Емил Райнов и Красимир Янков пожелаха на българските граждани да бъдат здрави, за да не им се налага сблъсък с "реформата" на здравния министър Москов.

"Проблемът с лимитите в онкологичната болница във Варна е чудовищен", заяви на срещата урологът д-р Десислав Тасков от Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания "Д-р Марко Марков“ в града.

Той допълни, че лимитът за химиотерапията за април е бил изчерпан още на 16-и. 

Специалистът допълни, че от петък няма възможност да изписва дори обезболяващи медикаменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.