Плевнелиев скочи на Синода, признал Сакскобургготски за цар

Зове митрополитите да не ни делят на монархисти и републиканци
Обновена: 2 май 2015 17:29 | 2 май 2015 14:54, Камелия Цветанова
264
Плевнелиев скочи на Синода, признал Сакскобургготски за цар
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че решението на Свeтия Синод официално обяви Симеон Сакскобургготски за цар на българите, може да доведе до разделение на обществото.

Още по темата
На свое заседание на 29 април митрополитите решиха на всяко богослужение да се споменава бившия премиер като „благоверен цар на българите Симеон”, но държавният глава се надява те да преосмислят позицията си.

Росен Плевнелиев коментира в Плиска, че в този ден е важно всички да си спомняме завета на княз Борис Михаил.

„Както политическите, така и духовните лидери на България да се поучат от неговото дело на сплотяване и създаване на здрава основа на българите, за да пребъдат във вековете. На това свещено място си пожелавам политическите и духовните ни лидери да следват този завет и да работят за единството на народа“, заяви президентът, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

„Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци“, предупреди той.

Държавният глава беше в Плиска за отбелязването на 1150 години от Покръстването на българите. Той присъства на тържествена света литургия, отслужена от Патриарх Неофит в голямата базилика на Националния историко-археологически резерват „Плиска”.

„Днес България е горд член на европейското семейство, което е изпълнена мечта и завет на поколения българи. Гордеем се, че сме демократична парламентарна република”, заяви  Пленелиев  в поздравителното си слово. 
 
Държавният глава отправи пожелание сегашните и бъдещите български духовници, държавници и обществени лидери да имат далновидността на Свети Княз Борис и като него да взимат мъдри решения, които да обединяват народа и да надграждат постигнатия демократичен и правов ред.
 
„На този паметен за всички българи юбилей се прекланяме пред великото дело на княз Борис-Михаил, което ни сплоти като народ. Преди 1150 години България е най-мощната държава в Европейския югоизток“, посочи в изказването си Росен Плевнелиев.

„Свети княз Борис е първият български държавник, който разбира, че не новите територии, а духовното единство на нацията e здравата основа за нейното бъдеще. Приемайки християнството, Борис предприема най-важната промяна в нашата 13-вековна история, като вписва българите в семейството на просветените европейски народи”, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че въпреки превратностите на историята, именно вярата и християнските ценности са съхранили нашия народ и са му помогнали да опази своя дух, идентичност и бъдеще през вековете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
2
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Той кво, ядосва ли се, че не споменават и Бат Боко с шлифера.... Ами нека го опеят първо и тогава
172
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ВСЕКИ НОВ ПРЕЗИДЕНТ , СРИВА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ....ОКАЗАХА СЕ ПОСТАВЕНИ ЛИЦА БЕЗ СОБСТВЕНО ЛИЦЕ И ВЪЗМОЖНОСТИ ..... КУХИ ФИГУРИ... ТОВА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ЦЪРКВАТА ДА ИСКА МОНАРХИЯ......
171
0
 
1
 
! Отговори
До № 197 преди 8 години
Юлиянчо, много си умничко! Нещо с граматиката си зле, ама нейсе, много станахте такива. Виж това, че и с историята си зле е лошо.При комунистите беше възстановена Българската Патриаршия и за пръв Патриарх бе избран един смел и достолепен човек - Патриарх Кирил, за съжаление не от български произход.Този мъж е спрял влака от Пловдив с евреи, който е трябвало да ги извози за фашистките лагери на смъртта.Наследи го благият Патриарх Максим, когото реакцията нарече как ли не! Издържа и възстанови еди
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък питам брадатите имат ли отношение към въпроса за мъжеложството и има ли то почва у нас! Имат ли данни за това, практикува ли се във висшия клир? И ако отговорът е "да", могат ли да обявят кои клирици се занимават с това недостойно за Божии служители аморално плътско деяние? Нали пастирите трябва да бъдат за пример на останалите! Кои от висшия клир ламтят за показност и богатство, наместо да проявяват тази скромност, която са проявявали техните предшественици!
169
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението на Синода наистина е позорно, но ми е противно да слушам тогова!Каква мисъл само: "Приемайки християнството, Борис предприема най-важната промяна в нашата 13-вековна история, като вписва българите в семейството на просветените европейски народи, подчерта президентът Росен Плевнелиев.Господине, ти скромно се обявяваш за голям математик,но историята ти е абсолютно чужда.Поинтересувай се кога Абсалон е "покръстил" датчаните с брадва, кога шведи, норвежци, фини са покръстени и просветени
168
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Президентът! Само той се осмели от политиците, да се обяви против позорното решение на Синода да обяви Симеон за цар! С това си решение църквата ще отблъсне много хора от себе си!Не може и не бива Църквата да нарушава конституцията и да прави политика!
167
8
 
7
 
! Отговори
Юлиян преди 8 години
Браво ,така говори наистина един президент,който България много редко е имала,пък камо ли уважавала,но както и да е ,адмирации за него,а за Светия Синод ,Нищо,както повечето от последните 70 години,попове със червена окраска,служили на всичко друго,само не и наНарода си,благодарение,на който имат този охолен живот....а за нашия "цар "Симеон ",приятен път за Мадрид,и нека знае ,че той е единствения на тази земя,който сключи сделка с внуците на комунистите,които прокудиха семейството му(Срам)....
166
2
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Става ми приятно когато бивши партиини и комсомолски велможи стават тревожни,не че произтича нещо от това решение на Синода но се вижда че светската власт не е толкова светска
165
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
CARKVATA OTDAVNA NE E NARODA I HRISTIYANSTVOTO. RELIGIYATA E BIZNES I TO DOHODONOSEN.KOYTO PLATI TOY SHTE KLATI - TAKA E V HRISTIYANSKIYAT SVYAT(DRUGITE RELIGII NE GI POZNAVAM NO SAM UVEREN CHE E SHASHTOTO).
164
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 165 А за теб - в Сибир. Там няма цар, болшевиките го бастисаха.
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ломски)))))) ми той си живее пък ти си гниеш....
162
3
 
9
 
! Отговори
Х преди 8 години
Бойкот на църквите!Вярвайте в Бог ,но се молете в къщи,сред природата на всякъде другаде но не и в църквата.Макар, че църквите са построени от народа-до сега не съм чул някой от така наречените "божи служители"да е построил църква със свои ***.Те живеят на гърба на народа като ***.Според мен бог е на всякъде но не и в църквите.
161
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Последният цар на България е цар Борис III-ти от там нататък нямаме нито царе нито принцове нито принцеси ,а Симеон е просто г-н Симеон Борисов
160
15
 
6
 
! Отговори
Ломски преди 8 години
Да живее нашият истински държавен глава, Негово Величество Цар Симеон Втори!
159
1
 
13
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Боже, каква дилема- Симеон за Цар или Плевнелиев за президент?
158
9
 
4
 
! Отговори
Данаил преди 8 години
Който скача на Църквата е богоборец!Такива са всички комуно-демократи и техните отрочета-Плевни и прочие..."Кучето си лае кервана си върви"
157
4
 
10
 
! Отговори
Народе???? преди 8 години
ОтговориПодиграват се с въжделенията за ИСТИНСКА ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА на Свети Апостол на Свободата Васил Левски! А Ние, Народът, да им слушаме покорно скверните слова за някакъв... цааар, ... да им получаваме "наградите" ... да им се "молим"! Изумен съм! Имат наглостта да искат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ги пуснем в светските училища на Република България, а извършват подмолен опит за държавен преврат! Къде е прокуратурата на Република България?
156
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали има разделение на държава и църква. С какво право Плевнелиев се бърка в църковните дела?
155
19
 
13
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 8 години
Братя и сестри Българи.Разложената ви Църква канонизира един абсолютен престъпник с англо саксонски корени и морал на крадец в Светец.Няма по голям грях и деградация от това за един народ .Призовавам ви обърнете се в светлата и права вяра .Ислямът е и пътят и вечната истина и спасението и единството,моралността и добродетелността .
154
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До .183Царство България на Кобургите - няколко национални катастрофи, участие в световните войни на губещата страна, завинаги загубена възможност за обединение на всички български земи