Народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си

Заставаме зад върховенството на закона, заяви Плевнелиев
Обновена: 6 май 2015 22:35 | 6 май 2015 11:21, Елка Василева
246

Снимка: Булфото

 

Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си. Не случайно българската армия винаги е сред най-уважаваните национални институции, заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев в словото си на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.

Държавният глава изтъкна, че нашата славна армия е символ на българската държавност. Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора, като оказват навременна и ефективна помощ за преодоляване на последствията от стихийни бедствия, аварии и катастрофи, отбеляза президентът.

Той посочи, че отдавайки почит на Свети великомъченик Георги Победоносец и отбелязвайки професионалния празник на нашите въоръжени сили, ние се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение. Отдаваме заслужена почит и на загиналите в мисии и операции зад граница.

На този ден поздравяваме нашите достойни ветерани и смелите  български воини, изпълняващи своя воински дълг за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната и за развитието на Родината по мирен и демократичен път, каза президентът Плевнелиев.

Той посочи, че днес е ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на Въоръжените сили. По думите на президента е постигнато широко политическо съгласие за приемане на нова програма и план за развитие на Въоръжените сили и за стартиране на приоритетни проекти за модернизация. От следващата година средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2 процента от БВП на страната през 2024 г., посочи президентът.

Бъдещите инвестиции в отбраната трябва рязко да повишат нашата оперативна съвместимост с партньорите в НАТО, отбеляза президентът.

Като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Алианса, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към Българската армия, за което говорят високите оценки, които те дават на нашите контингенти при участието им в операции и мисии зад граница, отбеляза в словото си президентът Плевнелиев.

Той определи като недопустимо днес в Европа да бъдем свидетели на замразени конфликти, дестабилизация и нарушаване на международния правов ред, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19-ти век на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияния. Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите, каза президентът.

Според него не бива да допуснем да бъдем отклонени от правия път на европейското развитие от националния идеал, завещан от Левски за чиста и свята република с правила, които важат за всички, и институции в служба на хората. Днес имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм, посочи още в словото си Росен Плевнелиев.

Празникът беше отбелязан с военен парад, който този път беше строеви /пеши/ - без демонстрация на техника. В началото му командващият парада генерал-майор Андрей Боцев рапортува на президента, който прие строя на представителните блокове.

Президентът поздрави военните по случай празника. След словото на държавния глава беше изпълнен националният химн на фона на двайсет артилерийски салюта.

Традиционно парадът беше открит с прелитане на вертолет Ми-17, който носеше националното знаме.

В тържествен марш преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част /НГЧ/, представителен блок на Военната академия  "Г. С. Раковски" с бойното знаме на академията, представителен блок на НГЧ с бойното знаме на частта.

След тях преминаха два блока на Сухопътните войски с бойните им знамена, последвани от представителни блокове на формированията на Военновъздушните и Военноморските сили. Премина представителен блок на Съвместното командване на силите, следван от блок на Националния военен университет с бойното знаме на университета. Парадът беше закрит от Гвардейския представителен духов оркестър.

След като парадът беше закрит, на площада "Княз Александър I" бяха показани строеви умения на военните духови оркестри и бяха изпълнени традиционни български военни маршове.

Представянето беше уважено до края от президента Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Николай Ненчев и от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Общо в парада и в демонстрациите на уменията на оркестрите участваха около 1000 души.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
1
 
! Отговори
гери преди 8 години
Я стига глупости. Дали народа е народ и дали въобще може да се говори за армия...
149
1
 
1
 
! Отговори
Роско путето преди 8 години
Срам ме е от този четец от листчета...А вас...Герберско недоразумение...
148
1
 
4
 
! Отговори
лаки преди 8 години
ако има армия това са юнаците със шишанетата от Традиция
147
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Той най-добре знае, какво е да си *** на вашингтон и анкара.
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роско, Роско...
145
1
 
8
 
! Отговори
майкоууу преди 8 години
То една армия...То един президент...То един народ...То една държава...То един цирк...На кой да разчиташ, освен на себе си...
144
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тежко, тежко! Вино дайте!Пиян дано аз забравятуй, що, глупци, вий не знайтепозор ли е или слава!
143
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа разчита на Господ да го пази от Вас
142
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Минах до"военното НДК".Уж нова сграда, изпочупени прозорци и яко къртене вътре. Поредната простоия на демокрацията.
141
2
 
18
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Знам, че РБ няма армия!Има някакви платени формирования, които ходят по света, за да проливат кръв за делото на чичо Сам. И много точно е това заглавие погоре: сегашната "армия" застава зад народа си!!До преди 25 години, комунизъм, фашизъм, репуплика ,монархия без значение. Армията винаги е била ПРЕД народа си , да го брани, да отстоява неговата независимост. Е, сега незави4симостта е осигурена 9 може да се крият заджени, старци и деца защо не ?
140
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парада бе излагация.Речта на президента също. Видя се че имаме военен оркестър и един хеликоптер и някакви нещастници набиващи крак и викащи ура. Мина хеликоптер. Един рече-можеше и един самолет да мине! А втори рече-можеше да мине и другия....Това не е армия и армейски парад. Затова е най добре излагацията да спре и това посмешище да се прекрати.Жалка работа.
139
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои гейбер може ли да ми обясни в какво се изразява новия патриотизъм споменат от марионетката в речта .
138
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Армия от печелбари ходещи за пари не за чест както и полицията вземат една шапка с пари а други хора се скапват от работа за парче хляб пък после тези били патриоти!
137
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхотна реч ! Аз на негово място много бих се засрамил ама нали му плащат да прави глупости.
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа разчита единствено на себе си . Всеки сам се спасява.
135
1
 
16
 
! Отговори
Гарван преди 8 години
"...армията застава зад народа си" Зад народа ли е мястото на армията???Плюнчо,някой се е престарал в хвалебствената реч,която ти е написал на листчето от което винаги четеш.На ден като този на армията, храбростта и мъжествеността ти ачиба ,майка си ли търсиш там?!?Повечето жежи са по-мъже от теб
134
10
 
4
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Армия е имало дълго преди да има комунисти. Армия ще има дълго след като бъдат забравени.
133
2
 
6
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
Ден на мъжествеността , храбростта , смелостта и достойнството . Българският воин винаги е носил в сърцето си любовта , патриотизма и добротата . Честит празник скъпи българи . Нека никога не забравяме че сме български светци - българи !!!
132
2
 
3
 
! Отговори
pikolo.klubnadeicite преди 8 години
dokoga chte se izlagat s tozi parad ne vigdat li e njama kakvo da izvadjat na pokaz
131
2
 
1
 
! Отговори
pikolo.klubnadeicite преди 8 години
zachto gi hranim kato te chte zastavat za nas ne bi li trjabvalo te da ni branjat s garite si