Бюджетът няма да спести 350 млн. лв. от чиновници

Разходите за персонал не само не намаляват, а дори леко растат
Обновена: 7 май 2015 07:41 | 7 май 2015 07:00, Камелия Цветанова
36
Бюджетът няма да спести 350 млн. лв. от чиновници
Снимка: Dnes.bg

Едно от основните обещания на кабинета за намаляване на държавните разходи - спестяването на близо 350 млн. лв. от заплати и осигуровки в администрацията, засега се разминава с реалността. Разходите за персонал през тази година не само не намаляват, а растат. Макар увеличението спрямо миналата година да не е голямо, както в държавната, така и в общинската администрация са дадени повече пари за заплат, пише в. „Сега“, като се позова на финансовото министерство.

Още по темата
Намаляването на средствата за заплати и осигуровки с 10% в администрацията бе рекламирано като основна мярка за оптимизиране на харчовете на държавата при прокарването на бюджет 2015. В мотивите към бюджета от това намаление и от очакваното свиване на административните структури се обещаваха икономии от 350 млн. лв.

Икономии към момента обаче няма. За първите три месеца на годината разходите за заплати и възнаграждения на национално ниво, без осигуровките, заедно с бюджетите на общините, университетите, социалноосигурителните фондове, възлизат на 1.058 млрд. лв. Това е с близо 31 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Основната част от този ръст идва от разходите за заплати по бюджетите на общините, които за първото тримесечие възлизат на 349.4 млн. лв. - с близо 26 млн. лв. повече от миналата година. В държавната администрация разходите за възнаграждения за първото тримесечие са на стойност 591.3 млн. лв. при 589.3 млн. лв. за 2014 г. 2.4 млн. лв. ръст има и в разходите за възнаграждения на университетите и БАН.

Отделно за осигуровки по националния бюджет към края на тримесечието са платени 327.6 млн. лв. при 320.1 млн. лв. за миналата година.

На този фон ще бъдат много интересни данните за възнагражденията през април, когато се изплащат бонусите за постигнати резултати за първото тримесечие на годината. Възможно е икономиите все пак да се направят, като се орежат бонусите. Ако това не стане, е малко вероятно до края на годината от възнаграждения и осигуровки да има каквито и да е икономии.

Липсата на реални резултати от обещаното намаляване на разходите за чиновници бе предизвестено от отказа от сериозни промени в устройствените правилници на министерствата. Министрите имаха срок до края на февруари да предприемат мерки за намаляване на служителите, за да реализират обещаните икономии. Това не се случи и доказа, че в бюджетите на министерствата има заложени сериозни буфери за заплати. Още при приемането на бюджета пък стана ясно, че съкращенията в средствата за заплати са далеч под обещаните 10%. Във финансовото министерство например намалението в планираните разходи за заплати се оказа едва 1.063%.

Не са факт и обещаните от правителството програми за структурни и функционални реформи в отделните сектори, които трябваше да бъдат предоставени в Министерския съвет за одобрение до края на март. От министрите се изискваше да опишат в програмите какви мерки за подобряване на дейността ще предприемат в секторите си до 2017 г. Всяка от тях трябваше да е остойностена и да се посочат измерими очаквани резултати. Срокът за внасяне на програмите не бе спазен. Те първо трябва да се съгласуват от финансовото министерство, а тепърва ще се обсъждат и в Съвета за административна реформа, преди да влязат за одобрение в Министерския съвет.

Програмите донякъде ще дублират съществуващите в момента програмни бюджети на министерствата. Те обаче се съставят напълно формално и така и не става ясно има ли някакъв ефект от провежданата от министерствата политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
Не зная какъв коментар трябва да напиша вече . За пореден път се доказват всички факти . Що за държава е това !!!! Лъжи , измами , клевети . Хората гладуват ежедневно и търпят лишения и незгоди . Хората живеят в крайна бедност . Безработни са и беднички . Българите са измамени от държавата .
17
0
 
1
 
! Отговори
ало преди 8 години
и допълнително се плаща за консултански услуги на техни хора.
16
0
 
1
 
! Отговори
Учени-чиновници?!?! преди 8 години
Не е логично държавата да издържа огромно учреждение с около 8 000 служители, чийто предмет на дейност уж била научно-изследователската работа.Такава работа се върши във всички висши училища, наред с преподавателската дейност.Не е логично държавата да дава пари на всеки институт, та той да си има собствено периодично издание (или дори по 2-3 такива), в което рядко се появява стойностна публикация, съдържаща наистина някаква научна новост. Ако изданието е стойностно, то ще се самоиздържа.
15
0
 
1
 
! Отговори
Не е логично да са преди 8 години
на държавна издръжка около 2 800 - 3 000 човека, самопровъзгласили се за цвета на науката в Бг. Още около 5 000 човека ги обслужват, а държавата дава над 70 милиона годишно, за да съществува учреждението, наречено БАН. Преди 9 септември държавата е отпускала само 2 (две) заплати за служители на БАН и е финансирала само 3 (три) техни периодични издания. Всички други средства учените от БАН са си осигурявали сами, от частни спонсори, заинтересувани от резултатите от конкретни изследвания.
14
0
 
1
 
! Отговори
Щом има много имоти, преди 8 години
БАН не може ли да се трансформира във висше училище и постепенно да започне да си осигурява чрез самоиздръжка по-голямата част от парите, от които се нуждае, за да съществува?Защо предлагам това?1. Ако там наистина са събрани най-добрите специалисти,БАН ще стане най-конкурентноспособният наш университет - това е първата крачка към закриването на десетките излишни ВУЗ-ове у нас.2. Това, че ще университет, няма да е пречка да си осигурява научноизследователски проекти, финансирани от поръчителя
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизмът не си е отишъл от България!Навсякъде навързани като черва корумпирани чиновници, гледащи гражданите с отвращение и бездушие! Това незнам как би могло да се промени, след като всички се възмущават, но който отиде там, става същият. Национална черта на "лош материал"
12
0
 
7
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 8 години
1) В ДАЛЕЧНА НОВА ЗЕЛАНДИЯ МИНИСТЕРСТВАТА В СТОЛИЦАТА УЕЛИНГТЪН СА С ПО 350 ДУШИ ПЕРСОНАЛ ( средно )В СОФЕТО ИМА МИНИСТЕРСТВА С ПО НАД 10 000 ПЕРСОНАЛ ( социалното, финансовото и др.)2) В ДАЛЕЧНА НОВА ЗЕЛАНДИЯ МАОРИТЕ ( местното полинезийско малцинство ) СА НАД 600 000 ДУШИ, ИЛИ 12 % ОТ 5 МИЛИОННОТО НАСЕЛЕНИЕ.ВСИЧКИ МАОРИ СА ОБРАЗОВАНИ, РАБОТЯТ И ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ КАТО БЕЛИТЕВ НАШИЯ *** *** СА ВЕЧЕ ДАЛЕЧ НАД 2 МИЛИОНА, ИЛИ 30 % ОТ 7 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ. НЕ РАБОТЯТ И НЕ ПЛАЩАТ НИЩО
11
0
 
6
 
! Отговори
Комуниста-Калфин преди 8 години
Другарю Първанов, ти и твоите озверели *** много яко се сдушихте с другата глутница от озверели *** - тия на Боко Тиквуня.Защо ще посягате на инвалидите, а не си направите труда да ПРЕМАХНЕТЕ сивата икономика в България? Защо не озаптите бейове, наричащи се сега кметове, та вдигнаха палати като Сюлейман Велики? Защо не принудите тъй наречените бизнесмени да си плащат данъците?Но то да пребориш сакат човек е по-лесно!
10
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
По отношението към администрацията ще ги познаете - За управляващите се отнася. Няма ли Административна реформа, забравете за реформи изобщо! Филма " Обещания преди избори" ни го въртят 25 год. Преди това въртяха филм със същото съдържания но под името "Светло бъдеще".
9
0
 
16
 
! Отговори
Ясно ли е вече преди 8 години
На всеки би трябвало да стане ясно...дойде ли Борисов на власт---парите свършват, мафията процъфтява, самозапалванията и бедността която ги поражда се увеличават. Подобрение има единствено във финасовото състояние на Борисов и фирмите около него. Тъжен народ, тъжна държава.Народ без достойнство и самочувствие. Народ който все си мисли, че следващия престъпник на власт,ще го оправи....БЯГАЙТЕ ОТ БГ, ТУКА ВЛАСТВА МАФИЯ И ПРОСТОТИЯ, КОРУПЦИЯ И МЪКА ЗА НАРОДА. ХОРА НЕ ОСТАВЯЙТЕ ДЕЦАТА СИ В ТУК...
8
2
 
12
 
! Отговори
ПИТАМ ББ преди 8 години
КЪДЕ Е РЕФОРМАТА И ОПТИМИЗАЦИЯТА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА НИ, НИМА ИМА ТОЛКОВА ОТ ДАНЪЦИ СВОБОДНИ ПАРИ И ПЕНСИИТЕ И СОЦИАЛНИТЕ СА НИ АДЕКВАТНИ, ТА ДА ХРАНИМ ОРДА ИМИТИРАЩА РАБОТА ДЪРЖАВНИ ***?!? ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Е РЕФОРМАТА ЗА БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ, ПРОЦЕНТНО МИНИМАЛНО СЪОТНОШЕНИЕ НА ЦЯЛАТА НИ АДМИНИСТРАЦИЯ И ДРАСТИЧНО НАМАЛЕНИЕ НА ИЗДРЪЖКАТА И!!! АМАН, ОТ НАГЛИ КЪРЛЕЖИ ЗАГРИЖЕНИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Странно: Точно администрацията е едно от основните неработещи неща в този ***!
6
1
 
15
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Интересно, заплатите от години са замразени, ДМС е спряно, а в същото време имало увеличение. Ха на бас, че това увеличение не е за работещите на ниски позиции, а само за шефовете-връзкари, назначени без конкурс по партийна линия. Работата става малко като аз ям зеле, шефа набива пържоли, ама средно статистически всички ядем свинско със зеле :)
5
1
 
17
 
! Отговори
Странно преди 8 години
То освен администрация и чиновници какво ли друго работи в България? Има някаква закономерност. Колкото повече пазачи, толкова повече ръстът и кражби, колкото повече чиновници, толкова по-отслабваща икономика.
4
5
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Каква е тази ксенофобия... Гаранти коза са купили земята и се знае, че ще строят от много време, поне година. Много други чужди фирми са правили комплекси тук. Едни испанци строят сега зад бъдещият обект на Гаранти коза. Ходи плюй и по тях. Да, били сме под турско робство,но тоеа не значи да плюем наред по тях.
3
3
 
17
 
! Отговори
българин преди 8 години
ПОНЕ 80% ОТ ТЕЗИ ПЛАЗМОИДИ ,ТРЯБВА ДА СА ИЗГОНЕНИ !!!
2
2
 
22
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
ТОЛКОВА АДМИНИСТРАЦИЯ ,ВЪВ ВСИЧКИТЕ СТРАНИ НА ЕС. НЯМА !!!
1
1
 
9
 
! Отговори
чиновник преди 8 години
Това е новина !