Царя за акта на Църквата: Не застрашавам републиката!

За завръщането му в политиката: "Феноменални фантазии"
Обновена: 7 май 2015 14:01 | 7 май 2015 10:08,
137
Царя за акта на Църквата: Не застрашавам републиката!
Снимка: архив, Булфото

Църквата е една институция, която е изцяло независима, коментира Симеон Сакскобургготски решението на Светия Синод при молебени да се споменава името му като цар на българите.

"Не става и въпрос за обида. Всеки има право да тълкува. Но пак казвам, че трябва да имаме, да е ясна историята, каквато е била. Дали носи човек една титла или изпълнява дадената длъжност, това са съвсем различни работи. Нито застрашавам републиката по никой начин, пък мисля, че съм си доказал и аз моята лоялност към републиката, служейки ѝ като премиер, нито пък трябва някой да се почувства обиден", заяви Сакскобургготски.

По думите му няма нищо, което да е толкова застрашаващо в решението на Църквата.

Още по темата

"Трябва да се върнем много по-назад, 1946 г. и оттам вече всеки да разбере за какво става реч. Не виждам защо това се превръща в такава, как да кажа, дискусионна материя за нещо, което е изцяло дори не светско, в смисъл такъв да засяга или да превъзбужда толкова хора, пък и в много случаи изкуствено", коментира още той.

"Трябва да попитате хората, който е прочел историята, мисля, че е наясно дали съм цар или не. Интересно е да се видят реакциите, понякога са малко пресилени и извън контекста, но те са право на всеки един човек", настоя Сакскобургготски пред БНТ, като добави, че е изпълнявал всевъзможни функции, "но това е разбиране за усещане и възпитание".

Той даде пример с президентите, които дори и да са бивши, ги наричаме: Господин президент!

"Не виждам какво толкова е застрашаващо. Това е решение на църквата. Не виждам защо трябва да търсим сложни тълкувания, интерпретации. Дали църквата е близо днес до хората, всеки един от нашите сънародници си има мнение за това. Църквата е институция, наскоро преди няколко дни чествахме 1150 г. от покръстването, мисля, че това стига като гаранция, че е една трайна институция, която е много важна във всяка една държава. Вярата е нещо, което е много важно", каза още Сакскобургготски.

На въпрос дали се връща в политиката, той отговори, че не е точно така.

"Това са феноменални фантазии и митове. Всяко нещо си има момента, идеята за връщане в политиката като политика е нещо по-скоро в реда на фантазията, но не и реалното. Ролята ми е друга в момента, търся да бъда полезен на обществото, а не да предизвикам кавги и да се делят хората, както се претендираше с темата покрай църквата.

Каузата ми е България, в която съм се родил. Наистина на моята възраст съм видял какво ли не, та да търся и да се нуждая от нещо. Успехите, това са неща, които ни засягат всички далеч повече", подчерта Сакскобургготски.

За Русия той каза, че това е много чувствителен въпрос и трябва да сме наясно с приоритетите ни в политиката. Попитан дали ни пречи по-предпазлива позиция към Русия, Сакскобургготски отговори, че е човек на диалога и е добре да изслушваш другия и да поддържаш едни нормални отношения, защото оттам нататък може много неща да се избегнат.

За това дали ще ходи на парада на 9 май в Москва, Сакскобургготски каза: "Такива слухове се бяха пуснали и неща, които надминават и болнавото въображение. Не съм бил канен в Москва през всичките години от Втората световна война, което е логично. И сега изведнъж тръгвам на честванията на 9 май, това са слухове, които се пускат умишлено. Слухове, теории се вадят от едно време за русофобство и русофилство, Боже мой, това се преодолява и се гледат интересите на страната", добави Симеон Сакскобургготски.

По отношение на оценката му за управлението на страната в момента той каза, че нашите приоритети са най-важното.

"От друга страна, без да правим оценка на една или друга коалиция, коалиционното управление е по-здравословно и по-интересно в една страна. И гражданите трябва да положат усилия, за да вървят нещата, а не само да чакат отгоре нещо и да го критикуват. Препоръката ми си остава, това е да се оглеждаме и да намерим за дадени проблеми как са ги решили други страни или къде дадената тема най-добре функционира, оттам вече по какъв начин може да се намери начинът на приложение", заключи  Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
1
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Царю наш тези същите тогава сега пак готвят някакъв Проект на КГБ
97
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
pisah si mnenieto na anketata za tova dali smiatame Simeon Sakskob. za car ili ne,a ne mi zachetoha glasa.dori namaliha broikata.znachi anketata shte e manipulirana.
96
1
 
3
 
! Отговори
Да умре Цар Симеон преди 8 години
Анатема Проклятие над цар Симеон Сакскобурготски нечестивеца и рода му. Кога се съди, да излезе виновен, и молитвата му да бъде за грях; дните му да бъдат кратки, и достойнство му друг да вземе;децата му да бъдат сираци, а жена му - вдовица;децата му да се скитат и да станат просяци, и да просят хляб извън своите предели;заимодавец да заграби всичко, що има, и чужди да разграбят труда му; да няма кой да го пожалее, да няма кой да се смили над сираците му;потомството му да загине, и да се изличи името им в следващия род;да бъде споменато пред Господа беззаконието на бащите му, и грех
95
1
 
2
 
! Отговори
АНАТЕМА за Царя преди 8 години
В геената огнена да иде да гние , загдето християни в болка подмами, църкви и манастири оскверни ! Анатема да бъде по молитвите на всички светци , Пресвета Богородица , ангели, херувими, серафими, шестокрили, светии, началства,войнства, архистратизи, и душевадеца Архангел Михаил, началник Божий - Анатема!
94
2
 
3
 
! Отговори
деда Ванга нюз преди 8 години
Едно е сигурно: споменаването на цар Симеон в литургичната ектения като "христолюбив цар на българите" наред с "правителствующия Синклит", прието от Синода на Българската православна Църква, е напълно нелепо и най-големият гаф на архиереите в Синода. То представлява исторически и юридически кич, симония , а уврежда и самата същност на литургията за вярващите, защото по време на служба трябва да се произнасят само безспорно точни формули. Така че царят не цар, не и "на българите". Не и докато я има сегашната Република, на която той се явява гражданина Симеон Борисов.
93
1
 
6
 
! Отговори
доц.Дилян Николчев преди 8 години
Богослов Дилян Николчев: Решението на Синода да обяви Симеон за "цар на българите" е ченгеджийско.Според него решението може да има и политически цели, а именно да реанимира Сакскобургготски в политиката. Решението на Светия Синод да споменава името на бившия премиер Симеон Сакскобургготски е ченгеджийско, с оглед на това, че половината от членовете на Синода са членове на бившата Държавна сигурност. Това казва пред *** Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на СУ "Климент Охридски"."Би могло да се каже, че решението е провокация, няма основание за канонични и библейски о
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядо Николай изпълнява Сатанинска поръчка.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ти и нищо не искаше от държавата,ама като си дойде и такава голяма уста отвори,че всички републиканци да се изходят по голема нужда у нея,пак не могат я напълни!
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скапан изкуфял дъртак
89
3
 
6
 
! Отговори
ДО МНЕНИЕТО преди 8 години
ПРОЧЕТИ МАЛКО ИСТОРИЯ ЗА ТАЗИ ФАМИЛИЯ И ТОГАВА СЕ ИЗХВЪРЛЯЙ,ЧЕ ИСКАШ САКСА ДА ТЕ УПРАВЛЯВА.ДАЖЕ МУ БЕШЕ ПРЕДОСТАВЕНА ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ И ПРЕЗ НЕГОВОТО ВРЕМЕ ВСИЧКИ МУТРИ БЯХА В РАЗЦВЕТ.ТОВА Е ПОЛИТИКА МОЙТО МОМЧЕ.ПРОСТИЯ БОЙКО,ЩЕ ОТВОРИ ПЪТЯ НА ХИТРИЯ И ЛОВЪК КОБУРГ.ЗАЩОТО ВИНАГИ КОГАТО СРАВНЯВАШ МУТРА С МОНАРХ ,МОНАРХА ЩЕ СПЕЧЕЛИ ,А ЗА МЕН КОБУРГА Е СТАР ИЗПЕЧЕН МОШЕНИК И ЛОВЪК ИГРАЧ В ПОЛИТИКАТА.АМА ТОВА СА РАСЪЖДЕНИЯ ЗА НАПРЕДНАЛИ В МИСЪЛТА.
88
2
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Кобурга лека по-лека ще се намести с цялото си домочадие в България.Ще го хрантутим,като английската царица и ще чака рода му изгоден момент да направят България монархия.Тези фамилии не работят а паразитират върху гърба на народа.На Кобурга само това му е идеята за в бъдеще,той е хитър и ловък няма сега амен да си покаже рогата.В политиката търпението е най-важно.
87
2
 
2
 
! Отговори
референдум трябва преди 8 години
Сега да разбирам ли,че след години Кобурга може да има претенции към територията и държавата България,тъй като е признат от високо равнище за цар на българите и България и той отсега започва да работи за внука си Хасан да бъде приет,като негов престонаследник.Всички царе си имат царства,само Симеон Кобурга нямаше досега нищо.И с това признание придобива народа на България.
86
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
В едно свое интервю през 1981 г. Симеон отговаря на въпроса: "Как накратко бихте характеризирали положението в България?" с: "НЕОФЕОДАЛИЗЪМ И ПОВСЕМЕСТНА КОРУПЦИЯ".Колко ясно и точно!Но за съжаление, след като пое властта Симеон ВЪВЕДЕ КОРУПЦИЯТА КАТО СТАНДАРТНА ПРАКТИКА в управлението на държавата и ВСЕ ОЩЕ СЕ МЪЧИ ДА ЗАМЕНИ НЕОФЕОДАЛИЗМА С КЛАСИЧЕСКИ ТАКЪВ.
85
1
 
1
 
! Отговори
adn преди 8 години
До всички драскачи в този сайт: Симеон е цар като титла, не като длъжност. Че е Комарджия и мошеник, така е, двамата с братовчед си Виктор Савойски бяха разследвани за далавери. Но той е цар и всички партийни членове/не мога да ги нарека комунисти/ да спрат да драскат и замърсяват въздуха.
84
3
 
1
 
! Отговори
stoian79 преди 8 години
ZDRAVEITE TROLOVE NA PETATA I HIBRIDNA KOLONA S BOLNITE MOZACI.
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори не е научил децата си на български език. Комарджия и ***!
82
4
 
11
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Този на кого и на какво е цар ???!!! Аз го зная като крадливия бай Симо от Мадрид.
81
6
 
2
 
! Отговори
stoian79 преди 8 години
ZA AGENTITE NA PETATA KOLONA NA SAVETSKIA SAUZ V BULGARIA I ZA HORATA S HIBRIDNO MISLENE NIAMA POKOI.VSICHKI TE SA PROTIV N.V.CAR SIMEON 2
80
2
 
11
 
! Отговори
Кой? преди 8 години
Хората виждат и помнят! Не случайно е това възмущение,щото дела и думи се различават! Кой щеше да оправи хората за 800 дни,кой управлява в тройна коалиция,при която се разграби държавната хазна,кой присвои имоти и гори,а пък говореше,че не иска нищо?
79
2
 
13
 
! Отговори
Ъц преди 8 години
Къв цар, кви пет лева бе!Този старец ненавижда Бг, заради съдбата на семейството му след края на Втората световна война.Както се казва - По делата им ще ги познаете! Е, той го демострира по време на управпението си - крадец и мошинник на дребно!