Зелена светлина за еднодневните трудови договори

Работник ще може да се труди по тях само 90 дни в годината
Обновена: 20 май 2015 14:04 | 20 май 2015 13:40, Веселина Йорданова
14
Зелена светлина за еднодневните трудови договори
Еднодневният договор ще може да се сключва най-вече в дейност "Растениевъдство". Снимка: архив, Булфото

Кабинетът прие предложението на социалното министерство за въвеждане на еднодневни трудови договори. С решение на правителството в Кодекса на труда се правят и още две промени – да има работно време с променливи граници и уеднаквяване на продължителността на платен отпуск за всяко дете без ограничения. Промените ще бъдат предложени на парламента.

Еднодневният договор ще може да се сключва в дейност "Растениевъдство" само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят, за професии, които не изискват специална квалификация.

Още по темата

Предвидено е, че работник ще може да полага труд по този вид договори не повече от 90 работни дни в календарната година. Изрично е записано, че работодателите не изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, не връчват длъжностна характеристика и не издават заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока му.

Предвижда се издаване на Наредба от министъра на труда и социалната политика, в която ще се определят условията и редът за издаване, регистриране и отчитане на тези трудови договори.

Законопроектът предвижда тези работници да се осигуряват само във фонд „Пенсии” и фонд „Трудова злополука и професионална болест”, а паричните обезщетения при настъпила трудова злополука и професионална болест да се изплащат за срока на неработоспособността, но за не повече от 90 календарни дни.

С промени в Закона за здравното осигуряване се създава възможност за времето, през което ще бъдат наемани, лицата да бъдат здравно осигурявани, като здравноосигурителните вноски да се внасят авансово от работодателите, заедно с вноските за социално осигуряване.

Предлагат се и изменения, с които ще се даде възможност полагащите труд по време на сезонната селскостопанска работа да не бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица.

Очаква се регламентацията на трудовия договор за един ден да доведе до приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване с до 19 200 000 лв. и от данъци върху доходите на физическите лица с до 5 300 000 лв. Предвидено е разпоредбата да се прилага до 31 декември 2015 г. След като бъде направен анализ на приложението й, може да се удължи нейното действие, включително да се разшири приложното й поле и за други дейности при доказана ефективност.

Предложението за работно време с променливи граници е мотивирано с възможността за по-голяма гъвкавост на работното време за работника и въвеждане на по-либерален режим при разпределение на работното време в рамките на работната седмица.

С друга промяна се предвижда след използване на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, всяка работничка или служителка да има право на допълнителен отпуск за отглеждането му до навършване на 2-годишна възраст.

Предложената промяна цели уеднаквяване на продължителността на отпуска за майчинство за четвърто и следващо дете с този за първо, второ и трето дете. В резултат от предложената промяна правото на платен отпуск за майчинство за четвърто и следващо дете ще бъде в размер на две години, а не на година и половина, както досега. Поради това отпада необходимостта от 6-те месеца неплатен отпуск, на който имаха право такива майки.

Предлага се и нова административна мярка – контролните органи на Инспекцията по труда да могат да поставят специален знак в случаите, когато спират дейността на предприятия, производства и обекти, тъй като нарушенията на правилата за здравословни и безопасни условия на труда застрашават живота и здравето на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Ами като си толкова умен и идейно надъхан, вземи и ги направи ти тези маратонки, пък после си ги продавай за 2 долара. То бива злоба и некадърност, ама при теб са в ненормални количества.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такаа.Разбрахме за еднодневните договори,но не казват--дали,,патрона,, ще плаща в края на всеки работен ден.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво. Да живее демокрацията..........на такива като тебе все демокрацията ви е виновна ... да живее комунизма и другаря путин ... тая песен я знаем.Защото на запад, където всички бягат е комунизъм и управлява другаря путин, нали така другарю ?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво. Да живее демокрацията. Сега ще можем да се хващаме с еднодневен договор да берем и товарим чушки, младите майки които ако не им достигат средства за децата вместо да проституират могад веднъж в седмицата с еднодневен договор да работят като Консултант-Мениджър по хигиената в домовете на преуспяли бизнесмени.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама в БГ още ли има работници ? аз мислих, че са само роми и пенсионери ...ако все още е останал някой заблуден работник - скоро няма да го има и негоако не броим джебчиите, мутрите и политиците ... те са единствените които ще останат, и тогава трудовото законодателство ще е съвсем просто.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю червен ***, сега ще имаш дневен договор с Кутев и като те гледам какъв си ще си безработен.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати измамната държава. Напред роби, правете пачки на мошенниците.
4
0
 
10
 
! Отговори
333 преди 8 години
От днес всички работници ще са с еднодневни договори при проверка, ама тъкмо да го регистрират и...
3
3
 
12
 
! Отговори
1123 преди 8 години
Нова законова форма да се *** мамата на работника. И като дойде проверка - Къде е договора? - Ами той работника днес е почнал на еднодневен договор, ама счетоводителя тъкмо го носи за регистрация.
2
3
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ednodnevni dogovori-za ednodnevni hora. nikoi ne misli za rabotnika v tazi darjava... a ako rabotnika se operira ili si schupi krak ili raka?zashto samo 3 meseca shte mu plashtat obezshtetenia? iavno tristrankata pak ni izparzalia. do kato ne stane 4-ri stranka,neshtata niama da se opraviat.triabva i rabotnici da se vkliuchat v tezi raziskvaniia
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ееех, добре че братята американци ни донесоха свободата и демокрацията за да можем да се трудим на еднодневни трудови договори.