Ненчев с проект за новия многоцелеви самолет на ВВС

Положението с авиацията е тревожно, призна генерал-майор Румен Радев
Обновена: 21 май 2015 20:11 | 21 май 2015 20:07, Красимир Ангелов
72
Ненчев с проект за новия многоцелеви самолет на ВВС
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че е взето решение и той ще внесе в Министерския съвет до 30 юни проект за нов многоцелеви самолет за ВВС, а след това ще започне и процедура по неговото придобиване.

Министър Ненчев и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев бяха изслушани в парламентарната комисия по отбрана за способностите на военната ни авиация да изпълнява националните и съюзните ни мисии и задачи в близка и в по-далечна перспектива.

Още по темата
Министърът на отбраната обяви, че с наличните ресурси, може да охраняваме въздушното си пространство до средата на следващата година. По думите му е постигнат и консенсус за ремонтирането на няколко МиГ-29, които ще бъдат необходими до придобиването на нов многофункционален самолет, съобщава БТА.

В края на този месец ще дойдат експерти от Полша, с които ще бъдат коментирани различни варианти за ремонта на изтребителите. Министърът на отбраната коментира, че положението в авиацията е тревожно, но добави, че има воля да бъдат решени всички въпроси.

Генерал-майор Румен Радев заяви от своя страна, че на обсъжданията днес е изложил цялата тежест на ситуацията във ВВС, какви възможности има да се носи дежурство, както и докога и как да се решават проблемите по него. “Към момента единственият начин ние да сме в състояние да носим това дежурство до средата на следващата година е със самоинициатива и удължаване на ресурса на двигатели на МиГ-29 изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никакви финансови средства на МО”, посочи генералът.

По думите му това е огромна отговорност, която командването на ВВС поема, но отговорността и рискът се носи от летателния и инженерно-техническия състав. "Това нещо си има цена, имаме ясен ангажимент от министъра на отбраната така, както тези летци и инженерно-техническият състав ще поемат своята голяма отговорност, така съответно и МО и държавните институции очакваме, имаме такива гаранции, че ще направят всичко възможно ние да не прекъсваме това дежурство от догодина, посочи Радев.

След срещата стана ясно още, че единственият начин за решаване на проблемите с въздушния суверенитет е незабавно стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет.

“Това е изходът и с това и МО, и ръководството на Щаба на отбраната, и Комисията по отбрана се ангажираха в най-кратки срокове - до края на юни т.г., проектът да бъде внесен”, посочи  ген. Радев. Той обаче подчерта, че това не означава, че догодина ще имаме самолети.

Изтребителите МиГ-21 няма да бъдат включвани в охраната на въздушното пространство, каза още генерал-майор Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
РУСИЯ НЯМА ДА НАПАДНЕ ЕА МАЛКИЯТ СИ БРАТ ПАЗЕТЕ СЕ ОТ НАТОИ САЩ.ДА НЕ СТАНЕ КА ТО НА УКРАЙНА И МАКЕДОНИЯ
53
1
 
5
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Още един самолет за полет на тиквата...ама да е товарен. Нали *** и зеленчуци с такива се прекарват
52
0
 
4
 
! Отговори
Marto преди 8 години
Само да не набутат старите американски ***. Май натам отиват нещата.Грипените са идеални за нас.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам на министъра на МО да закупи няколко балона с горещ въздух и с тях да поемат дежурствата. Евтино и практично, с една бутилка газ ще изкарват по 12 летателни часа.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към момента единственият начин ние да сме в състояние да носим това дежурство до средата на следващата година е със самоинициатива и удължаване на ресурса на двигатели на МиГ-29 изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никакви финансови средства на МОЗнаем ги тия ремонти, от 20 самолета правиш 1 до 2 летящи. Те и толкова ще летят ама ще отбием номера.
49
0
 
2
 
! Отговори
борислав преди 8 години
А дали ще ги застраховат този път?При Аньо падна един /късмет, без жертви/ Самолета нямаше застраховка-струвала много-е.ати *** ,законите и правилата.
48
1
 
4
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Ненчев, можете да проектирате само и единствено детско самолетче от хартия
47
1
 
2
 
! Отговори
Registriran преди 8 години
Тоя аграрен министърът на отбраната, дали са му показало от далек какво е това самолет, ама не от страната на пасажерският салон а от ония самолети дето нямат тоалетна? F-15 e по дърт от на снимката тая кошница е от 1972г. а тоя се кани да взима 3 или 4 ръка. а не се и замисля за СУ-27 не, че някой ще ни продаде, ама може да вземем от Китай те правят по лиценз, и са в пъти по добри от F-15.
46
1
 
2
 
! Отговори
az преди 8 години
modernizaciq s 30 godishni samoleti :D F-16 ??? 4e toi miga e kade kade po dobur , nov i kachestven ot nego :D nqkoi to4i zubi za tlusta komisionna
45
7
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Само за протокола - ВЕФ не е руски, а латвийски. Фабриката е създадена през 1920 г. и после през 1940 е заграбена от СССР. В България също е имало фабрики за радиоапарати, които са национализирани от нашите руски лакеи.
44
2
 
16
 
! Отговори
боц преди 8 години
Вече не ми е нужно да си пускам вефа - простотията на хамериканските "ценности" ме залива непрекъснато от всички медии.Сега чета!Умния човек не слуша и не гледа, а ЧЕТЕ!А ти сигурно си като Бащицата Цар Борис(ов) - с една прочетена книга Винету!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BOCА ти си пусни пак вефа под завивката - останали са още Гласът на Америка и Дойче Веле - излъчват специално за такива умници като теб - и рок музика пускат понякога. Важното е да си готов денонощно да громиш комунистите и това, което построиха! Муахаха.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До bocСа си го наври ВФА у... Дет слънце не огрява! От много слушане на ВЕФове под юргана едно поколение *** хвърли България в поредната национална катастрофа!!!
41
0
 
3
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
До 29Ми убу де, тогава и американците да ни напълнят летищата, па като си тръгнат, да си ги земат! Щото *** тегли кредит 16 млрд. Да закърпи бюджета и сега още коло требват, та да си напълниме сами летищата?Начи *** са били истински съюзници, а краварите са кърлежи!
40
0
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Браво, браво. Братска Хамерика ще помогне с едно тлъсто кредитче и всичко ще е ОК ;-)
39
3
 
23
 
! Отговори
boc преди 8 години
Изнервен, аз съм буден!И ще ти кажа: имам VEF 204 от 1969 г. с който съм слушал радио Свободна Европа, Гласа на Америка, "Лаксемберг", ББС за България и то скрит под завивките, за да не ме усетят.Сушал съм ги с надежда за едно по-добро бъдеще!И какво се получи след 1989 г. - ПЪЛНА РАЗРУХА НА ДЪРЖАВНОСТТА В БЪЛГАРИЯ!ПРЕСТЪПНО ЗАБОГАТЯВАНЕ НА 1, 2 % И ТОТАЛНО ОБЕДНЯВАНЕ!*** И ХАМЕРИКАНСКИ "ЦЕННОСТИ"-УНИЩОЖЕНИЕ НА ВСИЧКО НОРМАЛНО БЪЛГАРСКО, ЧАЛГА, И ЗА КАПАК 3000 ХАМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ!!!
38
0
 
6
 
! Отговори
Мъро преди 8 години
До ВасилевВеднага ти припомням, щот си с малко RAM:Изтребители: Як-1, Як-3, Як-7, Як-9, Миг-1, Миг-3, Ла-5, Ла-7Тежки изтребители: ***-3Щурмовици: Ил-2Бомбардировачи: Як-2, Як-4, Ли-2, Ил-4, ***-8, ТБ-7, Ер-2
37
1
 
6
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Велик е нашия аскер. Може да отглеждаме и опитомяваме американски кондори и наште джигити да летят върху тях. Точно като в Аватар. Турук Макто - вожда на белокожите балкански индианци.
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До boc: Ами карай си москвича и си трай, щом имаш толкова руска техника явно си много нещастен човек.
35
1
 
3
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
До бос. Пич, събуди се!