ГЕРБ май ще е без АБВ за Конституцията

Петков: Не е сериозно да се правят промени без широк дебат
Обновена: 22 май 2015 14:02 | 22 май 2015 12:26, Камелия Цветанова
12
ГЕРБ май ще е без АБВ за Конституцията
Румен Петков. Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ май ще остане без гласовете на депутатите на коалиционния си партньор АБВ при гласуването на измененията в Конституцията.

Не е сериозно да се правят промени в основния закон без широк обществен, политически и експертен дебат, отсече зам.-председателят на партията Румен Петков.

Още по темата
Според него освен всичко друго за част от внесените предложения от ГЕРБ е нужно да има Велико народно събрание.

"Депутати от АБВ няма да се включат като съвносители на предложенията за промени в Конституцията“, обяви той и припомни, че политическата сила вече е внесла искане за изменение на Закона за съдебната власт, което съдържа ключови решения за системата – електронното правосъдие, правомощията и контрола на съдилищата, структурирането на ВСС.

"В това, което ни се представи като промени в Конституцията, има текстове напълно противоречащи на нашите искания“, мотивира се още Петков.

Той се оплака и от факта, че няма никакво развитие по идеята за създаването на Съвет по съдебна реформа към парламента, въпреки че АБВ внесе предложение и за това.

Председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов пък обвини БСП в лъжа.

Причината за това е изказването на лидера на социалистите Михаил Миков, а след това и на депутата от БСП Атанас Мерджанов, че АБВ са отказали да дадат подкрепа за сезирането на КС заради дълга от 16 милиарда лева, който беше взет с решение на парламента в края на февруари.

"Ръководството на БСП създаде ситуация на интрига“, обвини Борисов и добави, че целта на социалистите е да представи негативно пред обществото АБВ.

Той обясни, че преди 20 дни Мерджанов е говорил със зам.-председателя на ПГ на АБВ Кирил Цочев и е питал дали ще дадат едно рамо за подписите за сезирането на КС.

Представил е в писмен вид и предполагаемото питане до КС, а пък Цочев го е дал на ръководството на партията, което е решило, въпреки твърденията на юристите, че противоречи на Конституцията, да даде подкрепа на БСП.

"Повече от 20 дни минаха и никой от ръководството на БСП не е проявил интерес за нашето становище, нито е информирал някой от АБВ за стартирането на подписката. Ръководството на БСП може би е било в очакване ежедневно през този период да ги питаме дали не са стартирали подписката с молба и ние да се подпишем“, коментира Борисов.

"Заради това АБВ приема изявленията на БСП, особено на Атанас Мерджанов, като неверни, грубо провокативни с цел умишлено злепоставяне на АБВ“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
И накрая гробарите ще се жалват,че не правят нищо свястно,защото не ги подкрепяли ... Колко пъти едни исъщи пошли скечове,БЕ?
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
pii si vodkata sGalevi i Marginite i ne drankai gluposti
7
1
 
5
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Време е. Но преди да си тръгнат да минат до всеки дом, до всяка къща и да се извинят, че ограбиха България, че заробиха народа с нови дългове, че оставиха хората без препитание
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А питам аз - не е ли време да си ходят???????!
5
1
 
6
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
До Женя Те АБВ не са се отметнали- винаги са гледали интереса на своя жаден за власт лидер.
4
3
 
1
 
! Отговори
Женя преди 8 години
Тези продажници и те се отметнаха,как да им се вярва ,не може една държава да се развива когато не се приемат закони и променят когато е необходимо,всяко отлагане и протакане е пагубно за държавата.АБВ не са май надежни за реформите и не може да се разчита на тази партия,Бойко може само да съжалява че ги вкара в коалицията,един Калфин е само читавия при тях.
3
1
 
7
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Те щяха да са без АБВ и за ратифицирането на дълга а какво стана.... Взехте си комисионната и загробихте народа с 16 милиарда
2
1
 
4
 
! Отговори
?? преди 8 години
Е как ще подкрепят ?? Нали най- добре тях ги устройва Лукановата конституция.
1
0
 
11
 
! Отговори
akud преди 8 години
абв май сега изнудват за пари в брой