Москов няма да слива механично болници, а ще преценява

За всяко място ще се търси конкретен подход
10
Москов няма да слива механично болници, а ще преценява
Снимка: Булфото, архив

Поемам категоричния ангажимент всеки случай във всеки град да бъде разгледан поотделно и индивидуално - това каза в Русе министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по повод на идеята за обединяване на специализираните центрове с болниците.

По думите му за всяко място ще се търси конкретен подход.

"Няма да отстъпя обаче да има "малки феодални царства", които правят нещо, което е нискоразходно и високодоходно, след което взимат парите от Касата, а пациентът продължава да ходи по болници и по лекари", каза още Москов, цитиран от БТА.

Той информира, че от следващата година НЗОК ще финансира цялостния път на лечението и излекуването на пациента. Здравната каса ще плаща за излекуването - разбира се, там, където е възможно.

Няма да се финансира структура, а резултат.

"Фрагментиране на отделен епизод от терапията, например на онкоболен, без да ни интересува какво се е случва преди и след това, няма да бъде допуснат и финансиран от Здравната каса", каза Москов.

Той посочи, че не става изобщо дума за закриване на структури, а за общо действие, където да бъде изработен план за лечение на даден пациент.

"В Русе и двете звена - многопрофилната болница и Комплексния онкологичен център, трябва да започнат да работят по общ начин.

Това, което се разбрахме днес с ръководствата на двете болници е, че още в следващите дни ще седнем и ще обсъдим, ще гарантираме спокойствието на работещите и на двете места, но спокойствието до толкова, до колкото то осигурява спокойствието и гарантира пътя на пациентите. По никакъв друг начин няма да толерирам спокойствието на системата", заяви Москов.

Той даде пример с Русе, че не може на пет метра да има две лечебни заведения - болницата и Комплексния онкологичен център, и да се налага един пациент да бъде изписван от едното и да бъде приеман в другото.

Министърът обясни, че пред ръководствата и на двете болници в Русе е заявил, че ще бъдат гарантирани условията на труд, начинът на обединение, начинът на взимане на решения.

"Няма да има по-силна или по-слаба страна. Ще бъде гарантирано, че пациентът където и да постъпи, ще има комплексно лечение", заяви Москов.

Той добави,че не вижда причина медиците дасе притесняват, че ще им намалеят заплатите и обеща, че нито един човек от медицинския персонал няма да бъде съкратен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
И кога ще преценява- преди или след като си е взел дозата?
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Abe koi e moskov da ne sa bolnizite na baschta mu moskov se samosabravi
7
0
 
1
 
! Отговори
kan4o преди 8 години
Браво Москов,браво Мирко,браво Морко,браво... не ти знам третото име.Ти си гений!
6
0
 
2
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
Който е непослушен......да внимава!
5
1
 
7
 
! Отговори
ГЕРИ преди 8 години
Ей Москов или прави нещо за бедния и болен българин или ще играее бастуня крайно време е никой няма да ви търпи повече я ела виж гробището в Монтана колко е станало голямо за последните 5 години БЪЛГАРОУБИЦИИ
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За МОНОПОЛА на здравната каца - ни дума, ни вопъл, ни стон...от "десните" борци с монополите.За остойностяване труда на лекари и сестри - ни дума, ни вопъл, ни стон...от "радетелите" за пазарен подход и свободна инициатива.
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Moskov golam go vadi ama mek negovite golegi ot Okrajna Bolniza se okasaha moschenizi isto4vat sdrav kasa Kakto isvesnija Dr simo neschkov bogat ot bolnite Hora Bak6i6a v djoba i Jena mu e dr i tja vsima bak6i6i ot bolnite podarazi pari kakvi lekari sa Tova Dr neschkov vobschte ne e Uvolnen a i v bolni4ni visoka pensia raboti na 3 mesta dremi mu kade e ministera v slu4ai Dr simo neschkov
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За София разбрахме преценката. На г-н Ангарски се намери добре платена длъжност. "Обединените" болници ще правят вноски за да се издържа новата структура. Съвсем ясно е че чиновниците ще се увеличат. Та това е реформа в ход.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за другите, ама винаги най- ме е било страх от преценЯНЕТО!Особено в личен план.