Обещание от Рим: Магистрала до Пловдив на 15 юли

Борисов обеща 20 млн. за храм паметника "Св. Александър Невски"
Обновена: 24 май 2015 14:47 | 24 май 2015 14:42,
135
Обещание от Рим: Магистрала до Пловдив на 15 юли
Снимка: МС

До 15 юли ще има достатъчно добра магистрала до Пловдив, обеща премиерът Бойко Борисов при посещението си в Рим, който обясни, че всички места, които имат необходимост да бъдат ремонтирани – ще бъдат.

"Аз всеки петък тръпна да видя какви са опашките, защото асфалта не се яде, ама виждате какво се случва всеки петък", подчерта Бойко Борисов.

На въпрос дали е провеждал разговори с министъра на отбраната, във връзка с това, че се руши 30 км стена между България и Турция министър-председателят каза, че това не е работа на министър Ненчев. "Ще ремонтираме това, което се руши, въпреки че тези неща са много", заяви премиерът.

Премиерът обеща още 20 млн. лв. за ремонт на храм паметника "Св. Александър Невски". По думите му основата на храма е много тежко компрометирана. "Това са огромни пари, които ще дойдат само от бюджета на държавата", каза министър-председателят.

"Този месец ни е готов и музеят, така както придоби гражданство Лувърът. Трябва да ви кажа, че имаме два пъти повече картини, отколкото си мислихме, че ще можем да го запълним. Излизат шедьоври и всичко това ще бъде изложено, за да го виждат хората. Строейки инфраструктура излиза и много археология, което също са допълнителни средства за културата, за нашето самосъзнание. Който отиде на Перперикон никога няма да го забрави, който отиде на Плиска – никога няма да я забрави", добави министър-председателят.

Борисов обеща също, че държавата ще направи необходимото, за да върне частица от мощите на Свети Кирил в София.

Премиерът поздрави и всички българи по повод 24 май – Деня на българската просвета и славянска писменост, чрез профила си в социалната мрежа Facebook.

"Благодарение на Светите братя старобългарският се превръща в третия класически език на Средновековието след латинския и гръцкия. Затова Великоморавската мисия на Кирил и Методий е дело, което е заслужило признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност", написа Борисов.

Премиерът подчертава, че днешният празник е уникален, тъй като другите народи по света нямат такъв – това е тържество и прослава на писмеността, просветата и културата, символ на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване. Според Борисов честването на деня на Светите братя Кирил и Методий е един от най-ярките изрази на националната идентичност и на българското самосъзнание.

Борисов призова още съвместни усилия на българския народ да бъдат винаги насочени към запазване и развитие на българската култура, самосъзнание и национална идентичност. “Обръщам се към всички българи – нека да продължаваме да стимулираме интереса на нашите деца към училището и знанието, само така можем да допринесем за формирането на техния мироглед, идентичност, ценностна система и социална принадлежност. Нашите деца са нашето бъдеще. Ние носим отговорност към тях и трябва да направим всичко по силите си, за да живеят в една все по-добра България и да се гордеят с това, че са българи" допълни премиерът.

Премиерът Бойко Борисов подкрепи идеята на Св. Синод частица от мощите на Св. Кирил да бъдат върнати в България.

"По принцип подкрепям всичко на Св. Синод, защото съм дълбоко вярващ и щом предлага Св. Синод и дори 20-те милиона за Александър Невски в друг случай щяха да ми се видят много, но само съм казал да ги намерят – 10 тази година, догодина ще ни трябват другите десет, така че ще ги има. Каквото зависи от нас ще го направим", категоричен бе премиерът Борисов.

И днес продължават най-големите извън България чествания на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Италия и Ватикана с участието на министър-председателя Бойко Борисов, който се намира тук на официално двудневно посещение.

В събота българският премиер бе приет на аудиенция от папа Франциск в Апостолическия дворец във Ватикана.

В неделния предобед Бойко Борисов присъства на молебен в църквата "Свети Павел в Регола", предоставена от Римската католическа епархия на българската православна общност за извършване на православно богослужение. Храмът е разположен в центъра на Рим върху мястото, където през 1-и век се е намирало жилището, в което Свети апостол Павел е прекарал две години под домашен арест. Пълното му наименование съдържа и името на градския район Регола, в който е издигнат още през 4-и век по волята на папа Силвестър. В сегашния си вид църквата и изцяло построена в края на 17-и век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Така е- ПАРИ НАИСТИНА НЯМА, но няма за обикновения българин. Докато мутрите си разпределят комисионните от обществените поръчки за изграждане и рехабилитацията на инфраструктурата пари за народа няма да има.
87
0
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Пари няма... ама ще даваме 20 милиона за "Ал. Невски"... Пари няма... ама ще помагаме на ЦСКА, Левски и други отбори с пари от държавния бюджет.. Пари няма, но ще пренареждаме паветата по "Дондуков" в София (900 метра) за 10 милиона.. Пари няма... ама теглим заем 16 милиарда... ама пари пак няма... Пари няма... ама за магистрали, които са за ремонтиране на следващата година винаги има... Пари за онкоболни няма... ама за нови лимузини и 4-цифрените им заплати има... За един милион това е нормално
86
0
 
4
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Видяхме какви магистрали строиш- за по година- две. А след това ограничение в скоростта от 90 км заради дупки, пропадания и т.н. То не може хем да икономисваш от материали, хем да се строи качествено
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а работа обеща ли за бедния българин който е над 50 години а трябва да се пенсеионира на 67 или да мре
84
0
 
5
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Ама каква магистрала? Такава за шмъркане като на Москов, или такава като бул. Брюксел- дето пропада?
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-много бихме се радвали, Боце-Буда, да си "барнеш" една магистралка, която да те изведе от България и да ти видим гърба! Иначе идва времето да те прогоним с камъни, наглецо!
82
0
 
10
 
! Отговори
Type the author name преди 8 години
Прилича на дневника на един луд...
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аферим, Машалла, Асфалт Паша !
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наглец!
79
0
 
14
 
! Отговори
абе бокич преди 8 години
той народа се топи ,каквото остана или пошантавя от бедност или пошантавя от твоите реформи -ти си мин. председател на един силно обезверен народ ,църквите стават все по-празни,ти отврати хората и от вярата ,прави си църкви ,давай от парите на народа Той Господ всичко вижда и ще ти въздаде подобаващо
78
0
 
12
 
! Отговори
както винаги преди 8 години
от новините вони на смрад,пропускам магистрали,пропускам това ,че отдавна гробът на Св. Кирил е празен и мощите му се намират в солун ,той е толкова празен както и гробът на Св. Иван Рилски ,но да говори ,че бил вярващ и ,че каквото каже синода за него е закон е това вече е гадост,защо за болниците няма пари и за безброй много неща за Св. Ал. Невски ще се отделят 20 мил. на данъкоплатеца ,къде спи прокуратурата ,защо бюджета раздава милиони за църкви и джамии,това ли е задължението на мин. съве
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Хризантема Ами че Тиквата и той е червен *** .Мръсен комунист.А от много, рИформи само гробищатат стават все по големи .Само човек с болен мозък може да говори че ако вчера си се пенсионирал на 60 години ,а след време на 67 е рИформа . Или да закриеш 20 болници ,било рИформа .Вземал си 500 лева а след рИформата вземаш 450, е положително . Умственото развитие ти е толкова, колкото на *** на Дарвин ,щом си затваряш очите за комунистическото и СИК- аджииско минало на Тиквуня.
76
0
 
14
 
! Отговори
боц преди 8 години
Отишъл в Рим да види ПАПАТА (в буквалния смисъл), а ми говори за магистрали!!!Явно принцеса Лилянка не излиза от ума на Цар Борис(ов), а може би няма ум в главата си!!!
75
0
 
16
 
! Отговори
Магнолия Банкянска преди 8 години
Искаме да видим интервюто на Сашо Диков с румънската министърка която напражи съдебната реформа в Румъния!Тя нарече простата и крадлива мутра,която постоянно нарушава законите на България лъжец!
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Alucha ne sme bubolechki a balgari za razlika ot teb prodagniko
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Hrizanyemo smeni si nika ne rezeli hubavoto cvete sas zlobata si..e po tova se vigda che si gerberka..i kakvi reformi kakvi 5 lv..na tova mu kazvat prah v ochite na raata...ama naroda veche ne e loch material asno
72
9
 
0
 
! Отговори
Винету преди 8 години
До смешника партия=мафия=БСП/ДПС. Ти май не си го гледал, а само караш по опорната точка на комунистическите ***. Няма такова нещо, което си написал. Гледай интервюто пак, домат.
71
14
 
3
 
! Отговори
Альоша преди 8 години
Е-ахти и тъпия сайт. Само червени буболечки и плюят ли, плюят. Е, и?
70
1
 
6
 
! Отговори
ЕБРГ преди 8 години
ОБЕЩАЙ МАГИСТРАЛКИ ОТ И ДО АНТАРКТИДА ИЛИ АРКТИКА ТАМ СЪС СИГУРНОСТ АСФАЛТА НЯМА ДА СЕ РАЗТОПИ - ГОСПОДИ Б.Б.ОЖЕ !
69
1
 
12
 
! Отговори
факт преди 8 години
Уж щяха да я пускат до 1-ви юли, сега стана 15-ти юли, след 2-3 дена очаквайте да кажат 20 август! Тази държава няма да просъществува дълго време убеден съм в това! Такива палячовци ни управляват, че няма как да е по-зле! Или може би има една идея по-зле и това е официалната война. По настоящем в БГ е неофициална но все пак явна...... от убийства, от катастрофи и т.н даваме жертви повече от война. ТВа е ...българия им трябва 5 милиона не повече, така че има на къде още.