Патриотите посегнаха на парите на партиите: Да паднат двойно!

Предлагат един глас да струва 6 лева, а не 11 както е в момента
25 май 2015 11:40,
33
Патриотите посегнаха на парите на партиите: Да паднат двойно!
Снимка: архив Ройтерс

Патриотичният фронт внесе промяна в Закона за политическите партии, с която размерът на партийните субсидии се намалява почти двойно.

Депутатите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов предлагат изцяло нови правила за разпределение на държавните средства за политическите формации.

Още по темата

В изменението, внесено от Патриотите, е записано, че субсидията за партиите ще е равна на 6 лв. за получен глас. В момента за един глас, взет на изборите, всяка от формациите, минали 1% (а те са 63), получава по 11 лева.

Според сегашната разпоредба на закона размерът на субсидията се определя всяка година в Закона за държавния бюджет. Сумата се формира на базата на броя получени действителни гласове на последните избори.

В мотивите си за орязването на парите за партиите вносителите от Патриотичния фронт пишат, че размерът на субсидията у нас в момента е неоправдано висок. Те дават и пример с други държави и изчисляват, че средният размер на държавната помощ за политическите формации в ЕС е 3,5 евро или 7 лева.

"Общоизвестен факт е, че България е най-бедната страна в ЕС и на този фон размерът на субсидията от 11 лева на глас за нас е финансово необоснована", пишат от ПФ.

Депутатите на Симеонов и Каракачанов предлагат двойна защита срещу високите помощи. Във внесената си поправка те настояват и за фиксиране на таван за субсидиите – не повече от 3 млн. лв. за партия на година, независимо от получените гласове.

В мотивите си Патриотите припомнят, че на последните избори са подадени 3 144 038 гласа. Според действащата сега разпоредба бюджетът заделя 34 584 418 лв. за изплащане на партийните субсидии.

"Ако бъде приета предлаганата от нас законодателна промяна тези средства ще бъдат намалени над 50% или ще са необходими 15 396 120 лева от държавния бюджет", пишат още вносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Германия субсидията е под 1 евро
21
2
 
5
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
ХЕМ ПАРИ ПРИБИРАТ, ХЕМ ИЗБОРИТЕ СИ НАГЛАСЯТ. ЗАТОВА НЕ ГЛАСУВАЙТЕ. ТЕ И БЕЗ ТОВА ЧУВАЛИТЕ С БЮЛЕТИНИТЕ ГИ ИЗГАРЯТ И НА ТЯЯХНО МЯЯСТО ИДВАТ ПОДПРАВЕНИТЕ ОТ ТЯХ. И ТАКА ИЗЛИЗА, ЧЕ И ДА НЕ СИ ГЛАСУУВАЛ ПО НОВИЯ СПИСЪК ИЗЛИЗА ГЛАСУВАЛ. ПОНЕ ДА НЕ СЕ ЯДОСВАТЕ, ЧЕ УЖ СТЕ ГЛАСУВАЛИ. ВСИЧКО Е ЕДНА ОГРОМНА ИЗМАМА.
20
0
 
12
 
! Отговори
ист преди 8 години
НЕ 50 %, А НИКАКВИ ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ. Защо трябва да плащам на антибългарските партии Атака и ДПС. И какво е това 1% и си богат. Щяли да се финансират от олигарсите и престъпният свят. Нормално -те партиите точно тях обслужват. Нека те да си плащат, а не сиромасите. Но се съмнявам дали има разлика между партии и престъпници.
19
0
 
13
 
! Отговори
анонимо преди 8 години
много са и 6 лв. нещо чисто символично колкото да не е 0 лв. ...партиите си имат много фирми фантомчета от където цуцат, без да се налга да си пипат бюджетчето...
18
1
 
16
 
! Отговори
младен преди 8 години
Въобще с тиа субсидии е много черна работат. Веднъж доят дуржавата, т.е. нас, да си правят рекламни кампании и тем подобни, и после като спечелят пак ни доят. Става нещо като това дето ни го обесняваха едно време в училище - турците искали от българите да им плащат за това че им се завирала храна по зъбите като ходели по българските къщи да плячкосват.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
се е нещо но не стига никакви пари за партий
16
0
 
18
 
! Отговори
+ преди 8 години
Това трябваше отдавна да се направи.1 - да се намалят "народните представители" от 240 на най-много 1002 - да си "свие" субсидията от държавата поне наполовина - да се спасяват със дарения да видят как се докарват париСега не им пука, защото доят от държавата - т.е. от насНО - това няма да се случи защото кой си реже клона дето се е качил
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагат го защото имат други незаконни източници. Т.е. надпреварата трябва да бъде кой повече незаконни източници да има, според ПФ
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се добавят и социалните ,които Им плащаме всеки месец ..!!!!Егати Златните ..."гласове " !!
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и 6 лева са много но все пак е някаква стъпка напред
12
5
 
21
 
! Отговори
ауслендър преди 8 години
Хора, или въставайте, или терминал 2... Аз лично избрах втория , по лесен вариант заради детето! Иначе знам , че не всеки може да тръгне...затова действайте, няма време!
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все такъв популизъм да има.
10
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това отдавна трябваше да се случи, дори изобщо трябва да няма субсидийки.
9
0
 
44
 
! Отговори
до соц преди 8 години
Като искаш да даваш пари на твойта партия има членски внос плащай го или направи дарение, защо целия народ трябва да издържа народните изедници, та това е мазохизъм.
8
0
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Не забравяйте ,че живеем в страна ,където партийния секретар казва накъде и как.
7
4
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ТОВА СЕ НАРИЧА --КЬОРФИШЕК----АКО НФСБ СЕГА НЕ НАПУСНЕ БОРИСОВ НИКАКЬВ ГЛАС ЗА НЕГО
6
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска да си издържа партията, да си чупи детската касичка и да дава. Никаква помощ от бюджета за партиите.
5
2
 
15
 
! Отговори
az tam преди 8 години
А дано! Дори да е Пи Ар може да метна един глас парите ми да се вложат теоретично в нещо друго а не директно във фонд "Купуване на гласове"
4
28
 
2
 
! Отговори
гербист преди 8 години
Не на популизма, такива предложения не следва да се обсъждат преди избори. Ясно е, че партиите трябва да имат пари за да могат да извършват своята дейност и да управляват народа, без пари няма как да стане.
3
28
 
2
 
! Отговори
Соц преди 8 години
И очаква да гласувам за него хахах никогаш... Той понеже има кой да му дава пари и давай да махаме субсидийте, алоо мен питал ли си ме дали не искам да ги давам тези пари на моята партия