Цветанов за пенсионната реформа: Смислен дебат!

КНСБ: Промените ще доведат до нарастване на пенсиите
Обновена: 26 май 2015 16:06 | 26 май 2015 15:57, Камелия Цветанова
11
Цветанов за пенсионната реформа: Смислен дебат!
Снимка: архив Булфото

Пенсионната реформа, предлагана от Министерски съвет, е изработена от експерти и поради тази причина председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се надява да не се стига до популистко говорене, което може да е изгодно за някои политически формации.

Според него предложенията на кабинета в Кодекса за социално осигуряване дават устойчивост, грижа за хората и поносимост на мерките, които трябва да бъдат предприети.

Още по темата

"За първи път от началото на прехода имаше смислен дебат", коментира той след среща на депутатите от ГЕРБ с ръководствата на синдикатите.

Цветанов добави, че може да бъде представен и допълнителен анализ, направен от КНСБ и КТ "Подкрепа" в диалог със социалния министър Ивайло Калфин и неговия екип.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че за синдиката е важно, че плавното, но гарантирано увеличение на пенсиите през следващите 10 години е целта на тези реформи.

Промените в кодекса предвиждат плавно да се увеличава и постепенно да се изравни до 2037-а година стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете в трета категория труд, на 65 години.

Стажът също плавно ще нараства и през 2027 г. ще е 40 години за мъжете и 37 за жените.

Въвежда се възможност за пенсия в намален размер за лица с недостигаща възраст от 12 месеца. Пенсията им ще се намалява пожизнено с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст.

С цел нарастване на приходите в НОИ, от 2017 г започва плавно покачване на осигуровките за пенсия и за безработица. В период от 12 години с общо 4,5 на сто, за да не се допусне нарастване на общата данъчна осигурителна тежест, ще се отмени предвиденото от 2017-а увеличаване на вноската за универсален фонд от пет на седем на сто. За да се увеличи размерът на пенсията, от първи януари 2017-а започва поетапно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,5 на сто. По този начин ще се преизчислят и вече отпуснатите пенсии, вместо те да бъдат осъвременявани по швейцарското правило.

Предлага се таванът на новоотпуснатите пенсии да отпадне от първи януари 2019-а. За отпуснатите пенсии преди това се предлага плавно повишаване на максималния им размер. Регламентира се правото на свободен избор за родените след 31-ви декември 1959-а година къде да се осигуряват за втора задължителна пенсия, в универсален фонд или само за пожизнена в ДОО. Изборът ще е многократен.

Прехвърлянето за последно ще се прави не по-късно от пет години преди пенсиониране. Свободният избор ще се въведе и за категорийните работници. За по-голяма прозрачност на приходите и разходите в осигурителните фондове ще се обособи отделен фонд за пенсиите на лицата от силовите ведомства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Това от затвора ли го измисли....аааа не. Вярно, че ВКС още не са ти потвърдили на последна инстанция присъдата
7
0
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Цветанов, още ли не си в затвора? Хайде кое време стана, Бай Ставри те чака в Централния Софийски затвор
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом Цеко казва, значи е така! Оставихме престъпниците да ни дават акъл, та ще цъфнем, ама няма да вържем!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е всичко друго но не и реформа!Каквито реформаторите такава е и реформата та и пустите му експерти!И защо когато имам 41 г. трудов стаж и искам да се пенсионирам една година по рано по възраст ще ми одържат 0,4% на месец пожизнено-защо мили експерти?
4
1
 
5
 
! Отговори
7 преди 8 години
Еекспертите,управляващите,синдикатите са мечта за българският народ.Те знаят ,че имаме силна икономика и можем да си намерим работа особено тези които са навършили 55 г. и затова увеличават възрастта за пенсиониране заедно с трудовия стаж.Работодателите осигуряват без да се притесняват.С радост бих им теглила няколко....и напълнила много устни......................
3
1
 
13
 
! Отговори
zeus преди 8 години
БЕХ ще взема 1 милиард лева заем, за да може да погаси дълговете по заробващите договори с американските централи. Пенсионната реформа е ала-бала, след 20-30 години никой няма да взема пенсия, ако изобщо имаме държава де :)
2
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елементарни червени ***. Напишете нещо смислено , ама не можете . Е за това ли ви плащат. Позитано 20 направо са изпушили .
1
4
 
7
 
! Отговори
Геренбахче преди 8 години
Да живее Цецо ! Да живее Боко !!! Да живее Доган !!!!!