Кадиев предлага да се разреши агитация на майчин език

Социалистът смята, че със забраната се дава кауза на ДПС
Обновена: 26 май 2015 14:01 | 26 май 2015 11:54, Веселина Йорданова
69
Кадиев предлага да се разреши агитация на майчин език
Георги Кадиев. Снимка: архив, БулФото

Депутатът от БСП Георги Кадиев ще внесе в Народното събрание законопроект за промени в Изборния кодекс с единствен текст за разрешаване на предизборната агитация на майчин език.

Пред bTV той обясни, че прави това предложение, защото агитация на майчин език е разрешена във всички държави от Европейския съюз и със забраната й у нас се дава кауза на ДПС.

"Агитацията на майчин език в Европа е забранена само в Грузия и Турция, ние с Турция ли ще се сравняваме", попита червеният депутат.

Засега БСП не е застанала зад неговия законопроект. Социалистът обяви, че не иска нито една партия да застава зад предложението му, а всеки един от 240-те депутати да гласува по съвест.

Кадиев очаквал, че върху него ще се излее много помия и дори този законопроект може да сложи край на политическата му кариера.

Той определи като "архаичен национализъм" коментарите в защита на забраната да се агитира на майчин език.
Депутатът предлага при водене на агитация на друг език да се осигурява превод.

"Агитацията на майчин език е смешен проблем. Това не може да е проблем на държавата", коментира още Кадиев.

Според него най-сериозната заплаха за България е етнически конфликт и това не трябва да се допуска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: бспГеорги Кадиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Троловете от пп Юруш подкрепят!!
39
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
До продажникkakto e trignalo sde progovorite ne samo turski ami i na siganski
38
3
 
6
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 8 години
МАЙЧИНИЯТ ЕЗИК ,АКО НЕ Е ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК,Е САМО В КЪЩИ С МАМА...!Е СТИГА ВЕЧЕ СТЕ СЕ БЪЗИКАЛИ С БЪЛГАРИЯ!
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кадиев е много разумен политик.Но смятам,че тука донякъде е прав.Ще разрешат на Доган да проповядва майчин език,но ще задължат българите да гласуват задължително.Иначе ще стане както досега е било, Доган винаги ще бъде балансьора и винаги последната дума ще бъде негова,.Това не трябва повече да се допуска защото афектира много българи.Доган създава впечатлението,че е умен политик.Но отнеме ли му се властта той ще слезе на земята и ще види,че със група етнос политика и развитие не се постига
36
0
 
6
 
! Отговори
nina преди 8 години
В европейските държави няма забрана за агитация на маичин език,защото няма етнически партии,които да искат да агитират на езици,различни от официалния за съответната европейска държава. ДПС от какъв зор иска да агитира на турски?Нетурскоговорящите как ще разбират агитацията?Коя е следващата стъпка-признаване на 2ри официален език в България ли?А 3-тата може би пак идеите за автономия на определени райони в българската държава?
35
5
 
5
 
! Отговори
хайде преди 8 години
Българите почнаха пак да гонят турските си съграждани в Турция. Никога няма да стане това нали го знаете, защо се хабите напразно. Нека си живеем с тях мирно, хора, които не създават проблеми, ние нямаме интерес да си създаваме врагове от турци живеещи в България.
34
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 8 години
#36,в нито една друга европейска държава няма етническа партия в парламента.В Германия има близо 4 млн турци - предизборните кампании се водят на немски,официалният език на страната.Ти както искаш си говори в къщи,ако ще и на патагонски.Но след като има политическа агитация,тя трябва да се провезда на официалния, разбираем от всички език,който в България е българския.ДПС е етническа партия,която триабва да бъде закрита.Единственната цел на ДПС е създаването на етнически конфлик!
33
1
 
7
 
! Отговори
Несъгласен преди 8 години
Загубим ли Българския език, загубваме БЪЛГАРИЯ ! Това ли Ви е целта, г-н Кадиев ?
32
3
 
8
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Кадиев лъжи нагло - живея от 30 години в Германия, и единствено Ердоган агитира турците на турски език, когато е говорил на митинги пред турското малцинство в Германия. Все пак е ставало въпрос за изборите в самата Турция, а не в Германия. Тук няма партии на етническа основа. Турци с германско гражданство вземат участие в полит. живот на всички партии: CDU, SPD, Linke, Gruene и др. Говори се самио на немски език.
31
4
 
7
 
! Отговори
АБВ-Българин преди 8 години
Г-н Кадиев, Единственият майчин език, на гражданите притежаващи български документи за самоличност, т.е лична карта е българският език. Ако Ви е необходима подкрепа за изборите, с цел защита на лични олигархични интереси, моля да не поставяте над тези ваши цели България и нейния народ.Време Ви да започнете да се занимавате само с бизнес, и то прозрачен, без политически чадър.
30
10
 
5
 
! Отговори
да преди 8 години
Един политик достоен за уважение, който иска да го плюе, предлагам да легне по гръб и да плюе към тавана.
29
1
 
2
 
! Отговори
Няма логика преди 8 години
Кадиев и Местан да настояват за агитация на майчин език, щом от ДПС твърдят че не са етническа партия. Нали така, иначе сами си противоречат.
28
2
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Който иска да може да упражнява гражданските си права, трябва да знае официалния език на държавата, в която живее. За какво ще агитират на митингите на ДПС на турски език - очевидно за да се гласува под строй за тях. Нека да агитират, но на български, никакви права не им се нарушават. Разделянето по език е първата стъпка за разделяне и по територия, а това вече засяга националната сигурност.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продажнициииии, продажнициии... Сладки ли са турските пари?
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, естествено, че Кадиев предлага такова нещо. Нали 90% от избирателите му са ***, с начално образование и българският не го разбират много много.
25
17
 
3
 
! Отговори
Az преди 8 години
Предлагам всички, които настояват да има забрана за използването на майчиния език за предизборна агитация и въобще на публични места, да създадат фонд и да започват да събират парички моментално, защото България ще бъде осъдена скоро за това противоречащо на международните закони право. Събирайте парички, че не искам от моите данъци държавата да плаща обезщетение на Местан и сие. Искам ВИЕ ДА СИ ПЛАТИТЕ ЗА ВРЕДИТЕ ОТ НАЦИОНАЛИЗМА !!! Но се обзалагам няма да стане, защото сте "патриоти" ...
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си ходят в турция- и без това са натрапници
23
2
 
16
 
! Отговори
zdr преди 8 години
Имаш една кофа помия и от мен!Депутат си,а не си прочел КОНСТИТУЦИЯТА!
22
2
 
17
 
! Отговори
Георги преди 8 години
БСП GAME OVER....Заради личния си интерес тоя ефенди, е готов да предаде родината си.... кое ще е следващото, което сте готов да резрешите? Подадем ли пръст ще ни изядът целите...
21
0
 
18
 
! Отговори
веселин преди 8 години
предлагам -да се забрани БСПтова не е социялна партия-тя защитава единствено олигархичните си интересии за 25год разгради държавата-закрийте България бе гнКадиевако ще и Турция да се наричаме само да има законост и ред