МС създава Национален съвет по антикорупционни политики

Той ще се събира веднъж на 2 месеца
27 май 2015 15:30, Красимир Ангелов
9
МС създава Национален съвет по антикорупционни политики
Снимка: Булфото, архив

Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията се създава към Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

Националният съвет ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на корупцията. Той ще следи и отчита изпълнението на приетите стратегически и програмни документи и ще организира независими външни оценки на изпълнението им.

Националният съвет ще обсъжда и резултатите от изпълнението на антикорупционните политики и ще предлага мерки за повишаване на тяхната ефективност. Междуведомственият орган ще прави предложения за изменения на нормативни актове в областта на антикорупцията и ще предлага на министър-председателя да възложи извършването на проверки от Главния инспекторат към Министерския съвет.

Председател на новосъздадения съвет е вицепремиерът по координация на координация на европейските политики и институционалните въпроси, а заместник - министърът на правосъдието. Членове на съвета са заместник-министри на правосъдието, вътрешните работи, икономиката и на финансите, заместник-председател на ДАНС, заместник-главен прокурор, представител на ВСС и ръководителят на Главния инспекторат към МС.

Националният съвет по антикорупционни политики ще заседава веднъж на два месеца с възможност за извънредни заседания, а за участие в тях могат да бъдат канени и представители на други държавни органи, както и представители на професионални и граждански организации и експерти.

Към Националния съвет по антикорупционни политики се създава и Граждански съвет, който да осъществява гражданско наблюдение и контрол върху изпълнението на антикорупционните политики. Негови членове са представители на неправителствени организации, на бизнеса и независими експерти, които работят активно и имат доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още 50 човека на хранилка на хазната
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цеко ли ще го ръководи или Боко? Питам само!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ако трябва да си внесем румънски прокурори,че като гледам нашите сладури губя надежда.Всички до един са ,или страхливи или некадърни или са купени още като студенти.Имаме проблем в България.Тук синът на съдията става съдия,син т на прокурора прокурор ,на депутата депутат точно като при СОЦА.И разбира се ,всеки кадърен като види, че няма шанс да успее или почва да вие с глутницата или взима метрото и се спасява.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласувам за Борисов още от когато го избраха за кмет и почвам леко да се разочаровам.Много станаха тия антикорупционни съвети,звена ,отдели,комисии.И всички на хранилката на бюджета ли?Като са толкова загрижени, дa го правят" pro bono".АЙДЕ СТИГА! Имам въпрос към премиера-Мислите ли да поставите пред европарламента въпроса за влизане в еврозоната твърдо и определяне на дата за влизане.
4
0
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Предполагам веднъж на два месеца ще се събират да дискутират кой от къде и колко пари е взел като комисионни
3
0
 
4
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Борбата с корупцията при нас се свежда до създаването на измислени звена, в които вероятно ще бъдат назначени най-корумпираните, веднага се сещам за оня с тефтерчетата. Румънката добре ни го каза, а нашите се обидиха, понеже истината боли.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия за пореден път ни правят на луди и само протакват нещата докато са на власт, а в същото време се гушат яко. Като ги сменят другите затворят половината такива не работещи институции, а др. ги преименуват и на това му викат реформа, а гушеното си продължава с двойна сила. И така докрая на света или докато наистина не ни писне.
1
0
 
3
 
! Отговори
Аман преди 8 години
Пфффф...