НС мъдри: По колко учебници да има по предмет?

"Атака" и БСП искат по един, ГЕРБ защитава многообразието
27 май 2015 21:27,
15
НС мъдри: По колко учебници да има по предмет?
Снимка: архив, Булфото

Депутатите от парламентарната образователна комисия обсъждат по колко учебници да има по даден учебен предмет, разглеждайки на второ четене текстове от проекта на Закона за предучилищното и училищното образование.

Сега по един учебен предмет има по три учебника, от които учителите избират един, по който да преподават на учениците.

На мнението, че трябва да има по един учебник по един предмет, са депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов и народните представители от "БСП лява България" Мариана Бояджиева и Стоян Мирчев.

Принципът "Един учебник по един предмет" не е измислен нито от комунистите, нито от фашистите, а така е било в Княжество България, защити тезата си проф. Станилов. По думите му за по-голям брой учебници по предмет ще са необходими и повече средства за издаването им.

„Ако има един учебник по предмет, ще се реши въпросът с качеството на учебниците и учениците ще могат по-лесно да се преместват от едно училище в друго“, заяви и Мариана Бояджиева.

Тя отбеляза, че темата за броя на учебниците в училище е дискусионна и е широко обсъждана в българското общество. Сега има известно ограничение да има до три учебника по предмет, но ако те станат неограничен брой, ще има проблеми, предупреди Бояджиева.

„Възможността да има много учебници ще позволи на учителите да избират най-добрите учебници за техните ученици, както и за самите тях“, каза на свой ред народният представител от ГЕРБ Стефани Михайлова.

Тя отбеляза, че от европейските страни само в Гърция и вероятно още в една държава има по един учебник по предмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Роден сте след 1989 година. Веднага познах по бездарният ви начин на мислене. Може би и на училище не сте ходил, нормално за седерастчетата.
8
0
 
4
 
! Отговори
колега на Ути преди 8 години
Не ме интересува колко учебника ще има, важното е да учат децата на истината, а не на турско присъствие...Важното е НПО, и чуждите хрантутници, и нашите марионетки, да не се месят в направата им, важното е да се учат децата от малки на родолюбие и патриотизъм...А това не е така, учат ги на всевъзможни глупости, но не и на най важното.Най добре ще е да бъдат забранени и изгонени чуждите НПО, като вредни за страната ни !!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
55 преди 8 години
До боц Eдинствено верният отговор!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нямам нищо против да има и 20 учебника по история, но не може в единия да пише колок е прекрасен комунизма, а в другия - колко е ужасен. Къде е ролята Министерството на образованието? то трябав да контролира какво се пише!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пробемът не е с броя на учебниците а със държанието им. не може в учебник по география да пише колко много ябълки има в Кюстендил - данни отпреди 10 години. или да ми говорят за голяма промишленост на Видин. къде я намерихте? един завод има и той гръмна.По история - да ми казват, че нищо съществено не е станало пир Симеон когато Е златен век на кулутурата, и има масови изселвания на българи заради войните е смешно.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - Принципния въпрос е какво ще се преподаваДобиването на УМЕНИЯ (още сръчност) е резултат от логическо умножение (операция "И").УМЕНИЯ=ЗНАНИЯ*НАВИЦИ; Знания=0 ->Умения=0; Навици=0 -> Умения=0;Следователно преподават се знания + техники за упражняване с цел добиване навици и оформяне на умения.Според мен един учебник по предмет стига. Останалото зависи от находчивостта на учителя, който не трябва да мисли главно за пушене и да люска водка в кафенето.
3
3
 
6
 
! Отговори
Доживяхме преди 8 години
Простаците, необразованите, малограмотните да " УМУВАТ" за учението на децата ??????П.П.Необразовани и малограмотни: ПРАВ СЪМ В ОПРЕДЕЛЕНИЕТО.ПРИМЕР: ИНДИВИДА Плевналиев , курдисан във стола на президентството е ***, и необразован представител на ГЕРБ. ДА, да,да.Възможно ли е ерудиран и образован човек да НЕ ЗНАЕ и БЪРКА СТОЛИЦАТА НА ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА. А простака каза: Прага е столица на Унгария.....без коментар!!!!!!!!!!
2
1
 
16
 
! Отговори
боц преди 8 години
Естествено е мафията ГЕРБ да защитава учебно-печатарската мафия, както защитава дървената,, туристическата и всички останали.
1
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един по история на руските агресори и българските им ***