Докога ще свети зеленото?

Светофари да указват края на сигнала, прие НС на първо четене
12
Докога ще свети зеленото?
Снимка: архив, БулФото

Светофарите на натоварени кръстовища, които не са снабдени с устройства, отчитащи времетраенето на съответния светлинен сигнал, да се настроят така, че да указват с мигащ сигнал края на времетраенето на зеления сигнал.

Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени от Петър Славов /РБ/, приети на първо четене.

Още по темата

Предвижда се светофарите да бъдат снабдени с тази функция чрез допълнително инсталирано устройство, ако фабрично не разполагат с такава.

Със законопроекта се регламентира т.нар. зелена вълна, при която светофарите по дадена пътна артерия се синхронизират по начин, по който позволяват преминаване на движещите се по основното направление МПС-та на непрекъснат зелен сигнал, при движение с определена препоръчителна скорост.

Зелената вълна ще се указва със знак, поставен на светофарната уредба, предаде БТА.

Парламентът прие на първо четене и промени в Закона за устройство на територията, внесени от Министерския съвет.

Предлагат се промени, с които се забранява строителството в свлачищни райони с наложена строителна забрана с изключение на геозащитни мерки и дейности до изпълнение на всички условия на заповедта за участъците, за които е наложена, и до нейната отмяна по предложение на съответните органи на местно самоуправление.

Дадена е възможност при избора на главни архитекти в комисиите за провеждане на конкурсите да участват представители на Камарата на архитектите в България и на Съюза на архитектите в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
5
 
! Отговори
Браво преди 8 години
За България е добра идея , защото *** като види зелено и като натисне газта , за да не го засече , удря стрелката на 100 км и като изведнъж светне червено и става мама миа
9
3
 
3
 
! Отговори
по нашенски... преди 8 години
Имам наблюдения със случващото се по пътищата на Европа. Тази практика със светофарите не е особено разпространена, въпреки това в държави с много по-натоварен и интензивен трафик от нашия,нарушенията и катастрофите са рядкост. Ранените или убитите са единици. Предимно нещастни случай на пътя, следствие на малшанс. За жалост този факт ми говори,че по нашите пътища става въпрос за небрежност.Спазват ли се правилата на пътя ..не се налага на никого да ръси магистралите със захар против уроки :))
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бяха направили зелено с жълто за 3 секунди и после само жълто и готово - като светне зелено с жълто се ориентираш към намаляване ако си на повече от 5-10 метра.
7
5
 
10
 
! Отговори
Ураааааааааааааааа преди 8 години
Какъв ВЕЛИК правилник сътвориха дебелите ***.Колко ли КИФТЕТА излапаа докато го измундрят?Пусти Калаш......
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мигащо зелено, преди жълто имаше у нас преди 30на и повече години. Не знам защо се премахна. Сега някой ще се тупне в гърдите и ще прибере една бала пари за тази "нова"- стара иновация
5
6
 
6
 
! Отговори
от Мен преди 8 години
До Байно.Въобще не е безмислено.Светофарите с броячи са по- опасни, защото ги "гонят."А от момента, в който видиш, че зелената светлина мига, трябва или да спреш, или да се изнесеш от кръстовището по - възможно най- бръзя безопасен начин!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА И СЕГА МОЖЕ ДА СЕ ИЗКЪПЯТ. ПРЕДИ 40 ГОДИНИ КОГАТО ЗА ПРЪВ ПЪТ БЯХ В ГЕРМАНИЯ ТОЗИ МОДЕЛ СВЕТОФАРИ РАБОТЕХА И ПРОДЪЛЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ ДО ДЕН ДНЕШЕН..
3
7
 
9
 
! Отговори
Байно преди 8 години
И като го видиш да мига, какво ще направиш? Ще спреш?Това мигане е една абсурдна глупост. Единствената информация, която дава е, че след известно НЕопределено време ще светне жълто. Мчи то това и без мигане е ясно. Щото дори и да фиксират времето за мигане, няма да е ясно водача кога точно ще е видял, че светофара мига.Освен това ТОВА точно е функцията на жълтото - спри, ако можеш, ако не - премини.
2
5
 
16
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Леле, много важно е това мигащо зелено.Виждал съм го в Австрия, но не в Германия, Франция, Испания и Италия.Да не би некое ГЕРБ бизнесменче да е измисло бизнес план с устройствата за мигане.Ще направи 10 млн от воле.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При толкова по-важни проблеми в държавата тия с това ли се занимават!?