Облагат с допълнителен акциз на сол, захар, кофеин

Ще се съберат 200 млн. лв, които ще се харчат за профилактика
40
Облагат с допълнителен акциз на сол, захар, кофеин
Снимка: БТА

Подготвят се законови промени за облагане с допълнителен акциз на сол, захар, трансмастни киселини и кофеин, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, който участва в Петия национален конгрес на пациентските организации, цитиран от БТА.

Още по темата
Предвиждания, направени на базата на икономически и финансов анализ, сочат, че акцизът ще доведе до 150-200 млн. лв. приходи, които ще се използват за профилактика, превенция и терапия, обясни той.

Москов съобщи още, че целта, която в момента екипът на НЗОК и екипът на Министерството на здравеопазването към момента са обявили, е евентуален преразход в бюджета на касата около 30 млн.лв.

Дали ще я постигнем не знам, но усилията са в тази насока, призна той и уточни, че изходът е по-бързо приемане на законовите условия, които променят начина на разходване и на финансиране на системата, както и нейната структура.

Със здравните вноски трябва да се плащат заплати на лекари и лечението на пациентите.

Анализ на НЗОК показва, че при тези темпове на растеж,  би трябвало цените на клиничните пътеки да се намалят с 13 на сто, коментира подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.

Лекарският съюз дава сигнали, че не е съгласен с намаляването на цените, но има и други механизми, които могат да се използват, допълни той.

Петров посочи, че е възможно за плащанията към болниците и за лекарства НЗОК да използва надсъбраните средства от здравноосигурителни вноски, но сумата ще е ясна към септември.

По думите му има и възможност към средата на годината някои от дейностите, извършвани в болничната помощ, да се прехвърлят в доболничната помощ - 15-20 клинични пътеки и процедури в областта на очните заболявания, лъчетерапията и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
родопа преди 8 години
Дянков да върне двата милиарда лева от нашите здравни осигуровки и държавата да си плаща пълния размер здравни като всички работещи и тогава няма да ни трябва даже и министър на здравеопазването.
19
0
 
1
 
! Отговори
meri преди 8 години
ne e gi sram sus zaharta bedniqt arodec si pravi kompotite
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да ги облагат,само,че нека махнат здравните вноски,но най-вероятно,ще стане,като с винетките:акциз върху горивата,данък МПС,гражданска,преглед,рекет от КАТ и накрая пътища,като картофени ниви
17
0
 
4
 
! Отговори
DiDi преди 8 години
До Анонимен - Докторите се сетиха отнова за лозунга на соца - "Всичко за човека и всичко в името на човекал". Разбира се, сега името на човека не е Тодор Живков, а крадливи, мързеливи и некадърни - доктори. Чудя се, как са забравили да предложат с допълнителен акциз и въздуха, който дишаме, защото той е много, ама много по-опасен от солта, кафето и захарта!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тока на какво основание също ще вдигате *** долни!?Пак дойде Борисов и тока ще се вдига от 1 юли
15
1
 
0
 
! Отговори
ФАК преди 8 години
И ЧИПС
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя мяза вампир.
13
1
 
10
 
! Отговори
Национален протест преди 8 години
Ако това влезе в закона, ще ви скъсаме задниците!
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народът трябва да ги изрита. Некадърниците не борят контрабандата с цигари, а ще крадат от народа от солта му, захарта и кафето му.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пушачите намаляват, ще крадат от децата акциз. Герб каза, че децата ще плащат дълговете.
10
1
 
17
 
! Отговори
ес преди 8 години
Вредни са също хляба, сиренето, млякото и всички хранителни продукти. Народе готви се за тотално повишение на хранителните продукти. ПОВИШЕНИЕ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тока също е вреден и е редно и той да се обложи с акциз - трябва да пазим околната среда!
8
1
 
29
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Мизерници, само за облагане с данъци мислят, преки и косвени. Тези могат /при това с нулева ефективност/ само да разпределят средства, но немогат да създават!Хайдуци!!!
7
1
 
26
 
! Отговори
Гробаря преди 8 години
Удри с лопатата- където свариш!
6
1
 
29
 
! Отговори
Гробаря преди 8 години
Щели да слагат и акциз на погребенията щото много се вдигнало търсенето и гнусната ни държава не прибирала достатъчно пари от тази дейност.....................................
5
1
 
30
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
Новите акцизи нама да отидат за превенция и профилактика , така кактодвойно увеличените акцизи на цигарите пo времето на кабинета,, борисов-1".парите от тях изчезнаха може би в КТБ.всичко е една плоска лъжа, с цел доограбване на народа!!!!
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А камъни по главите, Боковисти нещастни?
3
1
 
29
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Ааааъ! Ще има май поскъпване на сол, захар, кофеин... Нали след тока :))
2
1
 
26
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Bravo!Zaxar,sol,kafe,kato v srednovekovie-samo za bogati!
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да обложат с акцизи цигарите и алкохола, какво им пречи захарта?