Соцаларма: Сивият сектор в земеделието ще расте

БСП скочи срещу закриването на службата по зърното
29 май 2015 12:48,
13
Соцаларма: Сивият сектор в земеделието ще расте
Снимка: Булфото

БСП предупреди, че сивият сектор в земеделието ще се увеличава. Повод за песимистичната прогноза стана предложението на земеделското министерство да закрие Националната служба по зърното и Контролно-техническата инспекция.

Бившият зам.-министър на земеделието Светла Бъчварова, сега депутат от БСП, припомни, че службата по зърното има за задача да контролира производството, търговията и съхранението на зърното.

"Закриването й е груба грешка, която ще има тежки последствия и ще даде отражение върху състоянието на държавата", каза Бъчварова. Според нея държавата вече няма да знае кой съхранява зърно, с какво качество, както и къде се изнася. 

Според социалистите закриването на службата ще ощети и земеделските производители. Бъчварова съобщи, че 52 000 земеделски производители нямат бази за съхранение на зърно и то е на влог в лицензираните складове.

"Когато имат влог зърно, то се защитава като качеството и количество на продукцията. Със закриването на службата това отпада и няма как земеделските производители да са сигурни, че ще си получат зърното, което са вложили", обясни депутатката. 

Тя беше категорична, че с втората структура, планирана за закриване - Контролно-техническата инспекция, ще спре контролът върху земеделската и строителната техника. 

"Политиката да няма контрол е водеща и през второто управление на ГЕРБ в сектор "Земеделие". По този начин сивият сектор става още повече, държавата не може акумулира средства или възможности да влияе върху процесите", обясни Бъчварова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От земеделието в БГ никакъв ефект за населението. Милионо евро субсидий, добиви,износ на зърно а хляба със съмнително качество и скъп почти колкото в Германия. Изобщо не ме боли к.ра за земеделците.
7
1
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Кога сте роден?.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе за зърното не се кахърете. Земедеската министърка Танева е стар и отракан бандит в далаверите със зърно ! Ако ви говори нещо "Мелинвест холдинг", ще разберете за какво иде реч...
5
3
 
3
 
! Отговори
universiteto преди 8 години
stom Gordanka Findikova vse da sadi cherni rozi v nezakonnoto Faculteto, otide zemedelieto :-)
4
3
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Дали някога БСП и мутантите и ще осъзнаят ,че те докараха страната до това състояние.
3
3
 
12
 
! Отговори
селянин преди 8 години
До ПешоЧета ти поста и си мисля, че не всичко, което има две бузи е лице. Тролиш без да мислиш. Само да ти кажа, че в Полша например *** не национализираха земята. Страната запази традицийте си в селското стопанство и сега същата тази Полша ни съсипва с внос на всякаква земеделска продукция.
2
6
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
И пак се потвърди, че селяните нищо не разбират. По времето на кое управление България е имала най-силното земеделие? Съсипаха и производството и пазарите. Дебилизма и тъпата селяния нямат край
1
3
 
18
 
! Отговори
селянин преди 8 години
Благодарение на "столетницата" и проведената по сталински национализация България се е превърнала от овощната градина на Европа в производител на фуражни култури. Критерий за успешно земеделие е колко принадена стоиност се добива от единица площ за единица време. Изгониха земеделците от селата и сега ядем хляб от фуражно зърно с подобрители и пласмасови турски домати.