Борисов пред МВФ: Работим за политическата стабилност у нас

Премиерът се срещна с представители на организацията и Световната банка
30 май 2015 16:11,
59
Борисов пред МВФ: Работим за политическата стабилност у нас
Снимка: МС

Работим за гарантиране на политическа стабилност в България и подобряване на международната репутация на страната. В първите шест месеца от нашето управление концентрирахме усилията си върху решаване на неотложни проблеми, но сега вече гледаме в по-далечна перспектива. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), която се проведе в Министерски съвет днес, съобщиха от правителствената информационна служба.

Пред вицепрезидента на Световната банка за Европа и Азия Лаура Тък, директора на Банката за Европа Мамта Мурти и директора на МВФ за Европа Пол Томпсън, Борисов очерта усилията на българското правителство за гарантиране на финансовата стабилност на държавата, за борбата срещу корупцията и сивия сектор в икономиката, както и за провеждането на ключови реформи.

"Създадохме специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът от тези целенасочени усилия е излишък в бюджета към края на май в размер от близо 1,2 милиарда лева. Спрямо същия период на миналата година сме събрали над 2 млрд. лева повече", посочи Бойко Борисов.

Премиерът подчерта важността на постигнатия консенсус за реформата на пенсионната система, където беше намерен добрия баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите.

"От изключителна важност са реформите в съдебната система, здравеопазването и образованието. Реформираме и специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони. Имаме много добри екипи, работещи по усвояването на еврофондовете, което ни позволява да постигаме изключително сериозен напредък в изграждането на стратегическата инфраструктура на България – всеки месец откриваме магистрали, пречиствателни станции, метро, които са в пъти по-евтини от средните цени за Европа“, заяви Бойко Борисов.

От своя страна вицепрезидентът на Световната банка Лаура Тък подчерта, че оценява и подкрепя усилията на българското правителство за осъществяване на реформи в ключови сектори.

"Тук сме, за да подкрепим Вашата програма. Готови сме да Ви подпомогнем в подобряването на междуинституционалните отношения и повишаването на ефективността на публичните разходи. Имаме добро партньорство по програмата за саниране и енергийна ефективност на многофамилните сгради. Световната банка е готова да подкрепи усилията Ви за реформи. Надяваме се да се възползвате по най-добрия начин от нашата подкрепа", заяви Лаура Тък.

По време на срещата беше обсъдена и темата за избор на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Министър-председателят увери представителите на МВФ и СБ, че се полагат максимални усилия новият управител на БНБ да бъде подкрепен от всички политически сили. Борисов изрази увереност, че този процес скоро ще бъде финализиран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно казва Бойко-работи за стабилност. На гробището всичко е стабилно и уравновесено в хоризонтално положение.Няма оплаквания, не се изказват мнения и никакви предложения.
40
3
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
А колкото до уж събраните 2 милиарда в повече, с такъв изпечен лъжец като бат' им Бойко, МВФ досега сигурно не са имали работа.
39
3
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Бойко, да кажеш нещо за "политическата стабилност" в Гърмен? Мълчиш си, за да не загубиш ромските гласове, но на хората започва вече да им идва в повече. Да не се изнесеш пак по терлици от Министерския съвет, както по време на предния си мандат.
38
3
 
16
 
! Отговори
Politik преди 8 години
Политическа стабилност но не за народа
37
3
 
15
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Колко завода откри премиера-слънце! Аз лично не се сещам за нито един. А що се отнася за Белене, сега също има хора за там, но нали е пуста демокрация, ще си ги търпим в редиците и ще мълчим.
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 43 Георг:Ако "изискванията" на тези две институции се спазваха в САЩ,(говорим за нулев бюджетен дефицит), досега щеше да има бунтовена много места.Да напомним, че годишния бюджетния дефицит по време на кризата в САЩнадвишаваше $1000 милиарда. А МВФ и СБ учат по време на криза да се прави точно обратното.Вместо това краварите печатат доларчета и ние всички плащаме сметката -който откаже му спретват един Майдан.
35
3
 
15
 
! Отговори
Георг преди 8 години
Никога!, ама никога не трябва да се взима заробващ заем от МВФ или СБ. Ако трябва да се вземат от другаде само не от тея които искат не само да им върнеш дълговете с ужасяващи лихви а и да се правят самоубийствени "реформи" които убиват хората като орязват до нищо нивото на заплатите и социалните разходи за здравеопазване, образование и т.н. Това деградира и убива всяка страна приложила гадните им "реформи".
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз имам идея как да помогнем на Тиквата -ще кандидатсвам за европрограма по малка фабрика за производство на ленти за откриване на обекти.Баце, кво ша кайш по въпроса?
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 35:Малей, гледах видеото, което си дал. Аз досега си мислех, че Тикватае единствения политик в света с проблеми в главата.Този Юнкер май ги бие всичките - той беше или пиян или дрогиран или побъркан.Май за нас ще бъде най-добре да напускаме ЕС по-скоро.
32
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мачкай Бойко и не давай властта на БСП и ДПС!
31
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Борисов докога ще ни държат в антрето на Еврозоната.Имаме политическа стабилност, а кога ще имаме банкова такава с нормални лихви.Ако до края на твоя мандат не ни приемат в паричния съюз повече никой няма да гласува за ГЕРБ.Всичко си има край при лихви 11%.
30
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господин Борисов е слава за българските бостани.
29
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господин Борисов е срам за България.
28
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Десетилетия ще трябва да минат за да се възстанови България след опустошението оставено от Герб и останалите отбор юнаци в най-измислената коалиция от така наречения "преход"...
27
4
 
22
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
МВФ сьвсем скоро ще сдава пълномощията на банката на БРИКС а на на *** боку не му обръщаите внимание
26
3
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
До Анонимен 24Друго си е комунис да те мачка.Завчера Камерън се оплака,че още не може да се съвземе от прегръдката- демек мачкането на г-н Борисов.
25
3
 
16
 
! Отговори
баш кумунис преди 8 години
До Анонимен 25Господин Борисов ги праща директно на гробищата.
24
3
 
15
 
! Отговори
явно преди 8 години
До Анонимен 27Толкова им е акъла.
23
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Младите, умите и красивите подкрепят Бойко и ГЕРБ.
22
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господин Борисов е един от най-успешните политици в Европа.