Димитър Радев е най-добрият за шеф на БНБ

Отсят е след разговори с десетки хора, защити го Горанов
13
Димитър Радев е най-добрият за шеф на БНБ
Снимка: Булфото, архив

Димитър Радев е кандидатурата, която на ГЕРБ ни се струва най-удачна за управител на БНБ, но всяка парламентарно представена партия би могла да припознае един или друг кандидат.

Още по темата
Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира пред медии бъдещата смяна на управлението на Централната банка.

За съжаление скамейката на подходящи за централни банкери не е дълга, през месеците от последната година са водени са разговори с десетки хора и ние сме застанали зад най-подходящия, заяви Горанов, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос дали това не става прекалено късно Горанов каза, че да се намери подходяща кандидатура е по-важно, отколкото да се смени бързо управителя на БНБ.

Ръководителят на тази институция се избира за 6 години и е важно изборът да е правилен а не бърз, подчерта министърът.

Горанов изрази убеденост, че Димитър Радев ще събере достатъчно политическа подкрепа. Не смятам, че има по-подходящ за поста, каза той.

На въпрос дали има принципна уговорка със сегашния управител на БНБ Иван Искров да си подаде оставката преди изтичането на мандата му, ако има политическа подкрепа за нов управител на БНБ, Горанов каза, че е чувал за такава заявка от страна на Искров, но не го е проверявал дали ще реагира така. Скоро ще има възможност да покаже дали е готов да реализира това, което е заявявал, каза Горанов.

Относно заместника на поста подуправител на БНБ с ресор Банков надзор Горанов каза, че се обсъждат кандидатури, но още е рано да се обяви конкретно име. От управителя на БНБ ще зависят предложенията за останалите портфейли в банката, коментира финансовият министър.

Относно предстоящия преглед на активите на банките и препоръката на банковата асоциация да не се прибързва с него, Горанов заяви, че технологично не е просто да се направи такъв преглед.

Скоро ще бъде приет Законът за преструктуриране на кредитните институции, в който се транспонира европейската директива в тази област и в закона ще бъде предвиден механизъм и срокове за извършване на оценка на качеството на активите на финансовите институции, заяви Горанов.

Във връзка с евентуални рискове за българските банки, свързани с финансовата криза в Гърция, Горанов заяви, че не мисли, че има някакви рискове за субсидиарите на гръцки банки в България.

Това, което коментира МВФ, е свързано с гръцката държава, а не с гръцките банки, не е здравословно да се правят спекулации в тази посока, коментира Горанов. Той посочи, че страната ни има досаттъчно натрупан опит за справяне с проблеми в банковата система, но това не е тема сега. Много сме далече от сценарий в тази посока, каза Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за Искров така говорехте, ГЕРБ. Докога ще се търси работа на човека, а не обратното. Защо няма отворен конкурс да се явят можещи и знаещи. Докога с тези партийни кандидатури?
9
2
 
3
 
! Отговори
ннн преди 8 години
Всички професионални БИОГРАФИИ на Димитър Радев са скрити.Явно има какво да се крие? ДПС били положително настроени от избора! ГАДИ МИ СЕ ОТ ТИЯ!!
8
2
 
3
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
какво сега да ахкаме на "удачното назначение от американското посолство този "специалист" ще покрие всички активи на банките и БНБ ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗАДАВА СЕ ПЪРВА ЧАСТНА ДЪРЖАВА ФАРМАЛНО СОБСТВЕНОСТ НА ТИКВА И НЯКОЛКО КРАДЦИ
7
2
 
6
 
! Отговори
душевед преди 8 години
Добра душа е Димитър Радев,услужлива,герболюбива. За тези реформите във всички сектори са да изхвърлим старите партизани и да назначим нови,наши гладници
6
2
 
15
 
! Отговори
историята помни преди 8 години
Същите хвалби чувахме от ГЕРБ и когато подкрепиха кандидатурата на Искров миналия път. Конкурентът му Неновски беше оплют, че бил приближен на Орешарски и ГЕРБ гордо оповестиха, че номинират Искров.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако интервюто е водено от ГЕРБ и особено от Горанов е ясно, че не е подходящ за този пост. Нито има нужните знания, нито нужния опит за такъв пост. Предишния такъв голобрадко вече си изигра ролята и държи кокала като за последно!
4
2
 
13
 
! Отговори
Federost преди 8 години
Търсили са най-подходящия, който да може да ги слуша и да изпълнява...
3
2
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Обирите на спестявания у нас придобиха цикличен характер,за какви личности харесвани от всички става дума2
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато почнат да ми хвалят някой прекалено, почвам дасе притеснявам.
1
2
 
9
 
! Отговори
нагъл преди 8 години
голобрадко