Калфин: Да мислим най-вече за образованието и бедността

Проблем е липсата на достъп до образование на ромите
Обновена: 30 май 2015 15:21 | 30 май 2015 15:20,
63
Калфин: Да мислим най-вече за образованието и бедността
Снимка: Архив БТА

Образованието и заетостта, в контекста на левите политики и младите хора, са най-важни. Но образованието и заетостта са само един от инструментите за постигане на нещо, те не могат да бъдат самоцел. Големият проблем е свързан с неравенствата в обществото. Това заяви Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика и заместник-председател на ПП АБВ по време на Националната младежка дискусия "Младите и лявото в България и Европа", организирана от Младежката организация на АБВ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Като един от основните проблеми Калфин е посочил липсата на достъп до образование на ромските деца. Ивайло Калфин е казал, че има много места в България, които даже не са обозначени на картата и са извън градските регулации, но където живеят стотици и хиляди роми, повечето от чиито деца не ходят на училище по разнообразни причини.

Като конкретен пример социалният министър е посочил село Гърмен, където към настоящия момент и малцината, които ходят на училище, не го правят заради страх. А препоръката на училищния директор била - по-добре ромските деца да не влизат в клас заради опасност от саморазправа.

"Това напрежение, което се появи, се е пренесло и върху децата. Да, това е етнически конфликт. Само че означава ли това, че трябва да сложим табелката на етническите конфликти навсякъде? Между хората там /в Гърмен/ сигурно има хора, които са смислени, които си гледат децата и се опитват да оцеляват, както голямата част от българите. Сигурно всички познават роми, които са образовани, искат да учат или работят. Къде са причините в това нещо? За мен думата е една - бедността и на едните, и на другите", е коментирал Ивайло Калфин.

Той е отбелязал, че липсата на социален минимум в никакъв случай не се отнася само до ромите. Затова Калфин е категоричен, че именно поради това всяка тема, която се отнася до младежката политика, е свързана като начало с бедността и неравенството, а ако проблемът не бъде посочен ясно, то той няма как да се реши.

"Процентът на трайно безработните в България е най-висок в целия Европейски съюз и се увеличава. Половината от тези хора са от българския етнос. И причината е липсата на мотивация и за образование, и за работа и от това произлиза едно нещо - гето", е казал още социалният министър. "Когато говорим за промени в политиката в България, те трябва да бъдат свързани с образованието и заетостта, а и бедността", е посочил Ивайло Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Какво образование бе ( Калфин) ти виждал ли си *** да пише и смята.те нямаг уважение към българската култура камо ли да се образоват.това са *** между бушмени и индианци.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-жо Калфин!!!Трябваше преди 25 год да помисли те за това не сега когато положението стана необратимо да рьсите бисери.
30
0
 
0
 
! Отговори
K преди 8 години
KAK MOMI4ETA ZABREMENIAVAT NA 12 GODINI ? TOVA E GOLIAMO PRESTAPLENIE .ZASTO DARZAVAT NE VZIMA MERKI .
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИМА ЛИ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ? КЪДЕ СТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ КНСБ И ПОДКРЕПА да отговорите.ДАЙТЕ ОТГОВОР ,па макар и във ФЕЙСБУК. ОТНОСНО вас пък имам следния въпрос.: Как стана така ,че след 1990г.се появихте от нищото толкова бързо и толкова организирани и кой е решил Тренчев и Кръстьо Петков да са президенти.И двамата сега не са начело.К.Петков сега е нещо като говорител на профсъюза на работодателите.
28
0
 
4
 
! Отговори
въпрос към всички преди 8 години
Има ли нещо верно от написаното от 35? И колко от хората мислят ,че съдът е независим щом решението облагодетелства едната страна, в случая по богатата.Отговорете ми другари и господа,-социалисти и демократи и либерали и националисти.!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв процент от бизнеса в РБ е частен.?Може ли държавата да определя заплатите в частния сектор?Или само да определя Мин.РЗ за страната и парите за бюджетните организации най общо казано.А бюджета зависи от приходите в хазната от данъци.Видяхме какво направи съдът с 360те леваМРЗ,а той е независим от изпълнителната власт Защото бизнесмените бяха против.А парите за цената на труда са работа на КНСБ;ПОДКРЕПА И другите професионолни съюзи .
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя се продаде за 30 сребърника на Мутрата и Олигархията и обрече БЪЛГАРИТЕ да работят до ГРОБ при това за мизерни заплати и още по-мизерни пенсии.
25
2
 
2
 
! Отговори
MIHALA преди 8 години
Има ли проучване какви видове ромски общности има в страната и какво е тяхното предпочитание като начин на развитие и живот. Не може да сложите наморници едни и същи на всички.Има от тях някои,които се обхождат в ежедневието много по-добре от българи.
24
2
 
16
 
! Отговори
Учителка преди 8 години
Аз пък не виждам как ще уча ромчета, даже и насила да ги вкарат в училище, ако до мене няма осигурен полицай. А на родителски срещи, ако им дойде родата, трябва и по десетина полицаи да осигуряват. Как ще стане това???
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що ще учат нали могат да си купят диплома за висше образование.Колко от елита така се изучиха и продължават да се образоват по този начин.Оня ден в шоуто мис "Пепеляшка"-г.ца Кучкова най безцеремонно показа на зрителите диплома за висше образование,като беше забравила,че преди една година участва в "биг брадър"и сподели,че смята да се задържи с политика ,който ходи и да запише висше.Изведнъж след тази 1 година изкача вече с готова диплома.Това ако не е простащина и арогантност!!Друго име няма
22
0
 
12
 
! Отговори
се преди 8 години
Една патица мислила и се споминала.Какво се правите на мислители като разсипахте България заради лични интереси.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основния ни проблем са субекти като този дето ръсят и правят глупости.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре бее калфинчо аз пък съм виждал римлянин / ром да говори по дорбе български от нас българите а не може да чете и пише е от къде е тва ?
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфин вие допуснахте 25г.да нарасне проблем със образованието с неравенството в обществото и сега ще имитирате още 25г.,че ще се борите с него.Дотегна ми от демагози,популисти и политици.Дотегна ми да се правите на тарикати и да стоите нагло и да поучавате народа на морал,образование,права и свободи и т.н.КОГАТО ПРИ ВАС СЕ ГУБИ ТАЗИ ВЕРИГА!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да мислим ли, а да действаме или нещо по същество?
17
0
 
7
 
! Отговори
прогрес преди 8 години
Да мислим,че няма как да станем майстори,а не можем да останем и калфи.Връщаме се като чираци.
16
2
 
18
 
! Отговори
88 преди 8 години
Думата "образование"се превърна в една куха мантра,която политиците непрекъснато повтарят без да правят нещо.А то е:5% от БВП за образование,по-високи заплати и перманентна квалификация на учителите,обвързване на задължителното образование със жестоки санкции на родителите,дуална система на професионално образование,стимулиране на дребния бизнес особено свързания със земеделие и животновъдство...Двупистова образователна система-за желаещи да достигат високи нива и за изпълнителски кадри.Точка!
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лозето не ще Политика ,а иска Мотика !Аман от шахматисти !!!
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези места, другарю калфин, които не са обозначени и са извън регулация, са незаконни и не плащат данъци, ни ток, ни вода, нищо, а развъждат зарази. Моето място как е обозначено? И аз живея в тази страна, не на луната. Аман от *** ченгеджийски изказвания
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е стига вече една и съща мантра за замазване на положението и нищоправене? как ще им липса на достъп? Кое им е забранено? Не знам да им е отказано да приемат децата им в училище? Има училища, учебници, просто не искат да се образоват- за тях не е ценност, предпочитат да живеят като гнусни скотове, да раждат на 12 и да тероризират и крадат. По-лесно им е и има политици, които им го позволяват