До дни Плевнелиев казва датата за вота

Още малко търпение и ще анонсира и въпросите от референдума
Обновена: 1 юни 2015 16:22 | 1 юни 2015 12:37, Камелия Цветанова
32
До дни Плевнелиев казва датата за вота
Снимка: БТА

Има съгласие между парламентарно представените партии за датата за местните избори, но засега президентът Росен Плевнелиев я запази в тайна, макар да публично да се споменява 25-и октомври.

"Планирам през тази седмица да направя обръщение към народа, с ясно посочване на датата и въпросите на референдума. Това е честен подход и дава достатъчно време на всички да се подготвят", заяви той, след като участва в годишно заседание по въпросите на екологията и Антарктика, в София.

Още по темата

Според него е много вероятно този път да има пълен политически консенсус за датата на вота, който ще е придружен и с референдум.

Плевнелиев обясни, че има широко политическо съгласие за провеждане на допитването, но партии има различни виждания за задължително гласуване, за електронно гласуване, за мажоритарно гласуване.

"Убеден съм, че ще намерим правилната формула, така че този референдум, заедно с провеждането на местните избори да бъде успешен - директната демокрация да получи своята подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови и да го питат, да го чуят, а след това и да действат", коментира държавният глава, цитиран от "Фокус".

Той добави, че е убеден, че административните органи, ангажирани с организацията на местните избори, ще могат да поемат и тази на референдума.

"Вярвам, че когато имаме честен подход, както към народа, така и към институциите, те имат достатъчно време да се подготвят", обясни президентът. "Не е изненада за всички вас, че не само аз, и не само много политически партии, но и българският народ застана зад трите въпроса, които бяха формулирани и за съжаление, идеята за национално допитване бе отхвърлена от предишното 42-ро Народно събрание. Убеден съм, че формулирането на въпросите тогава, отговаряше и на желанието на народа - мажоритарен елемент, задължително гласуване и дистанционно гласуване в различните му форми, включително и по интернет", подчерта Плевнелиев.

По думите му, тези въпроси са актуални и трябва да намерят своята реализация.

"Въпрос е на последно доуточняване на точките, на запетайките, за да бъда коректен към политическите партии и към народа и да намерим най-добрата формулировка", увери той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
10
 
! Отговори
Избирател преди 8 години
Г-н Президент,не мога да се съглася с Вас!Изборите трябва да не бъдат задължителни(може и през Интернет да се гласува) , а напротив.Броя на депутатите да е пропорционален на броя на %-и гласували избиратели. Пример: 30 % гласували-80 депутата в НС.Другите места празни. Трябва да има мотив политиците да се борят за всеки глас с програми. А сега искат да са напълно сигурни че ще си ги изберем същите и отгоре на всичко друго за всеки гласувал-11лв /на глас за партията.Кой губи? Народа и бюджета на България..
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 въпрос: Да има ли електронно гласуване за да се купуват няколко хакера вместо стотици хиляди бедни и безработни?2. Въпрос: Задължително ли да е гласуването, за да отмятаме негласувалите като гласували и пак да не се плаща за хората по въпрос 1?3. въпрос: Мажоритарни ли да са изборите, за да не стават депутати почтени хора като Стела Банкова, Минчо Христов и Велизар Енчев а само милионери, които си купуват преференциите? И разбира се в парламента да има само една партия, светлия гербидеал
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам да се спестят парите за вота. То е ясно, че ГЕРБ отново ще спечелят след поредната манипулация и фалшификация на Изборите. И президетът е тяхно куче и Цветанов е на свобода. Победата е гарантирана.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде някой да обясни,с какво задължителното гласуване променя статуквото,след,като не желая да гласувам за нито една партия,как точно,ще подлея вота на ДПС,щом моя вот,ще отиде в графа "невалидни"(процентно нищо не се изменя)
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо по-полезно за узаконяване на беззаконието в една Чалгария от задължителни избори. Впрочем, и с тях, и без тях корупцията и корупционерите са си все същите. Очакват се нови юнашки попълнения.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Провеждане на годишен референдум "за" или "против" президента. При негативен вот- задължително свикване на предсрочни президентски избори. Същото да важи и за министрите.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusПропуснал си - предсрочни президентски избори.
8
3
 
3
 
! Отговори
The_Troll преди 8 години
Чакаме с нетърпение, г-н Президент!
7
1
 
13
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Като се има предвид за кой говорим, пак бая коментари е събрал...:))
6
0
 
16
 
! Отговори
В подкрепа на 4 преди 8 години
Абсолютно съм съгласен, че инструкциите на кукловодите на нашите кукли, които сме свикнали да наричаме политици биха могли да се спускат директно на някакви ограничени на брой надзиратели или квестори и така България да спести разходи за президентски, парламентарни и правителствени институции.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чака да му напишат въпросите за референдума, за да прочете какво трябва да каже.
4
0
 
23
 
! Отговори
срам преди 8 години
***!
3
1
 
19
 
! Отговори
до zeus преди 8 години
Шегаджия :)Или по-скоро мечтател-фантаст. :DВъпросите естествено ще са формулирани така, както им е удобно на кукловодите на нашите кукли, които сме свикнали да наричаме политици.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тоя се прави на интересен. Все едно някого вълнува каква поредна безсмислица ще роди ошфорко, както изговаря думата един независим депутат - бивш посланик.
1
2
 
43
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Въпрос 1: Желаете ли България да членува в НАТО?Въпрос 2: Желаете ли България да членува в ЕС?Въпрос 3: Желаете ли НС да е 120 души?Въпрос 4: Желаете ли изцяло мажоритарен вот?Въпрос 5: Желаете ли народен съд за продажниците през последните 25 години?