Московски: Трябва да усвоим 1 млрд. лева по ОПТ през годината

В противен случай може да изгубим средства
2 юни 2015 21:08, Миглена Иванова
10
Московски: Трябва да усвоим 1 млрд. лева по ОПТ през годината
Ивайло Московски. Снимка: Булфото

България трябва да усвои 1 млрд. лева по Оперативната програма "Транспорт“ (2007-2013 г.) до края на годината, за да не изгуби средства. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на Комитета за наблюдение на програмата, съобщават от пресцентъра на ресорното министерство.

Московски призова и за ускоряване на темповете на изпълнение на проектите, финансирани със средства от програмата. Според него през последните няколко месеца е постигнат значителен напредък, но по някои проекти са натрупани големи закъснения, което поставя под риск завършването им в срок.

Един от най-рисковите проекти е лот 2 на Западната дъга на Софийския околовръстен път. Заради забавеният избор на изпълнител проектът няма да може да приключи в рамките на тази година, заради което изпълнението му ще се раздели на фази. Финансирането на строителните дейности след 2015 г. ще се осигури от новата програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Голямо е и забавянето на строителството на обхода на Габрово, като то също няма как да се компенсира.

"Има вероятност малка част от дейностите по трите жп проекта - Септември – Пловдив, Пловдив – Бургас и Първомай – Свиленград, да останат за изпълнение след 2015 г.", каза още Московски. Той увери, че на рисковите проекти се прави засилен мониторинг, а средствата, необходими за завършването на обектите след 2015 г. ще са за сметка на бенефициентите, на бюджета или ще се търси заем.

Най-късно до март 2017 г. всеки проект трябва да бъде функционален, за да бъдат одобрени от ЕК разходите, направени в рамките на програмния период за изпълнението му, посочи Московски.

Транспортният министър каза още, че размерът на извършените плащания към момента е близо 75% от бюджета на оперативната програма, а сертифицираните средства са за 1,1 млрд. евро (69% от бюджета).

Подготвен е и план за действие за приключване на програмата в рамките на програмния период, който е съгласуван с Европейската комисия. Именно в него е заложено и фазирането на рисковите проекти, които няма да бъдат завършени до края на тази година, обясни инж. Галина Василева, заместник-ръководител на управляващия орган на оперативната програма „Транспорт“.

Предвидена е и възможност за "обратно фазиране" - т.е. прехвърляне на проекти, предвидени за финансиране в новия програмен период, в настоящия програмен период. Такъв проект, който вече е стартирал, е строителството на линията на софийското метро от метростанция "Джеймс Баучер“ до станция „Витоша“.

Изпратено е и официално писмо до Европейската комисия, с което се потвърждава ангажимента на държавата за изграждане на тунела под връх Шипка – част от обхода на Габрово.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
567 преди 8 години
kat spim taka shte e blizkite 100 god
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mdaaa,dobre gi usvoqvate kato gi kradete.....
2
0
 
2
 
! Отговори
7 преди 8 години
АБЕ, ЧУКОВЕ - ЗАЕМА СИ Е ЗА ДРУГО-ТОЙ ДОФИНАНСИРА ЕВРОПРОГРАМИ И ВРЪЩА СТАР ЗАЕМ КОЙТО ДРЪПНАХА ОРЕХА И ДОГАН И СИ ГО ГЕПИХА ДИРЕКТНО. И ПОНЕЖЕ БОЙКО ИМА ИЗДЪНКИ В МИНАЛОТО, НЕ ИСКА ПРЕДИ ИЗБОРИ И ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ДА ВДИГА ДУХОВЕТЕ И РЕШИ ДА ТЕГЛИ ЗАЕМ И НИЕ ДА ГО ПЛАЩАМЕ, ВМЕСТО ДА ИЗЛЕЗЕ И ПАК ДА ПОСОЧИ КОЙ ГИ ГЕПИ ПАРИТЕ ПО ВРЕМЕТО НА ОРЕХА. А, ЕВРО ПАРИТЕ НЕ СЕ КРАДАТ ТОКУ ТАКА ЛЕСНО, И АЗ ИСКАХ ДА ГЕПИМ ЕДНИ ЕВРОПАРИ, АМА ЩЯХ ДА ИЗЯМ СОПАТА И СЕ ОТКАЗАХ.ТАМ ГЛЕДАТ СНИМАТ И СРАВНЯВАТ
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тиквени ***, като толкова усвоявате милиарди и сте на излишек милиарди, ЗАЩО ИЗТЕГЛИХТЕ ЗАЕМА ОТ 16 МЛРД, който ще плащат не само внуците ни, а и правнуците.Нашите - не вашите.