БСП с призив: Досиетата завинаги в историята!

С картончетата омаскаряват достойни хора, твърди Мерджанов
3 юни 2015 10:47,
50
БСП с призив: Досиетата завинаги в историята!
Снимка: архив Булфото

БСП се включи в исканията за закриване на Комисията по досиетата, чийто председател е бившият соцдепутат Евтим Костадинов. Червените обявиха, че са готови да внесат закон, с който комисията да се преобразува в исторически институт за изследване на досиетата.

Още по темата

"Ако искате да затворим страницата с досиетата, нека скършим монопола върху истината на Комисията по досиетата", обяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов с декларация от трибуната на парламента. Според него досиетата трябва да се четат и изследват от историци.

Социалистите обявиха, че са разочаровани от работата на комисията "Евтимов". "Тя не прекрати и непрекъснато подхранва митовете за Държавна сигурност, а практиката й е противоречива", отчете Мерджанов.

Той призова да се помисли как когато комисията обяви някого за сътрудник с картонче, той не може да докаже, че няма картонче. Мерджанов обясни, че с картончерта са омаскарени хора на изкуството и науката, изобличени са журналисти и писатели, но не е постарадал нито един кредитен милионер. 

Социалистите видяха вина в действията на министъра на отбраната и го нарекоха "подбудител за осветяване на военните разузнавачи".

"Заслужава ли си Военното разузнаване да бъде оголено точно сега. Срамно е поведението на министър Ненчев и ние предупреждаваме като Асоциацията на военните разунзавачи, че е време да се затвори страницата с досиетата", каза още Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Ай чао преди 2 години
Ще ви издам една тайна, всички имате досиета, пишат за вас главно компромати, явно са писани от съседи, ченгета и доносници! Нищо не са унищожили, всичко е копирано и се държи в данс на ББ!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до всички:моля правете разлика между агент и доносник
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората на изкуството да не са пращали колегите си в Белене,ако не са искали да ги омаскараватЗа гиноцида нама давност,червена чумо
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
33 - твоето мислене не е по-различно от това на комунистите, които погнали Гешов защото бил разузнавач на "буржоазията" баси тъпанарите сте и ти те. Разузнавачът си е разузнавач независимо коя власт идва, той е професионалист и служи на Държавата, него партиите не го интересуват. Имало е хора отдадени на идеята, но това не значи че всички са били масови убийци.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 33 - много глупаво изказване. Разузнавачите са обслужвали ДЪРЖАВАТА. каква е била тази държава не е била тяхна работа. Ако утер се сменят проамериканските настроения с проруски, някои може да съди сегашните раузнавачи. Всеки разунавач, който издавам е един мърътъв разузнавач. никой държава в света не си издава разунаването (освен нас) Във всичик държави в света дипломат / военен значи едно и също с разузнавач. ДОНОСНИЦИТЕ са били вредни за други хора в България, ШПИОНИТЕ - само за Запада
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В моменат действащият закон го въведе през 2009 ДПс с наивитета на БСП. Ахмед доган знаеше, че историците го критикуват постоянно, знаеше че всеки учен над 20 години е ходил в чужбина и е писал посел доклад до министреството на културата как е прекарал (абсолютно задължителен - инаеч не те пускаха навън) въпреки че в мноог от тези доклади пише глупости - включая как учениет са се друсали с Кока Кола. От министерството на културата веднага изпращаха копие до МВР - и ето ви картонче, на всеки уче
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според законите на Държавата хора като Желев или Р.петков които развяваха разни досиета , извадени незнайно откъде (без никой да ги упълномощавал) трябваше да лежат в затвора......това е противоправно деяние, те изземват ОРИГИНАЛНИ документи, които задължителон остават в Институцията която ги пази. това се наказва със затвор от 2 до 5 години, за публично лице - двойно повече.Най-гадноот е, че обвиненият няма възможност да се защити. Просто му вадят името и го обявяват за доносник.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на всички "стари лисици" им бяха изгорени досиетата - Луканов, лилов - нищо няма да излеез, остана по някой дребен, че да се хвърял кал. народът се възмущава че Дертлиев имал досие. Всичко ще подпише като е лежал в затвора. Може да са му казали че ще убият жена му, ако не подпише.Дончо донев - най-големият ***. Вера - мутавчиева - и тя.А Ахмед Доган стана герой за своите - човек когото българите искат да натопят, като му вадят досие-
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В гърция и македония също ги затвориха мноог отдавна.В България закона е направен от Ахмед доган така, че е каша.Може да има картонче, без документи че си доносник, без твой подпис, без печат - просот име - и вееч те набедяват. В никой съд това картонче не значи нищо щом няма подпис и печат. Това дори не е оригинален документ. Много от тези картончета са сложени на хора, които са следени от властта като "съмнителни". те обаче сега излизат доносници. Не се праив разлика между шпиони и доносниц
29
1
 
2
 
! Отговори
СС преди 8 години
Не и докато не се публикуват всички!Комунделите искат да си покрият кирливите ризи, няма да стане, ***!
28
0
 
7
 
! Отговори
МУНЧО преди 8 години
ДОСИЕТАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВАДЯТ И ПУБЛИКУВАТ. ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ , КОЙ Е1ЗАЩО ДА ГИ ЗАБРАВИМ, ЗАЩО ДА ОТИДАТ В ИСТОРИЯТА? ТЕЗИ С ДОСИЕТАТА ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ НИ ОГРАБВАТ И ПРИНУЖДАВАТ МЛАДИТЕ ХОРА ДА НАПУСКАТ СТРАНАТА.ПРЕВЪРНАХА СТРАНАТА НИ В ПУССТИНЯ:БЕТОНИРАХА ДЮНИТЕ ; ОТСЕКОХА ГОРИТЕ;ЛИКВИДИРАХА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ;ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО .ЗАЩО ДА ЗАБРАВИМ?
27
0
 
2
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
БСП и останалите"демократични" партии четат Демокрацията,както Дявола чете евангелието!...
26
0
 
4
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Може,ама заедно с досиетата и БСП на *** на историята....барабар с всички останали "демократични и патриотични"(партии)......Безпартийна система!!!
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 89-та бяхме 8 милиона, от които 1 милион комунисти, които още с влизането си в Партията се съгласяваха с устава им да доностничат за колеги и роднини. И още 1 милион, които доностничеха, като се надяваха така да се доберат до заветната партийна книжка. Кои са били достойните хора? Всички много добре знаеха, че тази власт се крепи на терор. Само лустрацията може да сложи точка на миналото и да даде шанс за по-добро бъдеще.
24
1
 
5
 
! Отговори
Борис преди 8 години
До Сашо Правиш ли разлика между доносник и разузнавач - знаеш ли ,че разликата е от земята до небето. Аман от не просветени хора.
23
2
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
С картончетата омаскаряват достойни хора, твърди Мерджанов. Абе може ли ДОНОСНИК да е достоен човек, ВАШАТА патрия прие този закон и този председател на комисията, а сега се ИЗПЪЛНЯВА ЗАКОНА, бреййй баси и некадърника.
22
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Много им се иска на комунистите да се забрави за престъпленията им, за които инструмент точно беше ДС. Защо не попитате евреите, дали да не се забрави Холокост! Може ли да си представите, да забравят за Гестапо!?
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички тези достойни хора с картончета в затвора :)
20
2
 
0
 
! Отговори
Винету преди 8 години
Тинев, малко си се пообъркал. Хайде първо да изпиеш по-големите ***, че нещо ми се струва си тенденциозен.
19
4
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ЗАЕДНО С ДОСИЕТАТА И БПС--ТО В ИСТОРОЯТА НА ХОД ЕСЕНТА Е АТАКА ---ПАТРИОТИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ А ТАМ СЬМ СИГУРЕН ЧЕ ГИ ИМА ПОДКРЕПЕТЕ АТАКА АКО МИСЛИТЕ ЗА БЬДЕЩЕТО НА БЬЛГАРИЯ