Да спрем концесията за злато? Не, реши парламентът

Депутатите не уважиха искането на "Атака" срещу "Дънди Прешъс Металс"
3 юни 2015 11:34,
277
Да спрем концесията за злато? Не, реши парламентът
Снимка: Булфото

Парламентът отказа да даде зелена светлина за прекратяване на концесията на кандската фирма "Дънди Прешъс Металс" за добив на злато и други ценни метали в мината в Челопеч. Искането беше внесено от депутатите от "Атака".  

"За" гласуваха 48 депутати, 43 бяха против, а 47 се въздържаха. "Против" и "въздържал се" гласуваха от ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт. Останалите ги подкрепиха. 

За да защити искането на "Атака", Волен Сидеров обясни, че концесията е неизгодна за България, а концесионерът нарушава концесионните условия. 

"В продължение на 15 години, през които находището е дадено на чужда фирма, не е направен нито един одит на Сметната палата. Това е липса на контрол", възмути се Сидеров. Той обясни, че находището е дадено без търг на "Дънди Прешъс" през 1999 година. Сделката била за пет милиона долара и станала чрез изкупуване на акции.

Официалният отчет на енергийното министерство сочи, че за тези 15 години държавата е получила 70 милиона лева от добив на злато, който по груби изчисления е донесъл 7 млрд. лева печалба. Концесионната такса била по-малка от страните "във втория, третия, четвъртия свят" - 0,75%. 

"Обявявам" награда от 10 лева, ако се намери друга държава с концесионна такса с под 1 процент", каза Сидеров. Колегата му Илиян Тодоров пък съобщи, че в Судан тя е 5%. 

Според Сидеров коцесионерът избирателно обработва находищата, които са по-богати на злато, което също е нарушение на концесионния договор. "Държавата е в правото си да прекрати едностранно договора заради неизпълнението му", убеден е лидерът на "Атака".  

Той получи подкрепа в залата от соцдепутатите Чавдар Георгиев и Георги Божинов, както и от независимия Велизар Енчев. Въпреки гласуването "за" и на депутати от други фрмации обаче проектът не беше приет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
2
 
3
 
! Отговори
Sideroff Edition преди 8 години
Сидеров е голяма работа, ама българите са мега прости. Даже Луфтханза взаимства новият си самолетен интериор гледайки записа с недоволният нахокалият ги и пребил с кюфтета Сидеров, който винаги ходи с бяла коса и черни дрехи.Вижте статията в"технологии"! Интериора на новите Луфтери е изцяло от тези два цвята-черна основа със зализани бели форми. А тъпите българи не могат да реагират дори идеята му да си върнат златодобива, която при това им набива през един час, всеки ден по телевизия Алфа.
186
1
 
4
 
! Отговори
x преди 8 години
ТУКА ВСИЧКИ СТЕ ПРОДАЖНА ***! МНОГО ЩЕ СЕДИТЕ ГЛАДНИ И ЩЕ СЛУГУВАТЕ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ ПО МОРЕТО КОИТО ЩЕ ПИЯТ ШАМПАНСКО С ПАРИТЕ ОТ ВАШЕТО ЗЛАТО! ***!ПРЕДИ НАПРАВИХА ФИЛМ ЗА ТРИМАТА ***, СЕГА ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ ЗА ТРИМАТА УМНИЦИ НО НАДАЛИ, ЗАЩОТО В БАЛГАРИЯ НЯМА ДАСА ОСТАНАЛИ И ТОЛКОЗ!ВСИЧКО КАДЪРНО ИЗБЯГА В ЧУЖБИНА!ОСТАНАХА САМО КРАСТАВИТЕ И ОСКУБАНИ ДЕТО И ГЩИТЕ ЩЕ ИМ ВЗЕМАТ
185
4
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Между другото, обърнахте ли внимание на малката подробност - дядо Сидерко твърди, че е направил дете на травестита Дениз Гаджев, 25 години по-млад от него? Това дали е според православния канон? Нищо лично, но когато дедо Сидерко се е снимал по без *** и с пура между пръстите, Дениз още е бил бебе в количка...
184
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E kak che napravat necho srechu chichko Sam posle kakvo che obasnavat kato gi privikat v posolstvoto
183
3
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До ...ако беше изтеглен заем от няколко милиарда само за този добив , досега да се е върнал стократно при 100% полза на България--------------- Ако беше толкова лесно, защо ти и групата съветски специаликсти около тебе не сте го направили? Ако е толкова просто, защо партия Атака и лично великия разбирач от златодобив Сидеров не го е направил? Защо още не е разработил нито една златна мина по света, след като е вече на преклонна възраст?
182
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ АД приход 7 639 339 000 лв (7 МИЛИАРДА 339 милиона или 10 % от БВП на България). Печалба няма!!!!!!!!! За последните 6 години декларирания приход е 40 МИЛИАРДА ЛВ., но няма година, в която да са отчели дори една стотинка печалба. ЛУКОЙЛ БУНКЕР ЕООД еднолична собственост на Руска Федерация. Дори в графата приходи резултатът е отрицателен, а за предни години при приходи от порядъка на 500 000 000 лв. печалба няма декларирана
181
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 232Щото ние сме стигнали много далече сега
180
2
 
7
 
! Отговори
... преди 8 години
Абе извинявайте ,ама би ли ми отговорил някой по-компетентен? Защо изобщо е нужен концесионер за нашите природни богатства? И то задължително да е чужд? Нима държавата няма ресурс да инвестира в машини , техники и тн? Та ако беше изтеглен заем от няколко милиарда само за този добив , досега да се е върнал стократно при 100% полза на България ,а не 0.75% комисионна. Наистина не ги разбирам тея неща и ще ми е интересно някой компетентен да обясни.
179
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как ще реши парламента нещо друго - там са такива рушвети, изтърват ли се.
178
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тази тема и подобни на нея трябва да са фокус в новините и вестниците, но продажните ни *** го омаловажават и споменават между другото.
177
0
 
20
 
! Отговори
петър преди 8 години
Всички златни залежи са общодържавни.Златния резерв също.Те се използват само при бедствия от общодържавен мащаб.Освен всичко златото определя стабилността на една валута , нейното златно покритие.Кой е дал право на 240 нехранимайковски да се разпореждат с националните богатства, без да е имало някакви бедствия?Допускам Костов да е инициаторът на това предателство.нямаме нужда от бедствие , ние вече 25 години си имаме "Парламент"и министерства.!
176
2
 
26
 
! Отговори
Едуарт Стърнс преди 8 години
Имах си аз българите да приемат закон с който да си върнат добива на злато. Това противоречи с природата им да са най-простият народ на света. Нито златото си могат да добиват, нито руския газопровод могат да се разберат да прокарат за да печелят. Даже доматите си внасят, за разлика от другите абуригени. Те са толкова прости, че дори пари дадени им на тепсия от ЕС не могат да усвоят. А какво остава ако бъдат оставени да се оправят сами. Те мислят само с телевизора.
175
1
 
17
 
! Отговори
теориянаконстипацият преди 8 години
Независимо от всичко, нещата в Челопеч наистина смърдят. И разпределението на гласовете е интересно - Атака има 11 гл., а още 37 са ЗА, много са въздържалите се. Дори да не може току-така да се прекрати договора, Дънди получават жълт картон. Е, ако имахме нормален парламент, милеещ се за интересите на България, този дебат щеше да е предварително съгласуван и част от кампания, целяща да окаже натиск, за да се променят неизгодните условия на концесията.
174
1
 
19
 
! Отговори
seira преди 8 години
ДО ГЛАСУВАЛИТЕ "ПРОТИВ И ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ" ДНЕС (03.06.2015 г.) В НС:МНОГОУВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, "ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ" ПАРЛАМЕНТАРНИ ЗА.НИЦИ,ПЪРВОМ СМЕ "НИЕ" (СУВЕРЕНА), А ПОСЛЕ СТЕ "ВИЕ" ("ПУТАТИТЕ")!!!СПРАВКА: КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
173
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не просто е учудващо каква омраза има към Русия, която даже не ни е освободила когато ние не сме искали от тях това и затова се освобождаваме последни, когато сме поискали това от тях. А толкова любов към тези дето нищичко добро не са ни дали или помогнали. Имаше едно писание Пиянството на един народ-което вече прерастна и в наркоманство
172
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До петърЕдно е да нахраниш управниците, друго е да храниш България, доста повече трябва да се плаща
171
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно скоро турски поток ще минава през България, като станем европейската част на Турция.
170
2
 
23
 
! Отговори
петър преди 8 години
Изнасяме злато , а ставамевсе по- бедни. Кой всъщност печели от нашето злато?Толкова ли са *** нашите управници?
169
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя руска компания ни граби. Ние трябва да имаме нещо което те да го взимат без да си плащат. Та те вече и плодове и зеленчуци не искат от нас, те неискат вече нищо да имат с нас, но ние не се спираме. Може и без газ да ни остават, не ги бърка но ние се молим да ни дават. С Лукойл проблем има, но той не е руски бе ***, а кражбата е от българския представител- Лукойл България ЕООД. Просто прочетете. Тя Русия не ни обръщ внимание но ние не млъкваме, да са знаели да ни остават още да сме Турци
168
1
 
18
 
! Отговори
До 216 преди 8 години
Добре де ,рабрахме ,че руснаците са лоши и не плащат нищо.Сега кажи за канадците ,за германците и американците.Те какви печалби отчитат и какви данъци плащаш.Хайде просветли ни нас неуките.Да ти кажа ли кои са големите американски фирми или ти си ги знаеш