Лекарства, интереси... Москов по пътя на реформата

Лимити за болници, доплащания, сливания са само част от идеите му
Обновена: 3 юни 2015 11:03 | 3 юни 2015 10:13,
27
Лекарства, интереси... Москов по пътя на реформата
Снимка: Булфото, ахрив

Още в началото на мандата си министърът на здравеопазването Петър Москов започна със заявка за мащабна реформа, която да подобри състоянието на затъналия в проблеми сектор, да затвори пробойните в системата, да не допуска трупане на дефицити и в крайна сметка да осигури по-качествено и адекватно лечение на пациентите.
Широко прокламираната от началото на годината "Концепция за здраве 2020" половин година по-късно вече придобива по-ясни измерения, след като някои от ключовите "реформи Москов" получиха одобрението на депутатите от ресорната парламентарна комисия и чакат да влязат в зала, други пък удариха на камък, а трети – категорично отхвърлени.

Досега депутатите успяха да постигнат съгласие и да одобрят предложените от Москов два здравни пакета за заплащане на лечението от Здравната каса, приеха новото редактирано от Москов предложение за плащане на здравните вноски и възстановяване на здравните права и отхвърлиха идеята за споразумение между държавата и фармацевтичната индустрия.

В момента министърът води друга битка – за сливането на бившите диспансери с многопрофилните или университетските болници. Министърът се опитва да убеди директорите на бившите диспансери в нуждата от сливането им с другите болници на индивидуални срещи във всеки един град поотделно.

Междувременно друга реформа – фиксираните бюджети на болниците, също претърпя крах, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени методиката, с която Министерският съвет наложи лимити за изплащането на пари на болниците. Съдът определи, че методиката ще причини имуществени вреди на лечебните заведения, ще ограничи достъпа на пациентите до своевременна и качествена медицинска помощ.

Два пакета медицинска помощ

Да има два пакета здравна помощ – основен и допълнителен. Тази спорна промяна приеха депутатите от здравната комисия в парламента при второ четене на Закона за здравното осигуряване. Въпреки несъгласието на опозицията беше решено медицинската помощ да бъде групирана в два отделни пакета, като основният ще бъде напълно покриван от Националната здравноосигурителна каса, а допълнителният ще трябва да се дофинансира чрез допълнително здравно осигуряване в частен фонд.

Москов защити промяната, аргумента, че "не може повече да се плаща всичко за всеки". По думите му трябва да се приоритизират дейностите и тяхното заплащане. "Не всичко в здравеопазването е осигурено, трябва да гарантираме лечението на социално значимите заболявания, от които боледуваме”, аргументира се Москов.
Опасенията – формиране на листи на чакащите, ограничаване на достъпа да медицинска помощ, оскъпяване на услугата.

Лекарства, отстъпки, интереси...

Интересно се разви в последните месеци казусът с така наречения пакт между държавата и фармацевтичните фирми. Предложената от Москов нова лекарствена политика, включваща споразумение с фармацевтичната индустрия, разгорещи дебата дотолкова, че не стигна едно заседание на ресорната комисия да вземе решение.

Стана ясно, че самият здравен министър чрез депутати от Реформаторския блок се опита да прокарат идеята за споразумение между НЗОК и фармацевтичните фирми, според което Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и фармацевтичните компании трябва да подписват всяка година централизирано споразумение, в което да се залага "таван" на разходите за лекарства съобразно възможностите на бюджета. В това споразумение се предвижда да се определят условията и редът за споделяне на финансовите рискове от ръста на разходите на Касата за медикаменти. В случай че договорените разходи бъдат надвишени, народните представители предлагаха разликата да се възстановява от фармацевтичните фирми на НЗОК.

Според Петър Москов с този механизъм ще се гарантира предвидимост на разходите за лекарства съобразно възможностите на бюджета. Той отхвърли опасенията, че подобно изискване би блокирало достъпа до лекарства на пациентите, както и че има опасност фармацевтични компании да се откажат от българския пазар.

В крайна сметка предложението беше отхвърлено. Беше прието задължителни отстъпки да се договарят за иновативните лекарства, а споразумение между Националната здравноосигурителна каса и фармацевтичната индустрия за връщане на пари в Касата при преразход на бюджета за медикаменти няма да има. Ще има обаче централизирано договаряне на отстъпки между НЗОК и притежателите на разрешително за употреба индивидуално за всяка една фирма.

И така, за да влезе в Позитивната листа (списъкът с платените от НЗОК медикаменти) дадено лекарство, трябва предварително да има договаряне на отстъпки за него.

От Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФарма) обаче алармираха, че ако разходите за медикаменти се компенсират на солидарен принцип, тоест и генеричните, и иновативните производители доплащат еднакво, ще се стигне до изтегляне на лекарства от позитивната листа, което пък ще лиши пациентите от по-евтина терапия.

Още по темата четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да има два пакета -базисен и разширен ,защото не може хора които плащат 17.80лв да получават същата услуга като мен а аз плащам 150лв на месец здравни осигуровки .Лимитите да са за пациентите а не за лекарите .Като си надхвърлиш базисния пакет ще си плащаш а тези които са си плащали по-високи здр осигуровки няма да си плащаш Не може за 17лв на месец да се преглеждаш където искаш да си правиш изследвания и операции за хиляди лв и да викаш аз съм осигурен трябва ясен закон и да се спазва
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най важното е че парите от резерва на касата си остават в държавния бюджет и няма да стигнат до болницитеКойто питаше къде са парите(ц райчинов) вече го няма
16
0
 
6
 
! Отговори
истина е преди 8 години
Че колкото по -голямо количество от даден продукт /медикамент се закупува и продава себестойността Би трябвало да пада и това да поевтинява цената до крайния потребител.............но аптечната мрежа дали ще го допусне??? Там са големите пари..........не са при медиците,колкото това да не ви изглежда реално
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 10-годишна тежка и мъчителна специализация сега и ПСЕВДОреформа му се струпа на главата..Еееех съдба.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още малко статистика :----В Австрия с население около 8 000 000 души за здравеопазване се отделят над 69 млрд лева. (при тяхното качество на живот и здравна култура)У нас се отделят 3 млрд. лева.От тях само около 180 млн. отиват за труда на персонала.Останалото е лекарства консумативи и други...
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Георги 18:Имам само един въпрос и той за съжаление е всеобхавтен:Quis custodiet ipsos custodes?
12
10
 
3
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Жалко за министъра.... мнонго трудна борба е подел. Лекарите и сестрите крадат яко. Изписват скъпи лекарства и за свой хора и за продажба. Моята съпруга е вътре в кюпа, така че моля без минуси. А, и ги бяха накарали да излязат на протест и да участват в някакви подписки. Нали се сещате, че дори да са против сестрите се подписват, щото иначе са аут.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гербераси са убийци на онкоболни
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравна "реформа" у нас е равносилно на геноцид. Всяка следваща промяна/"реформа" още повече влошава лечението на нуждаещите се.
9
3
 
8
 
! Отговори
пепи лудото преди 8 години
Пепи лудото и геноцида наречен благозвучно ''реформа'' в пълния им блясък
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекар-пенсионерНямам нищо против лекарите да карат лъскави коли. Но искам като се наложи да отида на лекар, да ми бъде оказано нужното внимание и проведено необходимото лечение, а не онова, което политиците ни са казали, че е подходящо или пък, че трябва непременно да оздравея за 3-5-7 дена. За всеки организъм е различно времето за възстановяване.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави ми впечатление, че всички "идеи" на Москов са в рамките на съществуващите правила. А точно по тези правила системата на здравеопазването е на този батак. Къде е промяната, г-н Москов?
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекар-пенсионерКух си та чак вакум има!
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов - Дот Кихот
4
8
 
10
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 8 години
Другарите лекари и директори от БКП-БСП са полудели от мъка и злоба . Край на сладката далавера с лекарствата и всички други . Отидете на паркинга на карето при тези 9 болници в София да видите бедните лекари с какви коли са . Всичките са над 100 000 лв. , това от заплата ли е , а другари .
3
2
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
До ЕлемагНещо, пак си недоволен, а мишок?
2
5
 
12
 
! Отговори
Психо преди 8 години
Психо е Москов ПСИХО, защото е единствения човек който върши нещо в тази държава. Браво г-н Москов, радвам се че дадох гласа си за РБ.
1
8
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Сериозно,този защо не е още в психиатрията?И защо още е на висок управленски пост?