Социалната комисия в НС одобри пенсионната реформа на Калфин

ГЕРБ, АБВ и Реформаторите гласуваха "за" промените
3 юни 2015 21:46, Миглена Иванова
6
Социалната комисия в НС одобри пенсионната реформа на Калфин
Снимка, архив Булфото

Парламентарната комисия по труда и социалната политика е одобрила на първо четене предложението на социалния министър Ивайло Калфин за пенсионната реформа, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Пакетът промени е бил подкрепен от депутатите от ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок. Против са гласували народните представители от Патриотичния фронт и БСП, а от ДПС са се въздържали.

"Предложението седи извън всякаква политическа конюнктура. Предвид дългосрочността на заложените мерки то не касае настоящия политически момент и реално ползите от него ще започнат да се усещат при следващото правителство. Благодаря на депутатите, които гласуваха "за" пакета днес в комисията”, коментирал е Калфин след заседанието.

Припомняме, че съгласно предложението осигурителната вноска за фонд “Пенсии” се предвижда да се увеличи с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г.

Предвижда се и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за трета категория труд. Стажът за пенсия също се предвижда да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години – за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца. Запазват се обаче възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието.

Въвежда се и минимална възраст за пенсиониране за заетите в силовите ведомства – 52 години и 10 месеца, като се предвижда плавното й увеличаване до 56 години.

По време на заседанието министър Калфин обясни, че  родените през 1964 г. мъже и родените през 1972 г. жени ще са първите, които ще се пенсионират на 65 години.

Социалният министър отбеляза, че пенсии в България средно се получават 18 години и четири месеца. Според него това е сравнимо с времето на получаване на пенсиите в европейските страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Каква социална комисия, като в България няма социална политика
5
1
 
5
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Каква пенсионна реформа? По предложенията на Калфин хората ще работят докато умрат. Калфин *** си. Ти си един долнопробен кариерист. Оставка
4
0
 
1
 
! Отговори
k преди 8 години
ZENA RODILA I OTGLEDALA TRI DEZA DOKATO E RABOTILA SLED 55 SI GODINA STE RABOTI I STE SE GRIGI I ZA 6 VNYKA.SPRAVEDLIVO.
3
1
 
2
 
! Отговори
кир преди 8 години
Геноцид калфинов.потен вода пил ли си.търтей долен
2
1
 
11
 
! Отговори
ЕГАТИ преди 8 години
ТО КАКВО СТАНА,ПРИ СКАПАНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ СЕ РАБОТЕШЕ 8 ГОДИНИ ПО МАЛКО,УНИЩОЖИХА ИКОНОМИКАТА ДЕМОКРАТИЧНО И ЦЯЛОТО НАРОДНО СТОПАНСТВО ЗА ДА ДОЙДЕ СВЕТЛАТА ДЕМОКРАТИЧНА ВЛАСТ ЗА КОЯТО ЩЕ МРЕМ ДОКАТО РАБОТИМ, А НАШИТЕ ДЕЦА НЯМА ДА МОГАТ ДА ВЗЕМАТ КАТО НАС ПОНЕ НЯКОЛКО ПЕНСИИ.ЕГАТИ ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА И ТО ОТ КАЛФИН,КОЙТО ИМА ПАРИ ЗА 100 ГОДИНИ.ЕГАТИ СОЦИАЛНАТА КОМИИЯ,ЕГАТИ ЖИВОТА В КОЙТО НЕ МОГА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМ.ЕГАТИ СМЯХ В ЗАЛАТА ДА СИ БЕДЕН В БЕДНА ДЪРЖАВА,ЕГАТИ НАКАЗАНИЕТО КОЕТО НЕ СЕ ЗАСЛУЖИЛИ
1
2
 
4
 
! Отговори
ЕЙ , ТОВА Е..ХОД. преди 8 години
...ПОСЛЕ КАЖЕТЕ , ЧЕ БОЙКО НЕ Е ГОЛЕМ ПОЛИТИК....ХА,ХА,ХААААААААААААА