Американците, станали жертва на взрива в Анево, са работели по договор за Сирия

Те били от фирма, специализирана в действия във вражеска среда
Обновена: 11 юни 2015 08:43 | 11 юни 2015 08:43, Елка Василева
40
Американците, станали жертва на взрива в Анево, са работели по договор за Сирия
Снимка: БТА

Подизпълнителите на американското правителство, станали жертва на взрив миналата седмица на полигон в България, са работели по военна програма на САЩ за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия, съобщи посолството на САЩ в София, предаде Ройтерс.

Един американски подизпълнител загина, а двама бяха ранени, когато граната за РПГ избухна в събота на полигона в Анево. Ранени бяха и двама българи.

Още по темата

В изявление, изпратено до Ройтерс, американското посолство в София казва, че подизпълнителите са служители на базираната в САЩ фирма Purple Shovel, спечелила договор с Командването на въоръжените сили на САЩ за специални операции.

Фирмата била наета, за да подпомага организация, администрираща американската правителствена програма за обучение и въоръжаване на умерените опозиционни сили в Сирия. "По време на инцидента тримата подизпълнители обучавали други служители на компанията", се казва в изявлението на посолството, но не уточнява в какво точно се е състояло обучението.

Вчера Ройтерс съобщи, че американски военен източник е заявил за агенцията, че подизпълнителите се готвели да се сдобият с оръжия, които САЩ да използват при обучение на бойци на умерената опозиция, които да се бият срещу Ислямска държава в Сирия.

От фирмата Purple Shovel са отказали коментар, отбелязва Ройтерс. На сайта й се казва, че това е логистична компания, специализирана в действия във вражеска среда и при хуманитарни кризи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
умерените опозиционни сили в Сирия....... няма такива !!!!!Това е мит, според последните побликувани в САЩ новини секретнине служби са знаели това още преди 3 години и са правили до Обама но той не реагирал
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почнахме да ги трепаме мириканците.
26
0
 
7
 
! Отговори
Питанка преди 8 години
Вчера някой попита, ама няма кой да даде отговор: Имало ли е договор за ползване на полигона на ВМЗ-ЕАД, Сопот? Спазени ли са правилата на работа, утвърдени за този полигон? Защо в Събота - почивен ден е, работещите на полигона почиват ? Имало ли е хора от работещите на полигона и как те са контролирали процеса? Имало ли е заповед за работа на персонал от ВМЗ в съботния ден? Вижте колко въпроси, а насреща мълчание и безразличие....Срам за българский народ! / Иванчо Йотата от "Чичовци"/
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изглежда не разбирате къде е проблема. Това е българска територия, която е дадена безплатно на някакви чужденци били те и американци, да правят на нея каквото си искат. На тази българска територия, българските закони не важат. Някакъв правен абусрд, който само в България може да се види.
24
0
 
7
 
! Отговори
Nik преди 8 години
4ii go dirat v bG da si hodat ne ni trabvat USA v bG i NATO ne trabva na bG falschivsta Propaganda i Politika na Rosen s 90 miliona s imenieto v halkidiki ot kade e sabogatal plevneliev prokopiev Raikov ot rim 4engeto poslanika Tova sa podai gasez na USA s predi na jivkov abschrote im 4rngeta donosnizi Baha komunagi
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След една седмца мъдруване, независимата преса, високопрофесионална и обективна при това, разузнаването, министърът на войната и пр. *** разкриха истината - дето децата я знаеха. РБ въоръжава терористите от ИД. Само прецедентинът ПлювкоПоплювкин не се е изказал.
22
1
 
18
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 8 години
Кого лъжат и кой им вярва на тези?САЩ официално се борят със собственото си творение ИД, а не официално ги въоръжават и финансират в замяна на евтин петрол.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това са новите воини ... трябва ми война някъде, ама да не е от мое име, я що не си наема фирма, те у руснаците така действат в Украйна ... с подизпълнители. ИД са на същата схема.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20Представяте ли си САЩ без да искат да са направили така, че да се обединим, просто не го вярвам, но дано греша.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бяха хванали евро проект това нямаше да се случи - хем щеха да вземат пари, хем нямаше да се налага да праят нещо!
18
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От фирмата Purple Shovel са отказали коментар, вместо тях се изказва американското посолство да замазва гафа с басни за умерената опозиция... :))Работата е ясна- прикрепят американци към частни фирми, за да не ги свързват директно с американското правителство. Неслучайно са избрали България- разграден двор с американски марионетки на власт, държава на кръстопът между Украйна и ИД, с евтино оръжие, на което не пише "собственост на американската армия"...
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без нито един минус по коментарите.Е това вече е голям плюс за нас Българите ,значи можем да се обединяваме срещу злото .
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам един въпрос, какъв процент от нефта добиван от ИДИЛ се води добит в САЩ, че нали те станаха най-големия производител на нефт в света.
15
1
 
33
 
! Отговори
честит преди 8 години
По принцип снабдяването на "опозицията" с оръжие в дадена държава се води опит за държавен преврат.---Само когато руснаците или китайците го праят. Кога го прави големия презокенски Пилигрим - е налагане на Демокрация.
14
1
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
" Умерени БУнтовници " - какво е това ?? кажете накратко че въоражават ISIL (Исламска Държава )
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В опита си да замажат гафа, американците току що доказаха, че организират държавни преврати по света.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ не води война в Сирия, вервайте ми!
11
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип снабдяването на "опозицията" с оръжие в дадена държава се води опит за държавен преврат.
10
0
 
25
 
! Отговори
Registriran преди 8 години
Жалко, че само единия е пукнал да гори в ада, все пак е добре, че Българско оръжие убива по предназначение.
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снабдявали са умерените джихадисти, от Умерената Ислямска Държава... ;)