България пак се връща на варианта с МиГ-29

Проектът за покупка на нови изтребители се отлага за неопределено време
123
България пак се връща на варианта с МиГ-29
Снимка: Булфото, архив

Само седмица живя мечтата на бойната авиация за нови изтребители. Правителството възнамерява да отхвърли предложението на министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов за започване на проекта, пише в. "Сега" като се позовава на източници от МО.

То бе внесено миналия вторник, а Министерството на отбраната побърза да се похвали, че процедурата започна. Още на следващия ден точката бе отложена за тази сряда, но по неофициална информация кабинетът въобще няма да се занимава с проекторешението.

Източниците на "Сега" обясниха, че премиерът Бойко Борисов се ядосал най-много на втората точка в предложението на Ненчев - да поискаме съвместна охрана на небето ни с друга страна - членка на НАТО. Въпросът за съвместната охрана е особено чувствителен и за ръководството на бойната авиация, която е била в пълно неведение за идеите на Ненчев. Затова премиерът е поискал да се реши въпросът с охраната на небето в рамките на възстановяване на летателната годност на МиГ-29. "С този ръст на икономиката след 15 г. ще можем и сами да си купим нова ескадрила. Сега имаме проблем с това, че над 3.6 млрд. лв. вече сме изплатили по КТБ", заяви Бойко Борисов в петък.

Засега Полша се оказва най-вероятното спасение за българските ВВС. Според източници от МО в края на миналата седмица в България е била на посещение делегация от Варшава, с която е обсъден ремонтът на изтребителите. Поляците са обещали да помогнат за удължаване на летателната годност на машините поне още 15 г. Именно затова от ВВС са били изненадани от решението на Ненчев да приземи българските изтребители и да се иска помощ от друга държава.

Председателят на комисията по отбрана ген. Михо Михов коментира, че охраната на въздушното ни пространство може да се гарантира и с българска техника и екипажи за следващите 15 г., ако навреме се осигури качествена сервизна поддръжка на наличната ни бойна техника. "След това можем да следваме плановете за закупуване на нова ескадрила, които според правителството могат да се реализират след период от време", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
бд преди 8 години
Тоя настина е много смешен.
75
0
 
2
 
! Отговори
Български преди 8 години
Нали сме в евросъюза рапонът защо не вземе със отстъпка някакви даже може да използва Юнкер за целта нали е побратим
74
0
 
5
 
! Отговори
НАТО преди 8 години
До азСкъпо или не, ама това въоръжение което е в момента за 35 успявахме да го придобием. А сега за 25г демокрация 1 самолет не може да си позволим.
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"С този ръст на икономиката след 15 г. ще можем и сами да си купим нова ескадрила."С ръста от 0.3% ли? WTF тиквун? С ръст на икономиката от 10% годишно след 15 години ще сме на нивото където бяхме преди 1989-та. А тогава пак нямахме пари за цяла екадрила - подаряваха ни ги братушките...
72
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Абе що не купите едни парапланери че е най-евтино!
71
0
 
5
 
! Отговори
до 87 преди 8 години
GSM е клетъчен телефон това означава,че за да се свържеш с някой отдалечен на 40км. сигнала преминава през (поне) 40 клетки!!! Ако една от тях спре работа и (в момента няма връзка с този номер) А на фронта никой няма да ти слага клетки на всеки километър *** !
70
3
 
3
 
! Отговори
Камен Симов преди 8 години
Защо крият офертата от Канада - употребявани Ф-18 - здрави , лесноподдържащи се самолети - за 2 часа се сменя двигател, многоцелеви - стават за различни неща вкл. носят и по 7 тона бомби, съседите ги нямат както напр. Ф-16 / произвеждани в Турция/ , на въоръжение и в Турция и в Гърция...страхотна техника са..., варианта - изгоден , но не се съобщава много за това
69
5
 
6
 
! Отговори
До 87 преди 8 години
Служил си сигурно в кухнята на някое поделение и си белил лук и картофи.Щом сравняваш радиостанция с джи ес ем.Нали като говориш по него ще ти го слушат всички бе специалист по радиостанции
68
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НАТОушанката си е ***. В кое време живееш бе другарю? СССР умря през 1992г.По това време служих на радиостанция (съветска) която тежеше 6 тона и правеше връзка на 40км. Сега имам гсм, който тежи 100гр и ми дава връзка с цял свят :)
67
2
 
9
 
! Отговори
Зевзек преди 8 години
Пуснете из Хамериката нашите братя и сестри роми и те ше ви донесат за нула време нови Ф-18, Eurofighter Tornado или там квот друго си поискате... на части!
66
3
 
16
 
! Отговори
НАТО преди 8 години
Навремето руснаците ни бяха заринали с оръжие, че и сами си го правехме. Сега другарите от НАТО десетина нови изтребители не искат да ни подарят. То ще се окаже че целта на НАТО е западно европейците и САЩ да има къде да си продават скъпата техника.
65
2
 
12
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Ей, този като го видя на снимката, и през целия ден ми е весело. Не ти трябва да ходиш в Сатиричния театър. Ще има да дишат прахта на Путин!
64
2
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Само те дават комисионна?
63
4
 
11
 
! Отговори
Жан Виденов преди 8 години
Текезесар и пожарникар какво да измислят !!! Сто години тъпота !!!
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кой?Спец, самолетът се казва Eurofighter Tornado. Та обясни, какво искате да кажеш! Цената на този самолет не е за нас. МиГ-35 го певъзхожда по всички показатели, но него ще го купуват Виетнам, Алжир, Малайзия и Индия. Не е съвместим с НАТО...
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БрaнникВ авиацията не е като при колите, изтребителите се оценяват по друго и ресурса им е достатъчно дълъг във времето. Тук политически нюанси не играят, само технически! МиГ-29 засега остават реална опция за българските ВВС, докато не се заменят с наистина адекватни по-нови изтребители. Ф-16 не е вариант и е достатъчно "дрънчаща консерва"! За мен адекватни опции са JAS-39 Грипен, Тайфуните или Ф-18. Спрете да говорите за МиГ-29 за консерва като имате предвид наистина старите ни МиГ-21.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопШопче, можеш да видиш F-16 на PAF от Гугъл Земя на един от Азорските острови, където са стояли на соления въздух години. Някои от тях са били преди това в USAF. Те, португезите, затова искат да се отърват от тях. Така, че не реви толкоз горчиво! За мен най-доброто решение, в смисъл евтино и достатъчно за нас са бразилските витлови Embraer Tucano или ЮАР-ския лек витлов щурмовак. Идеалът би бил Як-130.
59
9
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
a тaкa ве тaвaрищи дрънкaйте още 15 г. руските консерви по хaнгaрите и бройте нa хaртия че " имaме бойнa aвиaция"...кaто москaлскaтa, егaти тъпите съществa сa тия
58
2
 
4
 
! Отговори
NoFear преди 8 години
До Шоп Само неразбиращ може да сравнява Ф-16 с МиГ-29... ако е само заради това да се купува нещо американско е изключително тъпо в съвременна Европа. Времената на Студената война отминаха и е безумие да се втурваме в нещо, което няма да ни свърши добра работа, само защото оръжието е американско или руско. За нашите нужди, а именно патрул (охрана) на въздушната ни граница над черноморския басейн, имаме нужда от изтребител-прехващач, а не прехвъркач. Добра и РЕАЛНА замяна на МиГ-29 е Ф-18.
57
13
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Докато поддакват на руската пета колона, румънците купиха португалските Ф-16, построиха унфраструктура и ще купуват втора ескадрила. Ние ще си останем с кърпените мигове за да са лесна плячка на путинските ВВС.