НС пусна референдума на президента със "селски номера"

Предложенията на опозицията не бяха гласувани
1 юли 2015 18:39,
21
НС пусна референдума на президента със "селски номера"
Снимка: архив, Булфото

Правната комисия на парламента одобри искането на президента за провеждане на изборен референдум и спаси от редакция въпросите му. Това стана след три часа разгорещено заседание и остри реплики.

В началото комисията разреши на депутатите да правят редакции на въпросите на президента. ДПС, АБВ, РБ и ПФ обявиха своите поправки. По-късно обаче шефът на комисията Данаил Кирилов отказа да ги подложи на гласуване и допусна вот "за" и "против" само по въпросите на президента.

Това ядоса опозицията. След гласуването БСП напусна заседанието с реплики "селски номера", "фарс", "грозно" и "недостойно". "Това е нарушение на правилника", обяви и Четин Казак от ДПС. Той припомни, че винаги процедурата предвижда първо да се гласуват предложенията за промени към дадено решение, а след това вариантът на вносителя. Така искането на президента ще влезе за обсъждане на първо четене в пленарна зала непокътното.

Въпросите, формулирани от държавния глава са: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и на националните референдуми?" и "Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път на изборите и референдумите?".

По време на дебатите ДПС направиха предложението си хората да бъдат питани искат ли 100% мажоритарни депутати. От АБВ пък поискаха въпросът да търси подкрепа за смесена избирателна система - 120 мажоритарни, 120 пропорционални депутати. Предложението на рефрматорите беше всички депутати да се избират мажритарно, но с преференции. БСП изрази готовност да подкрепи предложенията на ДПС и АБВ, а Патриотите поискаха редакция на въпроса за електронния вот, с която да се търси подкрепа за такъв само за българите в чужбина.

До гласуването им обаче така и не се стигна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GLUPOSTTA E HIGROSKOPICNA I ABSORBIRA ZIALATA SGAN NALICNA.
14
0
 
2
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Тоя *** да се пръждосва от Президентството. За смях станахме с тоя ***
13
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
нищо няма да излезе от глупостта за референдум,хората само като чуят името плевналиев им се повръща,а камо ли да гласуват.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много е важно да се изхарчат едни пари за *** референдум -една глупава игра на още по умопомрачения ни президент явно си няма работа .Защото ако си истински политик ще се грижиш за страната си а той е само един гол тумбак с чифте пищови или казано по европейски царят е гол.Народа докога ще ги търпим
11
1
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Е как няма да спасят ПреЦедента от редакция на въпросите? На него му коства кански мъки написването дори на името му, камо ли да изгради смислено изречение
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алоооо народните избранници, що не си признаете, че не ви пука и не ви интересува какво мисли народа? Тоя референдум е прах в очите. Г-н Президент,защо не ни питате, дали искаме ВНС за да се промени тая държава, която 25 години все се реформира и накрая една реформа която да се каже, че е завършила успешно няма. То с парите, които се похарчиха, и продължават да се харчат ,можехме чисто нова държава да си вземем.
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочетете аргументираното и умно мнение на червения *** от 12. Така ще ви стане ясно защо сме най бедните в Европа .
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОСТАНАХ ЛИ ОЩЕ ОВЦЕ КОИТО ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТИКВИ МУТРИ КРИВОУСТИ РАМАДАНИ И ТЕМ ПОДОБНИ ЖИВОТНИ ОТ ОБОРА? АКО ИМА ЗНАЧИ СА МНООООГО УМНИЧКИ. ОТ АКЪЛ ГЛАВАТА ИМ СЕ ПУКА ПОШЕВОВЕТЕ.
7
2
 
21
 
! Отговори
Чико преди 8 години
Първият най-важен въпрос на допитването ( махнете тази чуждица референдум) трябва да е:"Да намалим ли броят на народните представители от 240 на 120"?.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Електронното гласуванее Пълна Порнография Аз например нейскам да се знае за коя партия ще гласувам при Електронното гласуване всяко правителство би се снабдило с НЕОБХОДИМАТА БАЗА ДАННИ КОГАТО ПОЖЕЛАЕ И ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ДА ГИ МАНИПУЛИРА
5
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Селски или градски номера БСП-ДПС са извън властта . Това е най хубавото , което се е случило в последните 25 години.
4
24
 
9
 
! Отговори
САМО ДПС преди 8 години
МЕСТАН Е АБСОЛЮТНО ПРАВ!САМО МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ , ЩЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ!ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДПС!ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЕДИНСТВЕНАТА ПАРТИЯ С ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКА НАСОЧЕНОСТ И БЕЗ РУСКИ ***!
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лигавото мекотело Плевнелиев да излезе пред медиите и да обясни какво означава "частичен мажоритарен вот" и защо не настоява за 100% мажоритарен вот на изборите. Аз ще ви кажа защо, защото при абсолютен мажоритарен вот избирателите ще решават кой да влезе в парламента и така олигарсите и бизнес кръговете няма да могат да набутат своите хора, които никой българин не желае в парламента. Очевидно Роската не иска народът да реши това.
2
1
 
3
 
! Отговори
e ref преди 8 години
babushkite ste glasuvat za 100% majo_ritarni iS obori :)
1
3
 
14
 
! Отговори
референ дум-дум преди 8 години
Бойкот на т.н. "референдум"!