Решено: Зоополиция тръгва срещу насилниците на животни

Така ще могат да се разкриват зоопрестъпленията
2 юли 2015 12:22,
118
Решено: Зоополиция тръгва срещу насилниците на животни
Снимка: архив, Булфото

Властта взе дългоочакваното решение за създаване на зоополиция. Това стана със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Новината съобщиха в парламента евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев и шефът на фондация "Четири лапи" Явор Гечев. 

Решението предвижда във всяка областна дирекция на полицията да има по един разследващ и един оперативен полицай, обучени специално в разкриване и противодействие на насилието срещу животни. Очаква се те да започнат същинската си работа през септември. 

Зоополицаите ще се борят и срещу собствениците на животни, които не упражняват контрол върху тях и те нанасят средни и тежки повреди. "Статистиката е тъжна", каза Емил Радев. Той съобщи, че от 180 регистрирани случая на насилие срещу животни през 2013 г., са разкрити 30. През миналата година от 181 престъпления са разкрити 35. 

Евродепутатът припомни и едни от най-бруталните случаи на насилие срещу животни - убито куче с брадва на детска площадка, застреляно домашно куче от бивш военен във Варна. Той разказа и случая на кон от Аврен, пребиван систематично от собственика си и спасен от група англичани, които го купили. Собственикът на коня в момента го чакат 10 години затвор, защото заплашил тъщата си и пребил и отвлякъл жена си. "Статистиката показва, че който посяга на животно, след време ще посегне и на хора", каза Радев. 

Думите му бяха потвърдени и от Явор Гечев. Той обясни, че със създаването на зоополиция институционално се отрича насилието над животни като норма на поведение. "Така ще се вигне разкриваемостта и много хора ще попаднат в затвора. Цялото общество трябва да съдейства на зоополицията", каза Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Dubious преди 8 години
КОТАКА защо не ги прибереш да ти изядат КОТЕШКИТЕ ... Никой не мрази животните, мразим уличните *** и тия дето са психически повредени като тебе!
77
3
 
0
 
! Отговори
KOTAKA преди 8 години
Най вкусните гранулки за кучета и котки стават от маймуни,от тези маймуни които мразят животните-може и от пълнички балкански маймуни.
76
0
 
4
 
! Отговори
Dubious преди 8 години
Нещастницииии приберете уличните *** в къщите си! Звяра над човека поставяте, кучкари долни о*рахте улиците зарази пръскате.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Антифрииииииииз.
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе животни....защо ли не се яде всичко за да има крехко месце. Котенце, кученце....цяла Азия ги кльопа. Ние какво чакаме??????
73
1
 
3
 
! Отговори
teo преди 8 години
Как ще постъпи тази ЗООПОЛИЦИЯ когато е нахапан човек, както днес питбул разкъса мъж в Берковица? ЩЕ САНКЦИОНИРА ЛИ СОБСТВЕНИКА НА ТОЗИ ПИТБУЛ, КОЙТО Е РАЗХОЖДАЛ ТОВА ЖИВОТНО УБИЕЦ ? ДА,ДА АМА НЕ, НЕ !?!? БЪЛГАРИНО ?????
72
5
 
1
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
Според науката-къща без животно-па макар само куче,котка или папагал-развъдник на болести.Обратното на това,което си мислят повечето българи.
71
3
 
1
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
Отнася се до всички-не случайно на запад всички имат кучета и котки-хората там знаят.че животните лекуват.Хората ,които живеят на село включително и в България,боледуват два пъти по малко от хората в градовете.Връзката между човека и животните е от милиони години-живите същества се имунизират едно друго.Ако има много хора или животни на едно място-възникват епидемии.Най много боледуват хората -включително от рак-които общуват само с хора и странят от животните.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Котарака, трябвало е да уточнят, това се отнася до самотниците
69
1
 
1
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
: стопаните на животните изпитват истинска радост и чувстват покой, докато са близо до своите любимци. Тези емоции намаляват стреса и нормализират работата на организма. С други думи, котките наистина имат ефекта на лекарство. При това те създават приятна атмосфера и сменят светоусещането на човека. По този начин, смятат учените, котките помагат при лечението на инсулт, артрит и атеросклероза.
68
2
 
1
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
Учени доказаха: Котките наистина лекуватЧетириногите свалят стреса и лекуват депресията Публикувано: 18 ян. 2015, 02:27 | Обновено: 18 ян. 2015, 02:27Лондон, ВеликобританияБритански учени установиха, че котките наистина са способни да лекуват своите собственици от редица заболявания, както и прекрасно могат да намаляват стреса и да гонят депресията. Освен това, учените доказаха, че четириногите създания също са спсобни да почувстват недъзите на стопаните си. Специалистите са проверили своите теории и на практика. Оказало се, че всичко е много просто: стопаните на животните изпитват ист
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Котарака, тогава какво стана с любовта ти към животните, а? оказа се, че ти си поредния лицемер, панелен животновъд, е щом може да се колят, прасета, пилета, защо да не се колят и уличните ***, а същество лицемерно
66
3
 
0
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
Месо ям-свинско.пилешко.риба-ако се забрани месото--нямам нищо против.
65
1
 
1
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
Просвета за балканските народи-------Ако например пчелите изчезнат изведнъж-хората ще изчезнат до 5 години тъй като повечето растения загиват-няма кой да ги размножава.Ако например котките изчезнат -помиярските от казаните-настават епидемии от чума,холера,церозен минингит,хепатит Б иоще 30 смъртоносни болести причинени от гризачи.Пример---двойка плъхове дават поколение--3000 за година.В Англия има сериознио призиви да се размножат именно уличните котки.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Котарака, та не разбрах, месо ядеш ли
63
4
 
1
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
Просвета--Най важни животни--куче,кон и котка-опитомени в зората на цивилизацията,преди десетки хиляди години.Без тях-цивилизацията е невъзможна.Кон-основа на икономиката и най важната и част-транспорта в течение на над 30 000 години.Куче-пазач и помощник в единствения поминък на човека в течение на хиляди години--лова.Котка--спасител на зърнохранилищата в течение на над 80 000 години,спасител от смъртоносни болести и днес-унищожител на гризачи.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Котарака, я кажи бе любовчио, месо ядеш ли
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Котарака според тоя ззж се сещам поне за 3 начина легално да претрепя ***
60
2
 
3
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
За хората,които мразят животните : Омразата към животните е признак за тежка психична болест-конфликт околната среда и живата природа се казва на езика на психиатрите.Който мрази животните-мрази и хората-казва се нетърпимост към околната среда.
59
0
 
2
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
Който го ухапе улично куче-общината е длъжна да му плати обезщетение.Кучета,които нападат хора или животни подлежат на ефтаназия-смърно наказание.Учете законите.Ако кучето е домашно-собственикът плаща и кучето отива на смърт-ако е безпричинно.Ако си го ритнал-пиеш една студена вода и отиваш за инжекция против тетанус.