Столицата изкривила данни за благосъстоянието на Югозапада

Търсят варианти за преодоляване на проблема
Обновена: 3 юли 2015 14:15 | 3 юли 2015 14:15,
4
Столицата изкривила данни за благосъстоянието на Югозапада
Божидар Лукарски. Снимка: БТА, архив

Определянето на размера на безвъзмездната помощ по европейските фондове е на база европейското законодателство и одобрената на 25 юли 2014 година от Европейската комисия карта за регионалните помощи. Това отбеляза икономическият министър Божидар Лукарски в отговор на въпрос на депутата от БСП Мая Манолова във връзка с финансирането на бизнеса в Югозападна България.

По данни на Манолова Кюстендилско е с по-лоши икономически показатели от Видин, Монтана и Враца. В същото време за фирмите от региона е предвидено с 25% по-малко европейско финансиране, отколкото в останалата част от страната.

Причината обаче е фактът, че регионът Югозападна България е съизмерим в икономическо отношение със средното ниво за развитие на ЕС. Основната причина за това е по-доброто представяне на София-град. Европейската комисия не се е съобразила със становището на икономическото министерство, изготвено през 2014 година, показващо изкривяването на данните за региона заради присъствието на силно развитата, спрямо останалата част на страната, столица.

Европейското законодателство не позволява и различни размери на дела за безвъзмездното финансиране за различните части от един регион, допълни икономическият министър.

Лукарски коментира, че много трудно ще е днес да се променят правилата за интензитет на помощта, определяни по времето на правителството на Орешарски. Тези правила ще действат за отпускане на помощи по ОП „Иновации и конкурентоспособност” до 2020 година. Министърът обаче обеща, че ще бъдат търсени начини за преодоляването на проблема.

Мая Манолова посочи, че бизнесът в Югозападна България реално няма да получи европейско финансиране, защото не може да осигури собственото финансиране, което да бъде в рамките на до 65%.

В същото време специално отношение има към Северозападна България, която по данни на Евростат е най-бедният регион в ЕС, допълни икономическият министър на въпрос на друг „ляв” депутат – бившия икономически министър Драгомир Стойнев. Лукарски припомни, че проектите на фирмите от този регион ще получат допълнителни 5 точки при кандидатстване за финансиране.

Допълнително се предвиждат и облекчения, свързани със Закона за насърчаване на инвестициите и други, чиято цел е подобряване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия, както и откриване на нови фирми в областта.

От парламентарната трибуна Лукарски посочи още, че в последните месеци се отчита рязко нарастване на регистрирането на фирми на хора с увреждания. Промените в Закона за обществените поръчки всъщност имат обратен ефект и не изпълняват целите хората с увреждания да бъдат подпомогнати при участие в търговете, обясни министърът на икономиката на въпрос на депутата от Реформаторския блок Вили Лилков.

Промените предвиждат фирмите със специален режим да са изключени от критериите за допустимост в изискванията към търга. Тъй като има данни за злоупотреби с този ангажимент на държавата да подпомага фирми на хора с увреждания, се подготвят нови изменения в законодателството, с които тази възможност да отпадне, допълни министърът.

Държавата обаче ще продължи да подкрепя тези компании, заяви още Лукарски.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Божидар Лукарски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GRADAT NA BAI SALI,BRATIATA GALEVI I OSHTE MNOGO BANDITI.
2
2
 
4
 
! Отговори
камиончо преди 8 години
Македонски помии
1
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Пич, ти си ***, като чехълче! Кюстендил е чудесен български град!