Янков: С новия фонд се източват държавни енергийни предприятия

"Цената на тока на свободния пазар ще се повиши"
8
Янков: С новия фонд се източват държавни енергийни предприятия
Снимка: БСП

Червеният депутат Красимир Янков разкритикува действията на правителството в сектора на енергетиката.

Още по темата
„Министърът на енергетиката обяви, че очаква за шест месеца във Фонда за сигурност на електроенергийната система да се съберат 200 млн. лева. Доколкото разбирам, тези средства ще бъдат вкарани в НЕК. Тогава обаче има риск да се смесят парите от въглеродните емисии и от Фонда за сигурност и да имаме проблем от страна на ЕС", заяви народният представител от БСП Лява България в ефира на Нова телевизия.

Той допълни, че таксата ще повиши цената на тока на свободен пазар.

Янков отбеляза, че въпросните 5% от приходите от продадена енергия ще се плащат от АЕЦ „Козлодуй”, НЕК – със своите 22 ВЕЦ-а, ТЕЦ „Марица Изток – 2”, но не и от американските централи.

„Защото според договора им с НЕК, всяка допълнителна такса няма да се плаща от тези централи, а от самата Национална електрическа компания”, обясни народният представител.
 
Красимир Янков изрази надежда да не се стигне до намаляване на заплати и до уволнение на служители в областта на енергетиката, заради желанието на управляващите да се намалят и разходите за административни услуги в сектора.

„Според министъра на енергетиката може да се спести значителна сума, ако се направят 10%-ни икономии от административни услуги в сектора”, каза той.

Според Янков в случая с АЕЦ „Козлодуй” намаляването на средствата ще засегне инвестиционната й програма за удължаване на експлоатацията на V-ти и VI-ти блок на централата.

Той бе категоричен, че Борисов чрез своите министри се намесва индиректно в работата на КЕВР, така както го е правил през 2013 г. в ДКЕВР.

"Всички предложени мерки са вмешателство в работата на регулатора, като е пропусната най-важната – преразглеждането на договорите на американските централи и договорите с ВЕИ-тата”, каза още Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: БСПКрасимир Янков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Много е лесно да се критикува всяко ново правителство. Това е специалитет на всички партии. Винаги се гледа ПЪРВО в "чуждата паничка".
7
1
 
1
 
! Отговори
PILOT преди 8 години
Иван Костов кога ще го вкарат в затвора , нали той ни набута с тези централи !
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Янков да не се дърпа от комбината - БСП в тройната приеха закон и енергия от фец се изкупува за 800лв. мегават час, гробаджийте пък закрилят фецовете - целта е една фали на енергетиката и продажва за 1 рубла на магучая!
5
0
 
7
 
! Отговори
Разсипване преди 8 години
Разсипване на държавната енергетика , заради баснословните печалби на частниците- собственици на ВЕИ - фотоволтаици , ветрогенегатори , биомаса и др., американските ТЕЦ , частни централи и приватизирани ЕРП-та. Тези властимащи , които провеждат тази политика са ликвидатори на енергетиката ни. Засега тя се крепи на държавните АЕЦ , ТЕЦ М.Изток2 ,ВЕЦове на НЕК, Подстанции и електропроводи ВН на ЕСО и Мини М.Изток. На тях обаче не се отпускат достатъчно средства за поддържане , ремонти и инвестиции
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хич не ми пука кой какъв е,искам да знам истина ли говори и ако е така,кога другаря борисофф ще преразгледа договорите с американските централи,нали все това му беше в устата
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом цвърка като приклещена коза ,другаря Янков,значи са му накърнили интереса някъде в родната енергетика.Сигурно има участие в някое соларно или ветровито паркче.Голям капацитет се извъди бе,Янков.Тая световно неизвестна академия дето си я завършил ли те прави толкова устат.Ако беше много умен щеше да и изкарал пари без да си социалист на държавна хранилка.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BRAVO NA BORISOV --GRABI KATO ZA SVETOVNO.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хем ги е шубето да не паднат от власт, хем неискат да си намалят печалбата от слъчевите централи.