Ройтерс: България готви договор с Полша за поддръжка на МиГ-29

Целта е да намали зависимостта си от Русия
Обновена: 6 юли 2015 21:33 | 6 юли 2015 21:33, Елка Василева
120
Ройтерс: България готви договор с Полша за поддръжка на МиГ-29
Снимка: архив, Reuters

За да намали зависимостта си от Русия, България работи по подписването на договор с Полша още този месец за поддръжка на българските изтребители МиГ-29 от съветско време, които досега се ремонтираха от Русия, каза за Ройтерс министърът на отбраната Николай Ненчев.

Спорът между Запада и Русия заради Украйна принуди България, която бе част от Варшавския договор в съветско време, но е член на НАТО от 2004 г., да поддържа баланс заради военните си, енергийни и търговски отношения с Русия. Обръщането към Полша за поддръжка на изтребителите ще е поредната стъпка за постепенно преминаване към неруски доставки - тенденция, която се ускори, след като Европа и САЩ наложиха санкции на Русия, отбелязва Ройтерс.

 "Ще направим всичко възможно да намалим зависимостта си от Русия. България е единственият член на НАТО, който е почти 90 процента зависим от Русия. Това много ме безпокои и не бих искал да продължава така", заяви Николай Ненчев.

Договорът на България с Русия за поддръжка на изтребителите изтича през септември.  "Трябва да ремонтираме шест от двигателите им и положихме сериозни усилия да намерим алтернатива", каза Ненчев, добавяйки, че Полша е предложила по-ниска цена от Русия.

"Водихме няколко  месеца много динамични преговори с полската страна и смятам, че можем да подпишем договор този месец", заяви българският министър на отбраната.

 "След като видяхме, че режимът на Путин се държи особено агресивно към суверенна страна, не можем да се чувстваме в безопасност. Полша е наш партньор в НАТО, който е успял да се освободи от зависимостта си от Русия", добави той.

Ненчев съобщи, че България и САЩ са планирали над 70 съвместни военни учения в България за 2015 г. Той каза, че в страната ни може да се разположат до 2500 американски военнослужещи при такива учения и че той е разрешил при някои условия да се допуснат допълнителни 2500.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
OlegRU преди 8 години
Бългрия нужда от скъпи самолети?Ние трябва да направим парад?Къде ще лежи българската медицина?
63
0
 
2
 
! Отговори
полу идиот преди 8 години
Въпросният министър вероятно е на 48 години, защото аз съм на 24 и ми викат че съм полу ***. При миналата оферта веднага си каза колко подкуп са му предложили сега казва само - по-изгодна оферта (колко?). Ремонта на самолетен двигател не се състои в смяна на маслото и избърсване на прахта, нужни са резервни части. Полша няма технологиите а и лиценз за производството на необходимите резервни части. Какво ще стане ако заради проблем с двителя самолета престане да функционира или бъде унищожен (самолета струва повече от двигателя). Какви гаранции поемат поляците? Когато тестват и ползват ремонт
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От ТКЗС -ар като Ненчев може да се очаква добро отглеждане на тикви , но не и вещо ръководство на МО.
61
0
 
3
 
! Отговори
до 92 преди 8 години
Абе видяхме "трагичното състояние " на руската авиация на 9 май.Ама то голяма трагедия беше,голяма излагация.То падаха,то се блъскаха във въздуха,пък и само "няколко" самолетчета.Не знам какво целите с тези простотии които ръсите из соц. мрежи,но наистина изпростявате в злобата си.Ами злобейте си,то си е за ваша сметка,но поне не се излагайте пред хората,те не са толкова *** колкото ги мислите, а и някой друг освен вас може да мисли,така че по кротко.
60
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Нещо не ми е ясно.Значи поляците ще ни ремонтират миговете.Да но те са руско производство -значи с руски части ,които поляците ще купуват от руснаците ,същите тези поляци ще ни ги ремонтират.А случайно ако руснаците спрат вноса на резервни части към поляците,какво правим тогава.Много умно правителство имаме ,няма що.Че те са по големи фашисти и от тези преди 44 г-поне онези мъничко са мислели за България,макар и верни на Райха.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Б-я и е отредено място не в Европа, а в американо-мусюлманския свят. Вчера унгарският парламент е гласувал ЗА строителството на 4 метрова ограда по границата със Сърбия,за да се спре масата от емигранти. Не гледайте театъра и не слушайте риториката. Бг политици служат на щатите, не на Бг, даже не и на Европа. Вижте фактите: 1. Още една директна газова тръба от Русия до Германия2. Стена по унгарската граница3. Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) и Trans-Pacific Partnership (TPP) които ще обхванат почти целия свят в полза на САЩ, ако бъдат подписани.
58
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
До БранникРуските манерки ще прочистят земята най-напред от такива като тебе.
57
1
 
12
 
! Отговори
Уха преди 8 години
Пробелема е в това, че Полша няма лиценз от Русия за ремонтни дейности по-руските самолети и авиониката им.Така,че не знам какви преговори се водят от нашия министър който пита посланика на САЩ каква техника ще се разположи.По-голямо падение и унижение като държава едва ли сме преживяли.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е лесно да си тиква.Жалко всички духаме супата
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те,такаааа!!!Ще помогнем на Полша да изкара някой лев и да си затвърди отношенията с Русия,защото за да ремонтираш,ТРЯБВА Русия да ти даде лиценз!!!!Същия завод имаше предложение Русия да го изгради съвместно у нас край Варна,но ние отхвърлихме икономическата зависимост!!!!!Тъпанариииии!!!!Нямаме пари да ремонтираме наша военна техника,ИМАМЕ ПАРИ ДА ЗАРЕЖДАМЕ НАТОВСКА ТЕХНИКА С БЪЛГАРСКО ГОРИВО НА ДЪРЖАВНИ ЦЕНИ НА УЧЕНИЯ!!!Ха,сметнете колко гориво отива за учението на НАТО край Варна!!!
54
10
 
7
 
! Отговори
Трол нюз преди 8 години
Един пример за елементарни ***-атакисти:Преди време ако имаше магазинче, идваха едни яки мутри с бухалки и искаха да те застраховат. Ако не се "застраховаш" при едните, идваха другите. Тъй ли иначе все даваш едни пари, иначе ти изгаря магазинчето! И сега е същото, но в по официален вид! Въпроса е да дадеш колкото може по малко пари за нищо!Та същото е и с държавата. Като сме малки, трябва някой да ни "пази"! Номера е да минем по-евтино! А истината е, че руснаците нямат мярка в изнудването!
53
1
 
1
 
! Отговори
Ано Нимен преди 8 години
До АнонименАй стига лъга с тези катастрофи, дай линк поне...aviation.globalincidentmap/
52
2
 
4
 
! Отговори
LUD преди 8 години
До ШопBOSFORA E RUSKI BE GLAVCHO HA HA HA BAZI NATO BLA BLA BLA
51
1
 
5
 
! Отговори
LUD преди 8 години
DA BQHTE PRATILI V POLSHA NASHI MOMCHETA DA SE OBUCHAVAT PREDI 5 .g SEGA SHTQHME SAMI DA SI REMONTIRAME DVIGATELITE NO NQMA PARI V DALAVERATA DA PRATIM NQKOI TAPI VOENNI MINISTRI
50
12
 
1
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
84 Америка и сега е в Афган, обаче москалия там я .баха много грубо муджахидините мухахахахахаххаха, още ли боли??????
49
10
 
1
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
80 Тиквуния е= на Нрб, онова време се кончило руска манерко проста!Слава Правii сектор, Слава Яроша!
48
18
 
4
 
! Отговори
До 78 преди 8 години
Тези глупости ги приказвай на бабите от входа на блока в който живееш.Руснаците нямат съюзници в източна Европа. За тях всички тук са им длъжници по непонятни причини,Даже и ние , които сме ги създали , като държава и православни християни. Комплексарска работа.
47
21
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Фюрера САМО за три месеца преби раша и стигна москва, а после москалите 4 г. се асвабаждаваха с помоща на цел свет баси лузърите руски! Слава УкраIни, Слава ЕС!
46
2
 
20
 
! Отговори
НЕКА ПОЗНАЯ преди 8 години
После ако стане авария с изтребителя кой ще е виновен ...1.Българския пилот2.Полските механици ????????????????????
45
20
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Няма нужда о скъпи самолети. Има нужда от ПРО и две американски бази у нас и Путин изобщо ше забрави за Проливите.