Фалстарт за ремонта на Конституцията при вот N1

Проектът получи подкрепата на по-малко от половината от депутатите
Обновена: 7 юли 2015 20:48 | 7 юли 2015 19:00,
35
Фалстарт за ремонта на Конституцията при вот N1
Снимка: архив Булфото

Промените в Конституцията, внесени от мнозинството се спънаха още на старта. Те не получиха нужния брой гласове при първото гласуване на депутатите във временната комисия за промени в Конституцията.

Проектът получи подкрепата на по-малко от половината от депутатите. 5 народни представители от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ гласуваха за, против бяха шестима от БСП, ДПС, Атака и АБВ. Един от БДЦ се въздържа.

Още по темата

Промените в основния закон предвиждат разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска. Мандатът на ВСС се намалява от 5 г. на 4 г.

Предлага се решенията на ВСС да се взимат само явно, а не тайно както досега. С измененията се дава право на всеки съд да може да сезира Конституционния съд. Парламентът пък ще може вече да изслушва главния прокурор.

БСП гласува против с аргумента, че промените са противоречиви и не решават проблемите в съдебната система. Соцдепутатът Янаки Стоилов обвини управляващите, че се опитват да подчинят съдебната система. Левицата разкритикува липсата на категоричен отговор за това дали промените могат да се направят от Обикновено народно събрание.

"ДПС ще гласува против. Ние сме за съдебна реформа, но предложените промени не ни убеждават в постигането й", каза Четин Казак. Той обясни, че партията му не иска да подлага на риск реформата, защото не е ясно и дали сегашният парламент може да ремонтира Конституцията.

Атанас Атанасов от РБ призова противниците на промените да се вслушат в гласа на избирателите си. "90% от хората искат съдебна реформа", каза той.

Гласуването в пленарна зала трябва да събере повече от две трети от гласовете на депутатите.

Правосъдният министър Христо Иванов нарече отхвърлянето политическо разиграване. Той не отговори на въпроса дали ще подаде оставка, ако промените не минат и през пленарна зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZZARSSTVO BALGARIA i TARNOVSSKATA KONSSTITUZZIA...
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно сега предлаганите проблеми са напълно излишни. Не решават нито един съществен проблем и само тотално политически и правно неграмотен човек може да си помисли, че някой има нужда от тях.Те са тип евтин макияж, измиване на мръсни ръце с хладка водица от мивката на селския двор.
13
3
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Баницата не стига че е мека, ами и много мазна. Не могат да си отрият пръстите, да си повдигнат ръчичките и да гласуват "ЗА" !Трудна работа. Такава хубава Констентуция и тъй хубавмо и лесно си я нарушават как да я променят? Да не са луди !!??
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредния провал за това правителство
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"против бяха шестима от БСП, ДПС, Атака и АБВ" ... Значи е в правилната посока, така ли да го разбираме? И тези лицемери противни от дпс хич да не обясняват как са "За" съдебната реформа, защото всичките до един ще се насочат към затвора, ако бъде направена, не че другите няма.
10
2
 
6
 
! Отговори
юрист преди 8 години
Ремонт или съдебна реформа значи другарите прокурори и съдии да останат само на заплата. Кой доброволно ще се откаже от милиони лв. рушвети .Това няма как да стане и следователно няма и съдебна реформа .
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е какво искате от юрист с изгубени адвокатски права.Толкова си може човека. То този пишман министър минава за капацитет по правните въпроси само пред аверите си от протестна мрежа . Колко пъти е бил в съдебно зала ? И този като Станишката бе един работен ден ще оправя системата.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4Хайде на протест че париците свършиха. Интересно да ли Иванов е включен отново в ценовата листа на Америка за България. Иначе бадева ще си протестирате.
7
3
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
основен закон се променя при голяма промяна на обществените отношения това е факт политиканствуващата мафия се възпроизвежда и самоизбира а и глобално ситуацията е взривоопасна тази крадливо лъжлива шаика трябва да се измете незабавно с нова конституция или въстание другото е русия идва
6
8
 
2
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 8 години
Тези гласували 'против' е явно за да извлекат политически дивидент преди изборите. А Съдъ използва случая да покаже, че е "независима" власт и стои малко на една страна, но по-високо от НСъбранието. По времето на Алеко ги наричаха котерийни борби. А народа е едно стадо овце без водачи.Оставиха ни само красноречието, което в случая е блеене. А самите "Те" се наричат помежду си пак - "вълче" кактопо времето на социализъмЪ
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всичко е фалстарт в тая държава
4
8
 
8
 
! Отговори
до БКП-БСП галоша преди 8 години
Навремето за да станеш прокурор или съдия трябваше одобрение на БКП иначе казано ставаш номенклатурен кадър . Сега 90 % от съдебната система са такива или техните деца и внуци . С тези хора нищо не става , просто си е същото .
3
17
 
7
 
! Отговори
адвокат преди 8 години
Досега от 50 години БКП-БСП унищожават държавата и правят съдебната система тяхна слугиня. Как сега ще се съгласят да има промяна . Никога това не може да стане , защото ако стане затвора ще се напълни с другари .
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз викам да се вдигнем масово на протести. Трябва да се протестира и то активно, за да може наглите депутатчета да разберат, че хората са най-важни в тази страна, а не техните банкови сметки. Ама протести като по другите страни - да се блокира каквото може в страната, за да се разбере, 1е ни писна.
1
2
 
20
 
! Отговори
Преросен Плювгъзлиев преди 8 години
Хе хееее, много ясно че ще е fail, как се реже клона на който седиш.