Гръцката криза може да има положителен ефект у нас

Дончев: Гръцки фирми може да се установят в България
7 юли 2015 12:17,
27
Гръцката криза може да има положителен ефект у нас
Снимка: БТА, архив

Гръцката криза в България има и положително, и отрицателно измерение, коментира в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Той беше категоричен, че ефект ще има, защото Гърция е основен търговски партньор и българският износ към страната е към 3 млрд. лева годишно. Допълнително и 100 хил. българи са постоянно заети в южната ни съседка.

Още по темата

На този фон вицепремиерът каза, че кризата в Гърция може да има и положителен ефект за страната, но допълни, че „това е една от ситуациите, при които много приказки биха направили белята“. Дончев посочи още, че в България освен безработица има и недостиг на работна сила в туризма, сектора на услугите и т.н.

"Ефектът ще е двояк. От една страна натиск върху пазара на труда, от друга – нови възможности за бизнес“, посочи още вицепремиерът по отношение на хипотезата, че кризата в Гърция ще остави без работа много българи, които се препитават в страната.

Той допълни, че ситуацията в Гърция може да накара и гръцки компании да се установят в България, привлечени от по-стабилните условия у нас.

Що се отнася до отражението на кризата в банковия сектор у нас, ситуацията е несравнима, обясни още Дончев. "Няма гръцки банки в България. Има български банки, които са подопечни на БНБ, някои от тях имат гръцки собственици, но това няма никакво значение“, смята той.

Вицепремиерът препоръча да избягваме „злорадата нишка“ и да не се дават съвети как „гърците ще се научат“ да харчат това, което имат.

„Гърция далеч не е сред шампионите в Европа по събиране на данъци“, каза още той и допълни, че все по-малко хора плащат данъци по различни причини.

Дончев посочи, че основната пропаганда на радикалната левица, управляваща Гърция, е да се събират по-малко приходи, но да не се съкращават разходите, както и да се облагат с по-високи данъци по-богатите хора.

"Всички страни, които са се опитали да приложат подобна мярка, са се провалили“, категоричен беше той, припомняйки опита на Франция.

Томислав Дончев посочи и консолидацията на гърците, коментирайки, че причината за това може да е очакването, че ще получат отстъпки от кредиторите. Според него обаче този път това няма да се получи.

"Ако направите историческа справка, от членството си в Европейския съюз Гърция досега е получила 100 млрд. евро от еврофондовете, 100 млрд. евро от стария дълг бяха опростени, поне още 100 млрд. евро като ликвидна помощ през последните 4-5 години по време на кризата“, допълни още вицепремиерът.

Той беше категоричен, че ако се създаде илюзия, че може да се харчи повече, отколкото се получава, това може да разруши целия икономически и политически ред не само в Европа.

Дончев нарече „екзотичен сценарий“ връщането на драхмата в Гърция. Според него правителството в южната ни съседка ще се опита да постигне съгласие по предложението, представено от Алексис Ципрас в петък – намаляване на дълга с нови 30% и разсрочването му за 20 години, което, според Дончев, е невъзможно.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Сега да последваме Гърция. Вън от ЕС, вън Плевнелиев, вън Борисов. Оставка.
16
0
 
8
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Наистина може да има положителен ефект. Може народа да се събуди и да ви измете от управлението предатели
15
0
 
1
 
! Отговори
Одитор преди 8 години
Тези твърдения граничат по тъпотия и необмисленост с това, което преди няколко месеца ми каза една касиерка от БИЛА: "Добре, че след няколко месеца ше дойдат руснаците, че да вдигнем оборота!", а че 12 месеца живеещите постоянно българи я карат на промоции: ние руснаците чакаме, гърците... марсианците. Сега колеги от семейна гръцка фирма регистрират нова в България, но те бяха проучили пазара, занимават се с доста специфична дейност и все пак няма да заработят с пълна пара от утре.
14
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Анонимен-16, абе отворко,я ми кажи в сегашното правителство има ли някой,който не е бил комунист.
13
0
 
11
 
! Отговори
Гаранция преди 8 години
Незная коя криза какъв ефект ще има върху "нас" НО! ако служителите в държавния апарат от президента до последнта чистачка спарат да грабят и крадат и започнат да си изпълняват стриктно задълженията т.е. да работят в полза на държавата среч на НАС , ще има ефект , при това много сериозен и силно положителен.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе що никой не пише, че веднага след референдума бившият премиер и лидер на опозицията Нова демокрация си подаде оставката и веднага вчера по покана на Ципрас се събраха лидерите на партиите с изключение на тези лидери, които искат излизане на Гърция от ЕС и единни обсъждаха 6 часа какво точно споразумение трябва да подпишат с цел да защитят народа си. Съединението прави силата!!!!!!!!!!!!Гърция, успех!!!!!!!!!
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 15Ти си в калта и заслужаваш д си там комунисточеска подлого. Който не работи не трябва да яде.
10
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)Каква българска криза бе ***?Това че ти бачкав за жълти стотинки не означава че има криза. Означава само че ти плащат колкото заслужаваш.
9
2
 
15
 
! Отговори
:) преди 8 години
Гръцката криза не знам какъв ефект ще има, ама БЪЛГАРСКАТА криза мамата и ... на България. Да не говорим, че последните няколко години е най-зле. Може ли да има връзка с това, че такива "умници" като този на снимката си избирате... не знам.
8
0
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Може, може би, има вероятност, напълно е възможно да се случи, сигурно ще стане... :))
7
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ЕДИНСТВЕННОТО КОЕТО Е ДОБЬР ОТЗВУК В БЬЛГАРИЯ И НИЕ ДА ПОИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ----ЗА НЕГО ВЕЧЕ ТЕКАТ ДЕБАТИ В ИТАЛИЯ ИСПАНИЯ ПОРТУГАЛИЯ
6
3
 
2
 
! Отговори
Мети преди 8 години
Bebeschonata usta plemenika na Tatjana don4eva se gluposti govori sanischta ne stava da se u4k ot lelha si tan4eto e pe4ena i ne i puka ot bB zz saschtoto gi snae 4e sa Mutri i prostovati
5
2
 
23
 
! Отговори
uu преди 8 години
Г-н Вицепремиер, г-н Дончев! Аз Ви мислех за по-умен мъж. Как може да се надяваш на положителен ефект, ако къщата на съседа ти се запали и той грабне семейството си и дойде у вас?1.Те, гърците, са поне патриоти, за разлика от нас. Ами, като си пооправят къщичката, отново ще си вземат чукалата и обратно. 2. Сега изнасяме за 3 млрд. лв. за Гърция, утре къде ще иде тази стока?3. А ако се върнат поне 50% от работещите в Гърция?Е, га, ти и ефекта!!!!2. Сега имаме външнотърговски оборот с тях
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберугите сега ако дръпнат още някой заем и го откраднат естествено ще ги призная...
3
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърциа работят 200 хил. българи. В момента има 350 хил безработни. Ако българите работещи в Гърция се завърнат безработицарта ще стигна 550 хил. Ще започнат уволнения и наемане на нови хора с 20-30% по ниски заплати, пазара на труда ща гъмжи от безработни готови да работят за стотинки.
2
2
 
23
 
! Отговори
zeus преди 8 години
То и онова третополовото на туризма говореше, че ще заместим руските туристи с някакви други, ама сезона се провали. Винаги има начин да се извлече полза, ама ако имахме политици, които да работят за интересите ни, а не да чакат ЕС и САЩ да им кажат какво да правят!
1
3
 
19
 
! Отговори
:) преди 8 години
Трябва да си завършен бързоизоставащ, за да кажеш подобна глупост. Гръцката криза, ако изобщо настане такава, ще има огромен негативен ефект върху България:- има хиляди БГ фирми търгуващи с Гърция (които хранят десетки хиляди семейства), които и сега сега изпитва огромни трудности. - има стотици хиляди българи в Гърция (повечето не много образовани и способни), които при евентуална криза ще се приберат в България и ще увиснат на врата на работещите (които и без това са прекалено малко).