Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия

Никой обаче не смята, че трябва да излезем от ЕС, твърди проучване
10 юли 2015 19:00,
614
Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Мнозинството българи не подкрепят идването на американски танкове в България, нито санкциите срещу Русия. Това сочат данните от социологическо проучване, проведено от Института по модерна политика между 26 юни и 4 юли тази година.

71,4% от участвалите в допитването са категорични, че не подкрепят разполагането на тежка въоръжена техника на САЩ или НАТО в страната ни. 20,4 на сто нямат мнение по въпроса и едва 7,2% искат танковете да дойдат.

"Русия не ни заплашва", а оръжието на САЩ ще ни "превърне в мишена за руските ядрени ракети", са част от мотивите на противниците на американската военна техника у нас. Други смятат пък, че танковете на САЩ ще предизвикат ислямски тероризъм в България.

Още по темата

Отрицателното отношение към разполагането на тежки въоръжения на НАТО и САЩ доминира във всички възрастови групи, сочи изследването. Неодобрението се забелязва при 66% от най-младите и при 74% от най-възрастните анкетирани.

Най-големи противници на американските танкове има сред привържениците на БСП, следвани от тези на АБВ, Патриотите, Атака и ДПС.

64,5 на сто от анкетираните пък се обявяват срещу санкциите срещу Русия. 20,5 на сто са тези, които нямат мнение по въпроса, а 15% ги подкрепят, показват още резултатите от проучването на ИМП.

Несъгласието е характерно за всички възрастови групи и е над 50 на сто. При хората до 30 години то е 56%, а при тези над 61% стига до 73 на сто.

И тук най-силно отрицателно отношение към санкциите се наблюдава сред избирателите на БСП, следвани от тези на Атака, АБВ и Патриотичния фронт (между 75% и 85%).

Най-силна подкрепа за санкциите декларират анкетираните привърженици на Реформаторския блок (37%).

Проучването регистрира промяна и във външнополитическите нагласи на българите, съобщават от ИМП. Забелязва се известно нарастване на подкрепата за обръщане на политиката ни към Русия и Евразийския съюз. На това мнение са 31 на сто от анкетираните. В същото време намаляват тези, които декларират твърда подкрепа да ЕС – те вече са 53,3 на сто.

Според социолозите тези данни вероятно се дължат на факта, че проучването е направено по време на дебатите за разполагането на американските танкове у нас и на референдума в Гърция. От Института са категорични, че подобни нагласи не са свързани с желание за излизане от Европейския съюз.

Сред привържениците на основните партии най-висока е подкрепата за ориентация към ЕС сред избирателите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ, докато сред привържениците на БСП, Атака и Патриотичен фронт доминират нагласите към Русия и Евразийски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още по темата: САЩРусиятанксанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
1
 
3
 
! Отговори
ukrain-inform-buro преди 8 години
Където стъпят американците настъпва свобода и равноправие !Всички зловещи изтъпления са сътворени в Европа-комунизъм,фашизъм,холокоста,рашизъм,Първа световна ,Втора световна,концлагери-мизерия,дескриминация.И винаги от тези проблеми ни отървава Велика Америка-страната на свободата !
407
1
 
4
 
! Отговори
Граовец преди 8 години
По-близо до САЩ и по-далеко от Русия! От Американците може поне да се научи нещо умно. От Руснаците само алкохолизъм, подлизурство и частушки.
406
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Българите не искат НАТО и американските разрушители и окупатори. Където са стъпили американци, никой не е видял нищо хубаво. Факт. Те само рушат и грабят, още като са стъпили на американска земя, индианците са първите им жертви. През цялата си история водят само войни и сеят смърт. Да си против това не те прави комунист. Комунизма е провал, но това не значи че неолибералният капитализъм не е. Той ще е още по-голям провал. Колко по-зле трябва да стане да го разберат всички?
405
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо - важното е да има повече обратни и по-малко обратни, повече емигриращи българи от колкото раждащи българи, и изобщо колкото по-малко българи в България - толкова по близо до САЩ, където гласуват педофилията да бъде защитена от закона. Поздравления *** - успяхте
404
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 526 По времето на "съветското робство",както се изразяваш,не бяхме богати,но живеехме,спокойно и с нормалнен стандарт!Всичко живо работеше,дори и ромите бачкаха,нямаше кражби,вратите си не заклювахме,а децата ни играеха на воля по цяла нощ и бяхме спокойни!Да имаше и много простотий,но имаше държава насреща със силни институции,образованието ни беше едно от най-добрите в Европа!А в момента сме пародия на държава,с унищожена армия,слаба полиция,калпаво образование,мутри на всеки ъгъл!
403
0
 
2
 
! Отговори
кой преди 8 години
До АнонименПоследното изречение ще влезе в историята на българската писменост. Не че другото е по-грамотно, но по никакъв начин не можах да преведа "...не бяхте да простудите по камули комунизма който дойде." На какъв език е?
402
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сорос и американците казват какво ще става в България, а не народа. За съжаление!
401
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скъпи тавариши и таварашутки както се изрази навремето един наш ръководител при посрещане на една руска делегация то такава дума няма ама той горкия като учил до 4 клас от кадето да знае та.скъпи другари да ви напомням ли след съветското робство в какво състояние оставихте . България след като преди това откраднатите земите къщите на хората и ги натъпкъхте в бетонни бункери дето на сичкото догоре бяхте докарали виетнамци да ги строят че то и това не бяхте да простудите по камули комунизма който дойде
400
13
 
10
 
! Отговори
Пфуу преди 8 години
Колко българи бяха съгласни с Руската окупация? Имаше ли допитване за влизането ни в СИВ и Варшавския договор. На изборите в1997 г 63% гласуваха за програмата на СДС; ЧЛЕНСТВО В НАТО И ЕС. Така че Мандалото падна. Русофило--*** в сибир.
399
11
 
9
 
! Отговори
Пфууу преди 8 години
До аз--508; За да си неутрален трябва някой да ти гарантира неътралитета. КОЙ? Русия ли? Тя гарантира ли териториалната цялост и неутралитет на Украйна? За какво подписа СПОРАЗУМЕНИЕТО в Будапеща? Ако Украйна си беше запазила ядрените бомби щеше ли Русия да влезе в Крим?САЩ ни освободи от комунизма, който Русия ни натресе на сила. Русофилите в Русия.
398
7
 
8
 
! Отговори
ДАНИЕЛЕ преди 8 години
ИСКАМЕ ТАНКОВЕ ВОЕННИ БАЗИ ВОЕННИ САМОЛЕТИ ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ НА ВСИЧКИ ВОЕННИ ОРЪЖИЯ НА НАТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ИСКАМЕ ИСКАМЕ ИСКАМЕ ПРОМЯНА !!!
397
2
 
14
 
! Отговори
POP преди 8 години
ПРЕСТЪПНА МРЕЖА И *** СА ЗА ТАНКОВЕ СМЪРТ
396
9
 
7
 
! Отговори
ДАНИЕЛЕ преди 8 години
НЕ Е ВЯРНО НИЕ НЯМАМЕ НИКАКВА ВОЕННА ТЕХНИКА И ТРЯБВА ДА ИМА ВОЕННИ БАЗИ ТАНКОВЕ И САМОЛЕТИ НА НАТО И В БЪЛГАРИЯ КАТО В ВСЯКА ДЪРЖАВА НА ЕВРОПЕИЙСКИЯ СЪЮЗ МОЛЯ ВИ СЕ СТИГА ГЛУПОСТИ СТИГА СМЕ СЕ ДУПИЛИ НЕКА ДА СМЕ АКТИВНИ КЪМ ВСИЧКО СЛУЧВАЩО СЕ В БЪЛГАРИЯ .
395
1
 
4
 
! Отговори
Обръщение преди 8 години
Другарю Прецедент защо не включихте в референдума си и подобни въпроси? Нали референдума е висша форма на демокрация? Нима дали ще задължим негласуващите да отидат до урните и там да изпишат искрените си "пожеления" до вас,колегите ви политици и най-вече към роднините ви, е по важен от въпросите на нац.сигурност? Нима дали ще се редят пред секцията или направо в кръчмата тарторите ще гласуват от хтяхно име по лаптопа е по важно от проваления туристически сезон? Айде да бъдем реалисти!
394
10
 
7
 
! Отговори
Панталеев преди 8 години
Напротив искаме санкции и не ми трийте поста ,АКО ги оставим Руснаците не Крим А и България ще завземат ,Но *** искат това искат да са Руснаци а не Българи
393
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Най-силна подкрепа за санкциите декларират анкетираните привърженици на Реформаторския блок (37%)"Ясно - американските ***. Агитката на Сорос и ЦРУ естествено ще подкрепят.
392
3
 
7
 
! Отговори
До гого преди 8 години
А ти господине, какво правиш тук в България, а не си във Вашингтон или Брюксел?
391
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най голям интерес от закриването на аец козлодуй имаха точно русия защото те вече си бяха български друго си е да ти направят нова в белене руска разбиране та да им га изплащаме и да сме зависеми от тях още 50 г. , ех любов жалко че не си вечна особено българо съветдката
390
10
 
5
 
! Отговори
гого преди 8 години
другари какво правите тук в България Щом за вас Русия е над всичко
389
5
 
4
 
! Отговори
КОЙ преди 8 години
да живее на веки дружбата по оръжие с НАТО. Юргани и ятаци умират от яд че не ближем *** на нашият окупатор който винаги ни е ограбвал